3 Mayıs 2011 Salı

Agatha Christie - Ölüm Diken Üstünde


Ölüm Diken Üstünde (Death in the Clouds)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1992, İstanbul

ISBN: 975-405-324-3-

174 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren





Bu kitabı da 1992 yılında okumuştum. Ancak böyle şok edici bir finali olmasına rağmen niye hatırımda kalmamış onu bilemiyorum. Aklımda uçakta bir kadının öldüğü, Poirot'dan bile süphelenildiği gibi şeyler kalmıştı. Gerçi insan ilk gençlik yıllarında aklı bir karış havada oluyor. İyi bir kitapsever olmama rağmen demek yine de tam bir bilinçle ve kendimi vererek okumuyordum sanırım. Ancak iyi ki de hatırlamamışım, çünkü çok büyük bir keyif aldım ve çok kötü ters köşeye yattım. Katilden bir an için bile şüphelenmedim. Üstelik acıdım bile. Hala şoku atlattığımı söyleyemem.

La Bourget havalanından kalkan uçaktayız. Yolcuları tanıyoruz bir bir. İçlerinde bizim tatlı Poirot'muz da var. Ama deniz yolculuğundan ne kadar haz etmiyorsa hava yolculuğunu da sevmiyor Poirot. Koltuğuna gömülüyor ve midesini rahatlatmaya çalışıyor (Arabaları da sevmiyor aslında ona göre en güzel en güvenli yolculuk tren). İnmeye az bir süre kala Madam Giselle'nin öldüğünü farkediyor garsonlar. Yolculardan bir doktor hemen muayene ediyor ve bir krizden ölmüş olabileceğini söylüyor. Baba oğul Dupont'lar bir eşekarısı öldürdüklerini söylüyorlar. Doktor belki de krize bu neden olmuştur diyor ve Poirot o esnada yerde siyahlı sarılı bir diken farkediyor. Uçak havalanına indiğinde tüm yolcular alıkoyuluyor ve yapılan arama sonucunda bu dikeni atmaya yarayan boru Poirot'nun koltuğunda bulunuyor. Bunun üzerine Poirot olaya el koyarak şerefini temizlemek için çalışmaya başlıyor.

Şüpheliler arasında Poirot'nun da olması olaya güzel bir ilginçlik katmış. Bu kitap Doktor Who dizisinde de gündeme gelmişti. Agatha Christie'nin kayıp olduğu dönemde yaşadığı bir takım doğa üstü olayları daha sonra bu kitapta kullandığı işlenmişti dizinin yakın bir zamanda yayınlanan bölümünde. İzlemek isterseniz tık .   

Ölüm Diken Üstünde, Agatha Christie'nin en sevilen kitaplarından biri, okumadıysanız okumanızı kesinlikle öneririm.


Janet içini çekti "Size sekreterlik etmek oldukça zor. Başka?"
"Mösyö Duppont'a çorapları çok iyi yamadığınızı, düğmeleri çok iyi diktiğinizi söyledim"
"Yarın bunu da kanıtlamam gerekecek mi?"
Poirot mırıldandı. "Bu bakımdan benim sözlerimi olduğu gibi kabul etmeleri daha iyi olur heralde."



2 yorum:

  1. Çok güzel, ilginç bir kitap Deniz'cim. Severek defalarca okumuşumdur. Kamuflaj yöntemi de çok cesur ve psikolojik izahı olan bir şeydi diye hatırlıyorum.

    Senden twitterda duyduğumda çok heveslenmiştim ama Dr. Who'nun bahsettiğin bölümünü ancak yarıya kadar izleyebildim, içinde Agatha Christie olsa bile bilimkurgu beni hiç sarmıyor maalesef.

    Yazını keyifle okudum, Nisan ayında çok güzel alıştık biz böyle, üstüste Christie yazıları okumaya, biraz boşluk olacak sanırım :) Benim de sondan bir önceki kitap bugün 12:00 de yayınlancak. Diğerini de kısa sürede tamamlarım diye umuyorum. Tekrar teşekkürler bu güzel zaman dilimi için canım.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzeldi gerçekten nisan.. merakla bekliyorum ben de yeni yazını.

    Doktor Who beni de çok sarmasa da yine de içinde Agatha olunca ilgimi çekti. Farklı bir bakış açısı getirmiş ilginç bir deneyim oldu benim için.

    En kısa zamanda yine buluşacağız. Üstelik sırada Briç Masasında Cinayet ve Gece Gelen Ölüm var :)
    Sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...