21 Nisan 2011 Perşembe

Agatha Christie - Sittaford Malikanesi'nin Gizemi


Sittaford Malikanesi'nin Gizemi (Sittaford Mystery)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2009, İstanbul

ISBN: 978-975-21-1003-8

286 Sayfa

Çeviri: Çiğdem Öztekin





Sittaford Malikanesi'nin Gizemi'nde olaylar, soğuk ve karlı bir günde başlıyor. Ben de soğuk, fırtınalı bir günde okumaya başladım nisan ayı olmasına rağmen. Böyle karlı, soğuk, kardan yolların kapanması gibi olayları pek severim. Çok şükür böyle maceralar her kış kampusumuzde yaşanmakta.

Albay Travelyan, malikanesini Güney Afrika'dan gelen bir anne - kıza kiralar. Anne - kız gayet misafirferverdir ve Sittaford'da yaşayanları ağırlamaktan memnun olurlar. Albay evini kiraya verince çok da uzak olmayan Exhampton'da bir ev kiralamıştır. Yoğun kar yağışı nedeniyle yolların kapandığı bir gün malikaneyi kiralayan anne - kız Sittaford'da yaşayanları çaya davet ederler. Albay'ın yakın arkadaşı Burnaby de gelenler arasındadır. O gün arkadaşı Trevelyan'ı ziyaret etme günüdür ancak kar nedeniyle gidememiştir. Malikanede toplanan küçük bir grup çaydan sonra ruh çağırarak eğlenmeye karar verirler. Ruh gelir ve "Trevelyan öldü cinayet" mesajını verir. Herkes şok içindedir ve olaydan etkilenirler. Burnaby arkadaşı için endişelenir ve o karda yola çıkmaya karar verir. Diğerleri onu bir şey olmadığına ikna etmeye çalışsa da arkadaşını görmeden içinin rahat etmeyeceğini açıklar. Yola çıkar ve uzun, zorlu bir yürüyüşten sonra Trevelyan'ın evine varır ve onu öldürülmüş olarak bulur.

Sonuna kadar heyecan ile okuduğum bir kitaptı. Cinayetin işlenmesi gerçekten etkileyeci ancak nedeni bana biraz hafif gibi geldi. İnsan böyle bir cinayetten sonra daha ciddi bir sebeb bekliyor. Ayrıca ruh çağırma seansının da gizemini A.C. açıklamıyor bu da havada kalmış. Sanki Poirot olunca Agatha Christie cinayete, sebebine, işleyene daha bir özen gösteriyor gibi.

Bu kitapta müfettiş Narracott olayı soruşturmakta. Narracott sadece bu kitapta görülen bir karakter. Bu kitabı kışın kar yağarken okumanızı öneririm. Kesinlikle çok daha keyifli olacaktır.

Bu pazar ALES denilen illet sınava gireceğim dualarınızı eksik etmezseniz çok mutlu olurum :)

8 yorum:

  1. agatha nın kitaplarına bayılıyorum en kısa zamanda okunacaklar listesinde, sınavda başarılar :))

    YanıtlaSil
  2. pazar günü bende sınavdayım. Sağolsunlar sistemde değişmiş. Ne çözeceğim haberim bile yok. Geçerliliği 3 seneye çıkarmışlar. Hiç çalışmadım gitmesem mi diye düşünmüyor değilim =) Başarılar dilerim =)

    YanıtlaSil
  3. Yazında anlattığın gibi atmosferi, havası çok hoş olan bir kitap bu. Bendekinin adı Ruhların Cinayeti, o ismi daha çok sevmiştim. Çözüm kısmı çok aklımda kalmamış nedense ama katilin kim olduğunu hatırlıyorum maalesef ;)

    Gireceğin sınavda da başarılar diliyorum canım, gönlüne göre bir sonuç alacaksın inşallah.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Rebelsea sana da başarılar dilerim, katsayıları değiştirmişler 70 almak daha olasıymış diyorlar. Ben matematik özürlü olarak hep 67'lerde takılmıştım ancak şimdiki katsayılarla rahat 70 alırsın dediler bakalım gidip gireceğiz ve sonucu göreceğiz bence gitmelisin :))

    Canım Biblio katil gerçekten sürpriz bir isim hiç tahmin etmemiştim, Ruhların Cinayeti de güzel bir isim gerçekten ancak hala ben o ruh çağırma seansının gizemini düşünüyorum acaba ben mi atladım? Güzel dileklerin için ayrıca teşekkür ederim canım sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Canım "ruh çağırma seansının gizemi" dediğin şeyi mailden yazar mısın bana, kitabı çok önce okumuştum aklımda kalmamış fazla. Tekrar bakayım ben de.

    YanıtlaSil
  6. Canım biblio yarın sınavdan gelir gelmez sana mail yazacağım sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Tamam canım tekrar başarılar diliyorum. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...