10 Haziran 2010 Perşembe

John H. Pryor - Akdeniz'de Coğrafya, Teknoloji ve Savaş - Araplar, Bizanslılar, Batılılar ve Türkler-

Akdeniz'de Coğrafya, Teknoloji ve Savaş

Araplar, Bizanslılar, Batılılar ve Türkler

John H. Pryor

Kitap Yayınevi

2004 İstanbul

ISBN 975 8704-58-3

262 Sayfa

Çeviri: F.Tayanç - T.Tayanç




Kitap Yayınevi'nin kitaplarını çok beğeniyorum. Hem konu olarak hem de kitapların kapak ve iç sayfa tasarımı olarak. Kitaplar daha geniş, yazı tipi ve puntosu normal kitaplardan daha rahat okunacak şekilde ayarlanmış. Konu da güzel olunca çok rahat ve hızlı bir şekilde kitabı okuyup bitiyorsunuz.


Kitap adından anlaşıldığı üzere; Akdeniz'i merkez alarak 649 - 1571 yılları arasındaki dönemi inceleyen bir deniz tarihi. Kitapda Akdeniz'e hakim olmak isteyen tüm uluslar yer alıyor. Yazar önce bize Akdeniz'i, rüzgarlarını, sonra o dönemde kullanılan gemileri ve rotaları anlatıyor. Daha sonra İslam, Bizans ve Batılıların Akdeniz'i hakimiyet savaşlarına tanıklık ediyoruz. Sonra Haçlı Seferleri Dönemi, Korsanlar ve nihayet Türkler. Yazar bazı yerlerde objektifliğini yitirmiş gibi geldi bana. Osmanlı İmaparatorluğu'nun deniz zaferlerini biraz küçümsüyor. Ama genel itibariyle çok iyi bir akademik çalışma, dip notlar ve kaynakça konuyu daha derin incelemek isteyenler için çok iyi bir fırsat. Ayrıca yayınevi de denizcilik terimlerini ve rüzgar gülünü ekleyerek kitapda geçen teknik terimleri anlamayı kolaylaştırıyor. Tabii çevirenlerin de hakkını vermek lazım. Çeviri de çok başarılı.
Çok ilgimi çeken bir bilgiyi paylaşmak isterim:
"...Pusula olmadan karayı görmeden yol almak Akdeniz'de hiç bir zaman zor olmamıştır. Öyle ki pusula iyice bilinir ve adam akıllı kullanılır olduktan sonra bile, Akdeniz'de gerçekten yaşamsal olmadığından gemiler pusula kullanmadan çok uzun süre denizde kalmayı sürdürmüşlerdir."
"Benim için bu dönem geç, ben ilkçağda denizcilik nasıl onu merak ediyorum" derseniz, size Chester G. Starr'ın Antikçağ'da Deniz Gücü kitabını tavsiye ederim. Bu kitabın bende ilginç bir hatırası var. Bir arkadaşa ödünç vermiş fakat geri alamadığım için gidip bir tane daha almak durumunda kalmıştım. O günden sonra bir daha da ödünç kitap vermemeye çalışıyorum (Gerçi şu an bende de ödünç aldığım ve henüz vermediğim bir kitap var, en büyük fobim eleştirdiğim bir şeyi yapmak. Yarın hemen iade edeceğim kitabı).
Kitap benim sevdiğim yayınevlerinden Homer tarafından yayınlandı. Pryor'un kitabının nerdeyse bire bir Antikçağ versiyonu. Kitabın bölümleri; Gemiler ve Denizler, Deniz Egemenliğinin Başlangıcı, Atina Denize Açılıyor, Büyük Donanmaların Çağı, Roma İmparatorluğunun Barış Yılları.
Bu kitabı da çok severek bol bol not alarak okumuştum. Kitapda haritalar, dipnotlar ve kaynakça okuyanların işini kolaylaştırıyor.
Deniz tarihi ya da tarih meraklılarına her iki kitabı da tavsiye ederim.



2 yorum:

  1. keşke senin kadar okuyabilsem :(

    YanıtlaSil
  2. Elif'ciğim sende fena okumuyorsun bildiğim kadarıyla haksızlık etme

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...