15 Nisan 2011 Cuma

Agatha Christie - Ölüm Çığlığı


Ölüm Çığlığı (Murder at the Vicarage)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2006, İstanbul

ISBN: 975-405-303-0

174 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren





Aslında tercih etmem gerekse Agatha Christie karakterlerinden elbette Poirot'yu tercih ederim. Miss Marple bana eskiden çok bilmiş gibi gelirdi. Nedense öyle bir imaj oluşmuş kafamda. Ancak Miss Marple'ın bu ilk romanında kendisini çok sevdim. O mahçup halleri, bildiğini ima ederken naif duruşu ile gönlümü kazandı. Ben Miss Marple romanlarını okuyalı yıllar olmuş, nedense aklımda kalan bu çok bilmiş imajı Ölüm Çığlığı ile silindi gitti. İnsan yıllar için de gerçekten ne kadar değiştiğini böylelikle anlayabilir. Heraklitos boşuna "ποταμοῖσι τοῖσιν αὐτοῖσιν ἐμϐαίνουσιν, ἕτερα καὶ ἕτερα ὕδατα ἐπιρρεῖ" "Aynı ırmakta iki kere yıkanmaz" dememiş.  (Aslında Yunancadan bire bir çevirdiğimiz de bu cümle ortaya çıkmıyor ancak çok bilindiği için bu cümleyi yazdım)

Beni yine ters köşeye yatıran bir Agatha Christie romanı oldu. Mavi Trenin Esrarı'nda katili tahmin ettim diye bir havalanınca, bu kitapta o havam sönüverdi. Galiba fazla radikal tahminlerde bulundum.

St. Mary Mead'de pek de sevilmeyen Albay Protheroe, rahibin evinde ölü bulunur. Sevilmediği için de şüpheler onu sevmeyenlerin üzerinde yoğunlaşır.  Bu arada köyün yaşlı kızları arasında dedikodular ayyuka çıkar. Ancak olaya farklı bakış açıları getiren Miss Marple rahibin dikkatini çeker. Gerçekten de olayı polisten önce Miss Marple çözer ve herkesi şaşırttır.

Çok sevdiğim A.C.'ler listesine bu kitabı da ekledim. Çok severek, heyecan ve ilgi ile okudum. Hatta son bir kaç sayfayı serviste eve dönerken okudum, yanıma da kimse oturmasın diye bol bol dua ettim. Neyse servis tenha idi rahatla kitabımın sonunu okudum.

Miss Marple ile tanışmak için çok güzel bir başlangıç.

Miss Marple güldü. "Büyükannem ne derdi biliyor musunuz? 'Gençler yaşlıların aptal olduğunu düşünürler, yaşlılar ise gençlerin aptal olduğunu bilirler' "

10 yorum:

  1. O kadar kitap okumama rağmen hiç Agatha Christie okumadım biliyor musun, komik ama. Sanırım pek tarzlarımız uyuşmuyor, ama sırf merakımdan okuyacağım bir gün :)

    YanıtlaSil
  2. Bir gün okursan Roger Ackroyd Cinayeti'ni oku tahmin ediyorum sevecek ve şaşıracaksın. Okuduğunda yorumunu öğrenmek isterim :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ölüm Çığlığı'nın bilhassa sonunu ben de çok severim Deniz'cim. Bir de köydeki yaşlı kadınlar rahibin genç karısına yorumlar getiriyor ya, o kısımları çok eğlenceli kitabın. A.C. kitapları ayrı ayrı birer hazine bizim için zaten :)) Miss Marple'ı ise Uyuyan Ölüm'ü okuduğumda sevmiştim, oradaki genç kadını koruması ve olaylara getirdiği açıklamalarıyla baya bir etkilemişti beni.

    Gülerek ve severek okudum yazını, ellerine, gönlüne sağlık canım. :)

    YanıtlaSil
  4. Canım Biblio yorumunu görmek bana mutluluk verdi bu güzel sözler için teşekkür ederim. Senin de belirttiğin gibi eğlenceli bir bölüm gerçekten.
    Ancak yazmayı unutmuşum kitabın bölümlere ayrılmamış olması biraz tuhaf geldi orjinali de böyle sanırım. Bölüm olmamasının en kötü yanı bir türlü okumayı bölememek bitene kadar okuma isteği oluyor böyle olunca :)

    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  5. Sen deyince gidip baktım kitaba canım, hakikaten bölüm başlığı veya numarası diye bir şey yok. Azcık boşluklar var benimkinde, bundan bir önceki basımlardan. Böyle başka romanları da var gibi hatırımda kalmış.

    Ben de yorumuma cevabını mutlulukla okumak üzere geldim tekrar canım, iyi ki varsın.

    YanıtlaSil
  6. Sen de iyi ki varsın ve benim için çok özelsin canım ;)

    YanıtlaSil
  7. Elimde yıllar önce doğum günü hediyesi olarak aldığım Ölümün Sesi adlı AC 'nin yazmadığını öğrendiğim bir kitap var =) Sanırım bu kitap AC'ye başlamak için hata olur =) Tavsiyelerinizi alabilir miyim ? Hangileriyle başlamak gerekir ?

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Rebelsea ben çok uzun zaman önce kitapçıda bulduklarımı alıp okumuştum, geçen sene uzun süredir aradığım bir kitabı yeniden basılınca A.C. okumaya yeniden başladım. Bu sefer kronolojik bir sıra ile okuyorum kitaplarını. Size de tavsiyem ilk polisiye romanı ve Poirot'nun doğduğu roman Ölüm Sessiz Geldi'den başlamak olabilir. Ancak çok daha güzel ve şok edici bir başlangıç isterseniz Roger Ackroyd Cinayeti ve On Küçük Zenci'yi tavsiye ederim. A.C. birbirinden güzel romanları var, ismini beğendiniz herhangi birinden de başlayabilirsiniz. Ama dediğim gibi ben olsan Roger Ackroyd'u okurdum ilk, bu kitap aynı zamanda "Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 kitap"ten biri.
    Sevgiler...
    Okuyunca yorumlarınızı yazarsanız çok mutlu olurum

    YanıtlaSil
  9. Kitabı az önce bitirdim. Aslına bakarsanız yine kuzenimin tozlu kitapları arasından çekip çıkarıp kendi kitaplığıma transfer ettiğim 1982 basımını okudum.

    Miss Marple'ın ortaya çıktığı ilk kitap olduğunu öğrenmek beni ayrıca heyecanlandırdı. Sizin aksinize -belki Agatha Christie ile tanıştığım ilk kitabın ana karakteri Miss Marple olduğundan- ona hep çok büyük bir sempati duydum :)

    Okuduğum kitapların yorumlarını okumaktan,üzerlerine söylenmiş farklı sözlerle karşılaşmaktan keyif alıyorum. Altını çizdiğiniz cümle benim de dikkatimi çeken, altını çizdiğim cümlelerdendi.

    Sanıyorum gereğinden fazla konuştum.
    Teşekkürler, mutlu sabahlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitabı okuyup yazıma yorum bırakılınca çok mutlu oluyorum... Miss Marple benim gönlümü sonradan fethetti gerçekten ama yeri sağlam ;) GÜzel yorumunuz için çok teşekkürler Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...