23 Mayıs 2012 Çarşamba

Wiliam Shakespeare - Hamlet


Hamlet


Wiliam Shakespeare


Remzi Kitabevi


2012, İstanbul


ISBN: 978-975-14-0713-9


224 Sayfa


Çeviri: Bülent Bozkurt





Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu. 
Gözü dönmüş talihin sapanına, oklarına, 
İçin için katlanmak mı daha soylu, 
Yoksa, bir dertler denizine karşı silaha sarılıp
Son vermek mi onlara? Ölmek, Uyumak...

Dünyanın en ünlü tiradını bilmeyen var mıdır? Hamlet hakkında yazmak gerçekten güç. Gerek Shakespeare hakkında gerek Hamlet hakkında o kadar yazılmış şey var ki belki de en iyisi ben de uyandırdığı etkileri dile getirmeye çalışmak. Trajedi olmasaydı insan halleri nasıl anlatılırdı. İlk örneklerini Antik Yunan'da gördüğümüz o destansı tragedyaların yeri ben de bir başkadır. Antigone'den Elektra'ya kadar günümüze kalmış tüm tragedyalarda insanlığın en olmayacak en acı hisleri yüzümüze bir dalga gibi çarpar. Şimdilerde de bol dram içeren diziler gibi her daim insanların çektikleri acılar büyük ilgi toplamıştır. Kim bilir belki halimize şükredip beterin beteri var demek ve kendimizi iyi hissetmek için. Prens Hamlet'in de böylesi büyük bir acısı var. Daha babasını toprağa vereli kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen cenaze ile düğün birbirine karışır: 
Tasaaruf, Horatio, tasarruf. Cenaze için pişen etler, 
Biraz soğukça da olsa , düğün sofrasını donattı. 
O günü görmektense Horatio,
Öbür dünyada can düşmanımla karşılaşmayı yeğlerdim.


Eugène Delacroix - 1839

Annesi Kraliçe amcası ile evlenir ve amcası Kral olur. Nöbet tutan askerler Hamlet'in ölen babasının hayaletini görmüşlerdir ve Hamlet'i buna ikna ederler. Bir gece yarısı Hayalet Hamlet'e görünür ve eceliyle ölmediğini kardeşi tarafından öldürüldüğünü anlatır. Bunun intikamını almasını söyler. Hamlet sahte bir cinnet geçirerek üzerindeki şüpheleri atmaya çalışır. Polonius Kral'ın en güvenilir danışmanıdır, kızı Ophelia'ya Hamlet kur yapmaktadır ancak Ophelia'nın hem babası hem de ağabeyi Hamlet'in duygularında ciddi olmadığını düşünürler ve Ophelia'yı uyarırlar.  Bir süre sonra Ophelia, Hamlet'in tuhaf davranışlarında şüphelenir ve babasıyla bunun bir aşk cinneti olduğuna inanırlar. Hamlet bir grup oyuncu ile anlaşarak bir oyun sahneye koyar. Babasının öldürülmesini sahnede canlandırarak amcasının tepkisini ölçecektir. Tam cinayet sahnesinde amcası orayı terk eder ve böylece Hamlet amcasının suçlu olduğuna karar verir. Yaşamı için endişe duyan Kral mektubu getirenin öldürülmesini içeren bir mektup ile Hamlet'i İngiltere'ye gönderir. 


Ophelia, John Everett Millais 


Bu olaylar esnasında Kraliçe Hamlet ile konuşmak için odasına çağırır. Hamlet, onları dinleyen Polonius'u Kral zannederek öldürür. Babasının ölümü ile aklını kaybeden Ophelia çiçek toplarken suya düşer ve boğulur. Kral, Ophelia'nın abisine tüm bu olanların sorumlusunun  Hamlet olduğunu söyler ve bir düello tertip eder. Zehir sürülmüş kılıç ile hem Laertes hem Hamlet yaralanır. Bu sırada zehirli şarabı içen Kraliçe ölür ve tüm bunlar üzerine Hamlet zehirli kılıç ile Kralı öldürür. 


Hamlet, Shakespeare'in en uzun oyunudur. Yaklaşık 4 saat gibi bir sürede sahnelenir. Ayrıca oyun içinde oyun da yer alır. Hamlet'in teşviki ile sahnelenen oyunun adı Fare Kapanı'dır (Agatha Christie'nin Fare Kapanı adlı tiyatro oyununa ilham olur). 


Oyunda Hamlet oldukça kararsızdır. Hayalete inanır ama tam ikna olmaz. Eline fırsat geçmesine rağmen amcasını öldüremez. Oldukça karışık bir ruh hali sergiler. Ayrıca oyunda hayalet kullanılması da Gotik bir unsur olarak görülebilir. 


Zaten yıllarca üzerine yazılmış, düşünülmüş bir baş yapıtı daha fazla kurcalamaya gerek yok. O kadar hoş insan ve hayat üzerine söylenmiş sözler var ki. Epey bir altı çizili satırım oldu.Özellikle Polonius'un oğluna verdiği öğütler tekrar tekrar okunmaya değer.  Okuyun okuduktan sonra da Oskar'lı bir performans izleyin

2 yorum:

  1. Harikulade. Bu kitap için başka bir şey diyemiyorum ben de. Hemen hemen aynı yerleri çizmişiz Deniz'cim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel aramızda mesafe olsa da bir cümle birleştiriyor bizi kitapları işte bundan çok seviyorum sevdiklerime yakınlaştırdıkları için

      Sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...