27 Nisan 2011 Çarşamba

Agatha Christie - Ceset Dedi ki...


Ceset Dedi ki... (Why Didn't They Ask Evans? )   

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1991, İstanbul

ISBN: 975-405-009-0

175 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren





Tam 19 yıl önce okumuşum bu kitabı: 9 - 12 Mart 1992'de. Yeğenim bir haftalık bebekmiş bu kitabı okumaya başladığımda. Kendimi takdir ettim. Aileye yeni bir üye katılmış olmasına rağmen okuma alışkanlığımdan vazgeçmemişim, üstelik ramazan ayı başlamış olmasına, okula devam ediyor ve yazılı dönemi olmuş  olmasına rağmen okumuşum :)

Okumaya başladığımda katili kesinlikle hatırlamıyordum. Sadece uçurumdan yuvarlanan bir adamı, son sözlerini ve iki aceminin olayı çözmeye çalışmalarını ve en sonunda çözdüklerini anımsıyordum. İyi ki de hatırlamamışım yine çarpıcı ve karışık bir olaylar zinciri ile katilin kim olduğunu öğreniyorsunuz. Acemi dedektiflerimiz Bobby ve Frankie iş başında olduğu için biraz hafif gibi gelebilir öykü. Ama bence gayet karışık, zaten onlar da epey bir zorlanıyorlar. Fazlaca detay var okurken dikkatli okumak gerekiyor.

Rahibin oğlu Bobby, Dr. Thomas ile golf oynarlarken, topları uçuruma doğru gider. Topun akibetine bakmak için uçurum kenarına geldiklerinde aşağında bir adamın olduğunu görürler. Görünüşe göre uçurumdan yuvarlanmıştır. Hemen aşağı inerler. Doktor adamın en fazla 20 dakika kadar yaşayacağını söyler. Yardım bulmak için doktor ayrılır. Bobby adamın başında bekler. Bir an kendine gelir ve "Evans'a neden sormadılar?" der ve ölür. Resmi soruşturma bu olayın bir kaza olduğuna karar verir. Lordun kızı Lady Frances (Frankie) Bobby ile çocukluk arkadaşıdır. Bu olay üzerine konuşurlar. Bir süre sonra Bobby'nin başına acayip bir kaza gelir. Bobby ve Frankie bu iki olayın birbirine bağlı olduğunu farkederler ve araştırmaya başlarlar.

Temposu hiç düşmeyen, hoş bir polisiye. Ancak  yeni baskısı yok. Umarım en kısa zamanda yeniden basılır.

10 yorum:

  1. vay be, inanamıyorum sana,19 yıl önce okuduğunu nasıl hatırladınki, helal olsun valla. hemde bütün zaman detaylarıyla birlikte:) bana 2 ay önce ne yaptın desen hatırlarmıyım bilemiyorum yani:)) iyi bari kitabın içeriğini fazla anımsamamışsın:)

    bu son a.c. kitabımıydı peki okuyacağın? malum ay bitiyor..

    YanıtlaSil
  2. :) Sevgili Alkım sanırım o zaman yeğenim doğduğu için mutlu olmuştum, mutlu olduğum anları daha iyi hatırlıyorum.

    Resmi olarak iki kitabım daha var Üç Perdelik Cinayet ve Ölüm Diken Üstünde pazar gününe kadar ikisini de bitirmeyi umut ediyorum. Eğer daha hızlı oluyabilseydim Gece Gelen Ölüm ve Briç Masasında Cinayeti de okuyacaktım. Aslında onları okumayı çok istiyordum Sevgili Biblio'nun en sevdiklerinden her iki kitapta.

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Ceset Dedi ki enn sevdiğim Agatha Christie romanlarının başında geliyor. Tatlı ve çılgın Lady Frankie ile rahibin sakin ve sevimli oğlu Bobby'nin cinayeti çözme çabaları çok zevkli. Bence Tommy ve Tuppence'den daha eğlenceli bir çift olmuşlardı:)))

    YanıtlaSil
  4. Evet canım Tommy ve Tuppence biraz soğuk gibiler sanki bende sevdim Bobby ve Frankie'yi. Bu arada o dönem içim Lord da pek rahat bir baba figürü :)

    YanıtlaSil
  5. Canım, Gece Gelen Ölüm ve Briç Masasında Cinayet ve bir başka güzel Christie için bir hafta yapalım yaza doğru yada yazın. Aynı kitapları okuruz bu sefer, hoş olur :)

    Ceset Dedi ki yi yeniden basarken umuyorum ki adını değştirmezler, bu kitabı okumadan evvel adı bana çok esrarengiz gelirdi, hatta ilk aldığım Christie'lerden biri olan Fare Kapanı kitabımın arkasında bir Christie listesi vardı, onlara tekrar tekrar bakar içeriklerini ne olabileceğini anlamaya çalışırdım; Fotoğraftaki Lekeler, Koltuktaki Ölü, Dört Neşeli Arkadaş, Ölüm Sessiz Geldi v.s. Adlarının ayrı bir çekiliği olduğunu düşünüyorum.

    Ceset Dedi ki de rahibin arkadaşlarının eve geldiği son sahne beni çok güldürmüştü bu arada :)))

    YanıtlaSil
  6. Canım kesinlikle yazın okuma etkinliği yapmalıyız ne güzel olur :)

    Katılıyorum kitapların isimleri çok güzel ve gizemli benim için de alırken On Küçük Zenci ve Yılan İçini Döktü çok ilginç gelmiş merak uyandırmıştı.

    Bahsettiğin sahne kesinlikle çok güzel rahibin tepkisi çok hoş :))

    Sevgiler canım Biblio

    YanıtlaSil
  7. Deniz'cim Ceset Dedi ki yi basmış Altın Kitaplar :( Adı da "Neden Evans'a Sormadılar?" Off yaa.. Niye değiştiriyorlar bu isimleri bilmiyorum, telif hakları falan mı sorun oluyor acaba? Ama çok eskiden beri Altın Kitaplar basıyor Christie'leri. Konuşmamızın üzerine tam olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Evet bu isim değişiklikleriçok kötü oluyor neyse en azından basılmış zira çok tatlı bir polisiye gerçekten. En azından bununla avunmak gerek. Altın kitaplar kendi bastığı için yıllardır sorun olacağını sanmıyorum ama kendilerince bir nedenleri vardır, belki orjinal ismine sadık kalalım demişlerdir ki bence ceset dedi ki çok daha yakışıyordu. Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  9. Okuması pek keyifli bir Agatha Christie kitabıydı, okurken kimi zaman güldüğümü hatırlarım. Bobby ve Frankie tahminimden çok daha iyi bir ikili olmuşlardı. Pek bilinmeyen bir Agatha kitabı ama temposu hiç düşmüyor, merakta bırakıyor ve zekice bir kurguyla hikayeyi bağlıyor. Kesinlikle okunması gerekenlerden galiba ben de bir kez daha okuyacağım:)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Deniz kesinlikle katılıyorum Bobby ve Frankie keşke diğer A.C. kitaplarında da olsalardı çok şekerlerdi.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...