16 Haziran 2010 Çarşamba

Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

Kürk Mantolu Madonna


Sabahattin Ali


Yapı Kredi Yayınları


İstanbul 2010


ISBN 978-975-363-802-7


160 Sayfa


Yazıma ilk olarak şu kelime ile başlamak istiyorum... MUHTEŞEM. Bir süre önce Blog arkadaşım Özgür Oklap'ın blogu Oklap Kütüphanesi'nde Kürk Mantolu Madonna'yı paylaşmıştı. Uzun zamandır okumayı çok istediğim halde nedense bir türlü alıp okuyamamıştım. Özgür Oklap'ın yorumlarını okuyunca hemen almalıyım dedim ve "hemen gidip yarın alıyorum" diye yorum yazarak da söz verdim. Sözümü tuttum hemen aldım. Ama 5 kitaplık listemi bitirmemiştim o yüzden okumayı bir süre erteledim. Nihayet sıra Kürk Mantolu Madonna'ya geldi. Önce önsözü okudum. yavaş yavaş sindire sindire tadını alarak okumak istiyordum. Hiç acele etmedim. Özgür'ün de yazdıklarına aynen katılıyorum. Ne dersek diyelim anlatılmaz bir roman -bir çoğuna göre novella-. Edebi türü ne olursa olsun bir baş yapıt. Konusu anlatımı her şeyi ile muhteşem. Hani anlatılmayan sadece okunan romanlar vardır; işte Kürk Mantolu Madonna bu romanlardan. Raif Efendi'nin satırlarını içim acıyarak, boğazımda kocaman bir düğüm ile okudum. Hem çok şey söylemek istiyorum, hem de bir şey yazmamayım herkes okusun diyorum. Evet belki de en kısa ve öz yorumum bu olcak; Herkes mutlaka okusun.



Sabahattin Ali romanı 1943 yılında yazmış ve Sabahattin Ali'nin hayatını okurken de, şaibeli bir şekilde öldürülmüş ve ölümünün aydınlatılmamış olması da beni ayrıca hüzünlendirdi. Bu kadar genç yaşta hayata veda etmeseydi kim bilir daha neler okuyacaktık.



Romanda beni en etkileyen şeylerden biri de dil. O dönemin dili ne kadar güzel, önsözde de Füsun Akatlı yayınevine dili sadeleştirmeyip günümüz Türkçesine dönüştürmek adına yapılan barbarlığı yapmadıkları için teşekkür ediyor. Gerçekten de nedir bu? O dil o kelimeler ; hodbin, muvakkat, rabıta ve sayamacağım birbirinden güzel kelimeyi hoyratça atıp yerine bencil, geçici, ilişki diyerek bu muhteşem eseri katletmekten başka bir şey olmazdı. Ben kesinlikle dilde sadeleştirmeye ve öz Türkçe ısrarına karşıyım. Bir dilin güzelliği zenginliği ilişkide bulunduğu halkların dilinden aldığı kelimeler ile renklenir, çeşitlenir. Dilimizde Arapça, Farsça, Yunanca, Ermenice ve daha bir çok dilden gelen kelimeler ile zengin ve ahenkli. Bunları atarak zorlama icat edilmiş isimler takarak bence Türkçe'yi daha da köşeye kıstırıyoruz. Yunanca Hocamın yanında eski bir söz kullansam "Sen benden yaşlısın" derdi. Ama ben ısrarla kullanmaya devam ederdim. Keşke o dönem de kullanılan dili koruyabilseydik. Şimdi; dönceeem, nabersin, ay böölee baktı, falan oldum gibi cümleler kurmazdık.

Romanda Geçen Sarto'nun Arpie Madonnası

9 yorum:

  1. Hayal kirikligina ugramamaniz beni daha da mutlu etti. Arpie Madonnasi'ni koymaniz da cok hos olmus. Benim aklima hic gelmemisti arayip bulmak. Ve bence de en güzel yorum bu:

    "Herkes mutlaka okusun!"

    YanıtlaSil
  2. iyi bir roman olduğunu biliyordum ama bu kadar mükemmeliyet beklemiyordum. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu blogu başta kendim için hazırlamıştım okuduklarımı unutmayayım dönüp arada bakayım diye ama çok güzel paylaşımlar yaşıyorum bu beni daha da mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
  3. Baskalariyla, hatta hic tanimadigim insanlarla bir seyler paylasabiliyor olmak... Bu gercekten cok hos bir sey. Acikcasi ben de yazmaya baslarken böyle olacagini pek beklemiyordum. Lakin, sürprizler güzeldir, degil mi? Bir seyler karalamaya, paylasmaya devam o zaman!

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle çok güzel paylaşmak... Okumaya ve paylaşmaya devam...:)

    YanıtlaSil
  5. Bende en kısa zamanda okuyacağım...

    YanıtlaSil
  6. Şu an okunmayı bekleyen kitabım.. Rafta bana bakıyor. Elime alıp okumak için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ben de geçen sene okumuştum bu harika kitabı. Bir Türk yazar tarafından yazılıp beni bugüne kadar en çok etkilemiştir kitaptır.

    YanıtlaSil
  8. Kitabı az önce bitirdim. İçimdeki burukluğu bir nebze yatıştırsın diye Arpie Madonna'sını araştırayım dedim. Bu vesileyle yazınızı okudum. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...