31 Ekim 2014 Cuma

Happy Halloween


Cadılar Bayramı'nı çok seviyorum. Bunda sonbaharı sevmemin payını büyük olduğuna eminim. Sonbaharın renkleri, balkabağı, tekinsizlik, baykuş çok hoşuma gidiyor. Cadılar Bayramı, özellikle Kuzey Avrupa'da hasat ve ölüleri anma bayramlarının birleşmesinden meydana gelen pagan temellere dayanıp daha sonra Hıristiyanlaşan günümüzde ise seküler bir kutlamadır. Ben de güne kahvem, balkabağı donutum ve kitabım ile başladım. 

Kitap Hercule Poirot'nun son macerası. Sophie Hannah, Hercule Poirot'ya yeniden hayat veriyor. İlk çıktığı andan beri çok merak ediyorum. Hatta Canım arkadaşım Biblio'nun okuyup bloguna yazdığını biliyorum ama yazıyı kitap bitene kadar okumayacağım. 

Siz de bu tekinsiz günde Monogram Cinayetleri okuyabilir ya da geçen sene bizim yine Cadılar Bayramı'nda okuduğumuz Agatha Christie'nin Elmayı Yılan Isırdı kitabını okuyup filmini izleyebilirsiniz. 

Happy Halloween :) 

24 Ekim 2014 Cuma

Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya


Cesur Yeni Dünya ( Brave New World)

Aldous Huxley

İthaki Yayınları

2013, İstanbul

ISBN:978-975-6902-16-5

333 Sayfa

Çeviri: Ümit Tosun







1984 ile birlikte en önemli Karşı Ütopyalardan biri olan Cesur Yeni Dünya'nın en önemli özelliği bence, kitap adını çok okumak istediğim ve Canım Arkadaşım Biblio'nun çok sevdiği Shakespeare'in Fırtına adlı eserinden alması. 

"Bu kadar bunca yakışıklı varlık varıp gelmiş buraya
Ne güzel şeymiş meğer insanlık
Böyle dünyalıları olan
Yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya."
Fırtına - Shakespeare 

Distopyamız 26. yüzyılda Londra merkezinde geçiyor. İnsanoğlu öjenik (sağlıklı ceninler yetiştirme)  bir şekilde cam fanuslarda dünyaya gelir. Anne olmak, doğum, aile, evlilik gibi sözcükler ayıptır. Kast sistemi kurulduğu için daha ceninken insanlar kastlarına (Alfa, Beta, Gamma, Delta ve Epsilon) göre şekillendirilir. Örneğin tropik bölge ve madenlerde çalışacak olanlar daha embriyo iken sıcağa alıştırılmaktadır. Çok az embriyo kısırlaştırılmaz. Ancak bu kişiler sıkı bir doğum kontrol yöntemi uygularlar. Herkes herkesindir, cinsellik özgürce yaşanır. Eğitim hipnopedya (uyku sırasında öğrenme) sağlanır. Din, tarih, sanat, felsefe, edebiyat yok edilmiştir. Herkes mutludur çünkü daha ceninken bu duygu verilir Çocuk yaşlarda ölüme alıştırılır ve ölümü sakinlikle karşılayan bir insanoğlu yetişir. Soma adı verilen yasal bir uyuşturucu kullanılmaktadır. 

Bu dünyada bize göre normal, onlara göre vahşi olanlar da yaşamaktadır. Ancak onlar elektrikli tellerle çevrilmiş ayrı bir bölgede yaşamaktadırlar. 

Bernard-Marx  (Alfa-Artı psikoloğu) ve o sıralar birlikte olduğu Lenina Crowne ile bu vahşilerin yaşadığı bölgeye bir gezi yaparlar. Orada Yeni Cesur Dünyalı olan biri tarafından doğurulmuştur olan John ile karşılaşırlar. John'nun Shakespeare'in tüm eserlerinin toplu halde olduğu bir kitabı vardır ve onu okuyarak büyümüştür. Hayatı bu kitap ile anlamaya çalışır. John Lenina'ya aşık olur. Bernard Marx, John'u Cesur Dünya'ya getirir. Herkesin çok ilgisini çeken John bir süre sonra bu ilgiye dayanamaz. 

Huxley'in, Zamyatin'in Biz adlı distopyasından etkilendiğini biliyoruz. Belki ilk ondan okumaya başlamalıydım ancak listemde en merak ettiğim Cesur Yeni Dünya idi. 

1984 kadar olmasa özellikle finali ile gerçekten çok etkilendim. Kendimi o dünyada yaşarken buldum. Bu türe ilgi duyanlar mutlaka okumalı. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...