2 Haziran 2010 Çarşamba

Jürgen Ebertowski - Devşirme

Devşirme (Knabenlasse)

Jürgen Ebertowski

Literatür Yayınları

2006 İstanbul

ISBN: 9750403835

381 Sayfa





Literatür Tarihsel Roman Serisini çok sevdiğimi daha önce bir kaç kez belirtmiştim. Farklı dönemlere ait tarihsel romanlarla her beğeniye hitap ediyor. Yabancı yazarlar için Osmanlıların Malta seferini oldukça ilgi çekici bir konu olsa gerek. Daha önce Literatür Yayınlarından çıkan ve benim çok beğenerek okuduğum Haç ve Hilal ile Devşirme'nin konusu aynı; Malta Seferi. Devşirme'nin farkı Osmanlı topraklarında yaşayanlar gözünden o dönem anlatılıyor, Haç ve Hilal'de Malta'da yaşayanlar daha ön planda.

Devşirme; Yannis ve Kosta isimli ikiz kardeşlerin devşirilme süreçlerini anlatıyor. Başta Osmanlılar'dan nefret eden ve ilk fırsatta kaçma yemini eden kardeşler zaman içinde hem yeni dinlerine alışıyor, hemde sağlam dostluklar kuruyorlar. İyi birer asker olarak kendilerini ispat eden kardeşlerin ayrı düşen yolları yıllar sonra kesişiyor ve Osmanlı Sarayında yaşanan padişah (II. Selim'in tahta geçmesi) değişikliğinden sonra iyi bir mevki elde ediyorlar.

Kitap oldukça akıcı, güzel kurgulanmış. Ancak çevirinden kaynaklandığını düşündüğüm bir yanlışlık gözüme çarptı. Romanda "Ulak yalnızca resmi telgraflar değil aynı zamanda Kenan'dan da bir mektup getirmişti." diye bir cümle var. Telgraf Osmanlılar'da en erken -benim bildiğim kadarıyla- Tanzimat Döneminde kullanılmaya başladı. Yazarın ya da çevirenin böyle bir hata yapması bana gerçekten çok ilginç geldi.

Jürgen Ebertowski'nin eğitimi de oldukça ilginç asıl uzmanlık alanı Japon Dili ve Edebiyatı, ve bu kültürü temel alan romanları var. Berlin'de Türklerin yoğun yaşadıkları bir bölge olan Kreuzberg'de bir Aikido okulu işleten Ebertowski'nin sadece Devşirme değil, Antalya Bağlantısı, Dionysos Mirasçıları, Boğazın Altınları isminde Türkiye'de geçen romanları var. Daha çok polisiye tarzda yazan Ebertowski'nin Boğazın Altınları kitabı ilgimi çekti. Listeme daha sonra okumak için yazdım. Tarihi Roman sevenlere -şu telgraflı cümleye fazla takılmazsanız- okumanız tavsiye olunur.

Jürgen Ebertowski'nin diğer kitapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...