14 Temmuz 2011 Perşembe

Agatha Christie - Yılan İçini Döktü


Yılan İçini Döktü (Death Comes as the End)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1984, İstanbul

183 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren






"Yaşam da şaka değil İmhotep. Son gülen ölümdür."

Yıl 1992, soğuk bir şubat günü Eskişehir otogarındayız. Sömestr tatilimizi bitirmiş eve dönüyoruz annem ile birlikte. Yanıma aldığım kitapları okumuş, yola okuyacak bir kitabım olsa ne iyi olur diye düşünüyorum. Otogarda bir büfede kitaplar farkedip yaklaşıyorum. İçlerinde Agatha Christie var. Onu hemen alıyorum. Dışarda kar, otobüse ile yolda başlıyorum sımsıcak bir iklimde geçen romanı okumaya. Bu kitabın bende böyle bir anısı var.

Agatha Christie'nin en özgün eserlerinden. Antik Mısır'da geçen bir polisiye. Yakın dostu Stephen Glanville'in desteği ile başlamış romanı yazmaya. Mısır Uzmanı olan Glanville'e "Ne yerler? Nasıl evde yaşarlar?" gibi bir sürü soru sormuş. Tarihsel olarak da sağlaması yapılmış bana göre. Her ne kadar kendisi finalinden pek memnun olmasa da Agatha Christie'nin en iyi romanlarından biri. Belki de Renisenb'in öne çıkması ile romanda kadınca duyguların işlenmesi biraz daha onu farklı kılıyor. Aşk ve sevginin de sorgulanışı romana bir incelik katıyor. Ancak en önemli mesaj insan hep aynı; kalbini bir kez kötülüğe açtı mı gerisi gelir.

Ka rahibi olan İmhotep, çocuklarıyla birlikte yaşarken bir gün genç ve güzel bir odalık getirir. Herkesin nefretini kazanan genç kadının ölümüyle lanet başlar.

Sevgili Biblio'nun yorumuna katılıyorum maktul sayısı oldukça fazla. Ancak sonlara doğru az kişi kalmasına rağmen yine de  katilin kim olduğunu tahmin etmek gerçekten zor. İlk okuduğum dönemde çok sevmiş olmama rağmen katili anımsayamadım ve iyi ki de öyle oldu şok etkisi yarattı.

Maalesef kitabın baskısı yok. Umarım bu da en kısa zamanda basılır, ancak sahaf sahaf dolaşıp bulunmayı hakediyor. Agatha Christie'nin tek tarihi polisiye romanını okumak istemez misiniz?

Bu güzel okuma için Canım Biblio'ya teşekkür ederim. Her zaman ki gibi büyük bir keyifti.

İmhotep: Ka rahibi. Çok zengin bir adam.
Yahmose: İmhotep'in büyük oğlu. Çok ölçülü ve uysal.
Sobek: İmhotep'in ortanca oğlu. Yakışıklı ve dik başlı.
İpy: İmhotep'in küçük oğul. Çok şımarık.
Renisenb: İmhotep'in kızı çok güzel ve deneyimsiz.
Esa: İmhotep'in annesi. Oğlunun aptal olduğunu düşünüyor.
Satipy: Yahmose'un karısı. Aksi ve hırçın.
Kait: Sobek'in karısı. Çirkin ve sakin bir kadın.
Teti: Renisenb'in kızı. Çok güzel bir çocuk.
Hori: Yazıcı. Aileden biri olarak sayılıyor.
Henet: Yaşlıca bir kadın. Evde herkesi çok sevdiğini söylüyor.
Nofret: İmhotep'in odalığı. Kalbi kin ve nefret ile doluydu.
Kameni: Yakışıklı bir genç. İmhotep'in yanında yazıcı.

Antik Mısır'a bir göz atmak isterseniz tık.

Edit (02.10.2013): Agatha Christie'nin tarihi romanı benim de en sevdiklerimden Yılan İçini Döktü'nün yeni baskısı yapıldı. Yeni baskıda adı Sonunda Ölüm Geldi meraklılara duyurulur. 

8 yorum:

  1. Okunacaklar listeme ekledim:)

    YanıtlaSil
  2. Ne hoş bir şekilde bulmuşsun onu Deniz'cim. Ben de beyazıttan almış, eve dönerken hemen başlamıştım otobüste. Yok dedim bu kesin Christie değil, o kadar farklı gelmişti ki. Ama çok güzeldi, çok heyecanlandırmıştı beni, hala da öyle. :)

    Teşekkürü hakeden asıl senin gayretin canım. Beni de heveslendiriyorsun ve böyle güzel güzel aylar haftalar yaşıyoruz beraber. Yeni Christie rotamızın da yavaş yavaş şekillenmesi(hayırlısıyla tabii) harika bu arada. :) İyi ki varsın güzel yürekli arkadaşım.

    YanıtlaSil
  3. Canım sen de iyi ki varsın ne güzel oluyor böyle birlikte okumak, paylaşmak devamını hep diliyorum bunu biliyorsun. Sevgilerimle canım arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  4. Sevdiğim kitaplar arasına girdi,diğer agathalardan çok çok farklı olay MÖ 2000lerde Mısırda geçiyor tabii ki dedektif filan deliller arastırma yok, ama o zaman da kıskançlık-miras kavgaları hırs entrika ve bolca cinayet var. Karakterler ; aile reisi İmhotep,oğulları Yahmose-Sobek ve Ipy kızı Renisenb gelinler Kait ve Satipy büyükanne Esa,muhasebeci Hori ve yazıcı Kameni ve sadık ama uyuz hizmetkar Henet. Bunların genel karakterleri ise şöyle; sadece cocuklarının gelecegini düşünen Kait,daha fazla yetki isteyen Sobek ,kardeşine oranla daha agırbaslı ve garantici Yahmose, hırslı ve kocasının mıymıylıgından memnun olmayan dırdırcı Satipy, çok akıllı oldugunu öne süren ve aileyi yonetme hayali kuran İpy , Güzel gunler geçiren ailenin arasına genç bir cariye getiriyor İmhotep Nofret adlı, ve aile kaynamaya baslıyor, Nofretin gelişiyle mirastan olacagını düşünen ailede hır gür çıkmaya baslıyor herkes Nofretten , Nofret de herkesten nefret ediyor ve bunu kimse gizlemiyor. Ve derken ardı ardına cinayetler patlak veriyor, hikaye cok rahatlıkla ısımler degıstırılerek gunumuz uyarlanabılır cunku cinayet sebepleri her zaman gecerli olan para, zenginlik hırsı , iktidarı –yonetımı ele geçirme isteği, kıskançlık … Cinayetlerin ardı arkası kesilmiyor ve becerikli katilimiz 7 kişiyi öldürüyor ailede kimse kalmıyor nerdeyse !!! 2. cinayet sırasında suphelendiğim kişiyi 3. cinayet esnasında kafamda netleştirerek karar verdım ve 7 cinayetten sonra katilin o çıkmasına bayagı sevındım,katili yine bulmuştum…tam 77. agatha christie kitabım oldu bu 9/10 verıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Black Eagle bu şahane yorum için teşekürler :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de başlıyorum Agatha serisine. İlk dört kitabının siparişini verdim bile. Bayram tatilini AgaTha ile geçirmeyi planlıyorum. Sabırsızlanıyorum şimdiden okumak için. Size yetişebileceğimi sanmayarak. :)
    Senden özendim Deniz, :)umarım bu kitabı da dediğin gibi bir an önce basılır ve ediniriz.

    YanıtlaSil
  7. Çok mutlu oldum :) Eylül de biz de A.C. ile birlikte olacağız canım arkadaşım Biblio ile :) Eksik kitaplarını okuman için verebilirim :)) Umarım seversin Sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...