Tarihçi (The Historian)
Elizabeth Kostova
İnkılap Kitabevi
2005, İstanbul
ISBN: 9751023734
648 Sayfa
Çeviri: İdem Erman
Ne zamandır okuyorum ama yazamıyorum. Neden böyle bir döneme girdim hiç bilmiyorum diğer bloglarımı da güncelleyemiyorum. Bugün şahane bir kitap bitirince yeniden bir yazma paylaşma isteği geldi. Sondan başlayarak son zamanlarda okuduğum kitapları tekrar yazmayı istiyorum.
Tarihçi ilk yayınladığı zaman dikkatimi çekmişti. Ben de eskiçağ tarihçisi olduğum için alıp okumak istedim ama nedense araya hep başka kitaplar girdi. Daha sonra Sevgili arkadaşım Judy'nin bayılarak okuduğunu öğrenince (Kendisinin şahane yazısı burada) yeniden hatırladım kitabı ve bir gün üniversitenin kütüphanesinde dolaşırken rastladım. Ruhi Mücerret yeni bitmişti ve ne okusam diyordum. Hemen ödünç aldım ve okumaya başladım. Kitap oldukça kalın olmasına rağmen sürekli yanımda taşıdım durdum. İlk andan itibaren kendine çekiyor. Anlatımı girift olsa da bence rahat okunan bir kitap. Çünkü romanın anlatıcısı olayları anlatırken araya hem kendi babasının hem de babasının hocasının mektupları giriyor. Romanda en sevdiğim şey kuşkusuz dolaştıkları kütüphaneler ve orada geçirilen saatler oldu. Roman ayrıca kütüphane keşiflerine çıkarmanın yanı sıra birbirinden güzel ülkelere götürüyor, birbirinden şahane tarihi yerleri dolaştırıyor ki bunlar arasında İstanbul ve Aya Sofia da var.
Kitabın konusu kabaca Drakula'nın aranışı diyebiliriz. Ancak olaya biraz daha farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak - vampirlik bir batı figürü gibi görünse de - Drakula'nın Osmanlı'da geçirdiği dönem ve Fatih ile olan rabıtası nedeniyle "Niye köklerini İstanbul'da aramıyoruz"dan hareket ediyor.
Bir gün babasının kütüphanesinden bir kitap bulan genç kız babasına bunu sorduğunda başlıyor her şey. İlk başlarda isteksiz olan baba zamanla yavaş yavaş anlatmaya başlıyor. Hocası Profesör Rossi'nin kaybolması ile olaylar daha da gerilimli bir hale geliyor.
Tarihe ilgi duyan herkes için şahane bir kitap. Kitap bana Bram Stoker'ın Drakula'sını hiç bir zaman baştan sona okumadığımı da hatırlattı. Yıllar önce İngilizce kısa bir baskısını okumuştum. En kısa zamanda Drakula'yı da okuyacağım.
Film hakları kitap daha çıkmadan alınmış umarım filmi de izleme şansını buluruz. Bazı eleştirmenler Dan Brown ile kıyaslamış yazarı. Ama ben Dan Brown'dan daha başarılı buldum.
Film hakları kitap daha çıkmadan alınmış umarım filmi de izleme şansını buluruz. Bazı eleştirmenler Dan Brown ile kıyaslamış yazarı. Ama ben Dan Brown'dan daha başarılı buldum.
unutulmaz bir romandı Tarihçi, tadı hala damağımdadır. Ben de bundan sonra gidip Dracula'yı almıştım, çünkü farkettim ki, hep filmlerini izlemiş ama tam manasıyla romanı okumamışım. Bilge Karınca yayınlarından çıkan versiyonu okudum ve sevmedim açıkçası. Artık çeviriden mi, kitap eski moda ve ağır tempolu diye mi bilemeyeceğim. Bu kitaptan Francis Ford Coppola'nın uyarladığı 1992 yapımı Bram Stoker's dracula filmi ise bir başyapıt. Dracula romanından ziyade o filmi yeğliyorum ben. Tarihçi ise bambaşka, inanılmaz bir roman. Dan Brown 'un katbekat üzerinde bir eser bence.
YanıtlaSilAynan öyle canım hala rüyalarıma giriyor. Tam unuturken sen hatırlatmıştın teşekkür ederim :)
SilBak filmi de izledim ama üzerinden uzun zaman geçmiş yeniden izleyeyim onu da
Sevgiler
Yazinizi gorunce bu kitabimi arkadasima odunc verip geri almadigim aklima geldi :/ En kisa zamanda sorusturayim kitabi :-)
YanıtlaSil:)) gidip de dönmeyen kitaplar çok can sıkıcı Benim de öyle bir Anna Karanina'm var :(
SilMerak ettim. En kısa zamanda bulup okumayı düşünüyorum. Teşekkürler.
YanıtlaSil