17 Temmuz 2013 Çarşamba

Elizabeth Peters - Kumsaldaki Timsah


Kumsaldaki Timsah (Crocodile on the Sandbank)

Elizabeth Peters 

Oğlak Yayıncılık

2006, İstanbul

ISBN: 975 329 539 1

347 Sayfa

Çeviri: Nazan Tuncer 





Sevgilimin aşkı karşı yakada, 
Aramızda geniş bir su var
Ve kumsalda bir timsah bekliyor

-Eski bir Mısır aşk şiirinden 

Canım arkadaşım Judy tavsiye etmişti bir süre önce. Hem polisiye hem Mısır hemen okumak istedim. Sonra araya başka kitaplar girdi. Sonra bir kaç yerde baskısını bulamadım. Sonra idefixe'de buldum aldım ve bir çırpıda okudum. Yazmak çok sonraya kalsa da... (sonrayı cümle içinde kullan :S)  Judy'nin tavsiye ettiği kadar varmış o kadar güzel ki diğer kitapları da alıp hemen okumak istedim. Tatilde okurum diyordum ama başka bir plan çıktı, en kısa sürede diğerlerini de alıp okuyacağım. Çok keyif aldım. Hele Mısır da geçmesi arkeoloji, kazı alanı, gizem daha ne isterim ki... Bir de aşk var tabii... 

Yazarın kahramanı Amelia Peabody serisinin epeyce çok kitabı var ancak Türkiye'de son sayıya göre 6 tanesi basıldı. İlk beş kitap Oğlak Maceraperest kitaplar serisinden çıkmasına rağmen son kitap Altın Kuşun Mezarı Epsilon'dan çıktı. Umarım seri devam eder. Bu güzel polisiyeden mahrum kalmayız. Canım arkadaşım Judy'e beni Amelia ile tanıştırdığı için çok teşekkür ederim. (Bizim dilde teşekkür:  çok mersi annemmm makbule geçti vallah meraklısına not: Biz Judy'm ile kraliyet kaynanalarıyız. Kate'e çektirmediğimiz kalmadı doğuramadı mı hala bacım gelin?

Kahramanımız Amelia küçük bir kasabada eski yapıtlar uzmanı ve araştırmacısı babası ile yaşar. Yapacağı tek iş ders çalışmak olan Amelia'nın eski yeni dillere karşı bir doğal yeteneği vardır. Baba kız gayet uyumlu yaşarlar Amelia kendisini akademik olarak geliştirirken bir gün babası ölür. Hatırı sayılır bir miras kalan Amelia bir anda samimiyetsiz akrabalar, para için etrafta dönen bekar erkeklerden bıkar ve İngiltere'den ayrılmaya karar verir. Öncelikle kendine bir yol arkadaşı bulur (yıl 1880 tek başına kadın seyahat ediyor ı-ıı olmaz olamaz) Ancak yol arkadaşı Bayan Pritcheet Roma'ya vardıktan kısa bir süre sonra hastalanır. Mısır'a gidecek olan Amelia'nın planı iki hafta sekteye uğrar. Bu yüzden ya yeni bir arkadaş bulacaktır ya da yalnız gidecektir. Tam bunu düşünürken Forum'da bir kalabalık dikkatini çeker. Kalabalığın yanına vardığında baygın halde yatan genç bir kız görür. Hemen ona yardım eder ve birlikte otele giderler. Kızın acıklı öyküsünü dinleyen Amelia, Evelyn'nin uygun bir yol arkadaşı olduğunu düşünür. Evelyn başta itiraz eder  ama kabul eder ve yolculuk başlar. 

Mısır kısmını okumak lazım. Çok etkileyici. Nil'de gemi yolculuğu en büyük hayallerimden biri. Umarım bir gün (Mısır durulur inşallah) gerçekleştirebilirim. 

Hem polisiye hem antik tarih severlerin kalbini çalacak bir kitap. 



Böyle okumalı :) 


6 yorum:

  1. Goodreads'de okunacaklara ekledim hemen. :)

    YanıtlaSil
  2. Kitap çok ilgimi çekti, listeme ekledim, tatlı kraliyet kaynanalarına teşekkürlerimle... ^.^

    YanıtlaSil
  3. Kitap benim de ilgimi çekti.
    Ben de okuma listeme ekleyeyim.

    YanıtlaSil
  4. Seveceğini biliyordummmm:)))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...