24 Aralık 2009 Perşembe

Tessa Korber-Kervanlar Kraliçesi

Kervanlar Kraliçesi

Tessa Korber

Literatür Yayınları

2004 İstanbul

ISBN: 975-04-0267-7


555 Sayfa

Çeviri: Vedat Çorlu-Şükrü Çorlu






Tessa Korber'in Kervanlar Kraliçesi kitabı, Palmyra Kraliçesi Zenobia'nın hikayesini anlatıyor. Palmyra Kraliçesi Zenobia İ.S. 240 yılında doğdu. Babası Aurelius Zenobius Roma vatandaşı olup Suriye'de bir klan lideri idi. Günümüzde kullanılan Zeynep adı Zenobia'dan gelmektedir.
Zenobia, 258 yılında Kral Septimius Odaenathus'un ikinci karısı olarak evlendi. Odaenathus'un ilk karısından olan oğlu Hairan'ın üvey annesi oldu. Odaenathus Romalıların bölgede zayıflamasıyla Palmira bölgesinin tek hakimi haline geldi. 266 yılında Zenobia ve Odaenathus'un oğulları Lucius Iulius Aurelius Septimius Vaballathus Athenodorus doğdu. 267 yılında Zenobia'nın kocası Odaenathus ve oğlu Hairan suikaste uğrayarak öldüler. Zenobia yönetimi ele aldı. İlk işi oğlu ve kendisi için isimlerine onursal Augusta ve Augustus eklerini almak oldu.
Zenobia Palmira İmparatorluğu'nun hakimiyet alanını kısa sürede genişletmeye başladı.


269 yılında Palmira ordusu, Zenobia ve General Zabdas komutasında Mısır'a girdi. Zenobia kendisini "Mısır Kraliçesi" ilan etti. Zenobia askerlerle birlikte at sürmesi ve kilometrelerce yürümesi dolayısıyla "Savaşçı Kraliçe" olarak anıldı.
Zenobia'nın ordusu Anadolu'nun Ankara ve Kalkedon yakınlarına kadar olan bölgeleri kontrol altına aldı. Ardından Suriye, Filistin ve Lübnan tamamen ele geçirildi. Böylece Roma İmparatorluğu'nun denetiminde olan ticaret yollarının tümü kontrol altına alınarak Palmira İmparatorluğu'na katılmıştı.


Roma İmparatoru Aurelian, batıda Galya İmparatorluğu'na sefer düzenlemekle meşguldü, Palmiralıların hakimiyetini kabul etmemekle birlikte geçici bir barış içerisindeydi. Nitekim Galya'daki askeri başarıları sonrasında doğu topraklarını tekrar ele geçirmek üzere harekete geçti. Kuvvetlerini Suriye'ye sevketmeye başladı. Aurelian'ın kuvvetleri ve Zenobia Antakya yakınlarında karşılaştı ve çarpıştı. Bozulan Palmira kuvvetleri Antakya ve Emesa şehirlerine çekildi. Zenobia, Roma ordusu ulaşmadan Emesa'daki hazinelerini naklettirdi. Kraliçe ve oğlu deve üzerinde Sasaniler'den yardım istemek üzere kaçarken, Romalı süvarilerce Fırat nehri yakınlarında yakalandı. Palmira ise Roma kuvvetlerine teslim oldu ve imparatorluk sona erdirildi.Zenobia ve Vaballathus, Aurelian tarafından Roma'ya esir olarak götürülmek üzere yola çıkartıldı. Vaballathus, Roma yolunda öldü. 274 yılında Aurelian'ın Roma'da düzenlediği zafer geçidinde Zenobia altından zincirlerle bağlanmış bir şekilde Romalı vatandaşlara gösterildi. Zerafeti ve güzelliğiyle Romalıları etkileyen Zenobia'ya imparator tarafından hayatı garanti edildi ve Tibur'da (Tivoli) iyi koşullarda yaşaması sağlandı. Oldukça iyi koşullarda yaşamını sürdüren Zenobia, Roma'da sosyal bir elit, filozof ve saygı duyulan bir hükümdar olarak kabul gördü. Adı bilinmeyen bir Roma valisi ve senatörü ile evlendi.

Zenobia'nın bundan sonraki yaşamı hakkında elde kesin bilgiler yoktur. Bazı araştırmacılara göre 4. yüzyıla kadar yaşamını huzur içinde sürdürdüğü, bazılarına göre ise Aurelian bozgunu sonrası henüz Palmira'da iken suikaste uğrayarak öldüğü kabul edilmektedir. Bazı araştırmacılar ise 5. yüzyılda yaşayan Azize Floransalı Zenobius'un (Saint Zenobius of Florence) kraliçe Zenobia olduğunu ileri sürmektedirler.
Tessa Korber'de bu bilgilerden yola çıkarak yazmış romanı. Ben tarihi roman çok severim ancak Kervanlar Kraliçesi'ni çok sevmedim. Yazarın diğer romanı -aynı yayınevinden basılan- İmparatoriçe'yi daha çok sevmiştim. İmparatoriçe, İmparator Justinian'ın karısı Theodora'nın hayatını anlatıyordu. O daha akıcı daha sürekliyiciydi. Kervanlar Kraliçesi biraz zorlama yazılmış gibi, akmadı. Tavsiye etmem gerekirse İmparatoriçe'yi tavsiye ederim.

Tessa Korber, "İmparatoriçe", Çeviren: İlknur İgan - Ayşe Tekin, Literatür Yayıncılık, 2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...