21 Aralık 2011 Çarşamba

Agatha Christie - Cesetler Merdiveni


Cesetler Merdiveni ( The Body in the Library)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2010, İstanbul

ISBN: 975-405-491-6

176 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren




Bu roman Miss Marple'ın ikinci romanı. Agatha Christie sanırım üst üste Poirot romanı yazmaktan sıkılmış ve bu yüzden 1941'de Tommy ve Tuppence, 1942 yılında da Miss Marple'a dönüş yapmış. İyi de olmuş gerçekten. Hem Tommy ve Tuppence'i, hem de Miss Marple'ı ikinci romanlarında daha çok sevdim.

Ancak bu kitabı okuyan herkes gibi tek itirazım Türkçeleştirilirken isminde yapılan oynama. Bariz bir şekilde "Kütüphanedeki Ceset" adı seçilmişken neden Altın Kitaplar "Cesetler Merdiveni"nde ısrarlı. Çok da gizemli bir isim "Kütüphanedeki Ceset". Umarım bu isim değişir.

Bunu bir yana bırakırsak olay gerçekten çok gizemli başlıyor. Kendi hallerinde bir çift olan Bantry'lerin kütüphanesinde genç bir kızın cesedi bulunur. Karı koca bu olaya anlam veremezler. Polisi çağırırlar ve soruşturma başlar. Bayan Bantry cinayetlere meraklı olan yakın arkadaşı Miss Marple'ı davet eder ve onun olayı çözmesini ister. Soruşturma yakında otelde kalan Jefferson ailesine uzanır. Miss Marple ve Bayan Bantry de otele giderler. Olay uzun süre gizemini korusa da Miss Marple ufacık bir detay ile olayı çözüme ulaştırmayı başarır.

Kitapta bir kaç hoş detay dikkatimi çekti. Jefferson'un torunu cinayet meraklı olduğunu söylerken kendisinde Dorothy Sayers'ın, Agatha Christie'nin ve Dickson Carr'ın imzaları olduğundan bahseder. Agatha Christie'nin kendi adını zikretmesine ilk kez rastladım. Ayrıca Dorothy Sayers, Agatha Christie ile aynı dönemde polisiye romanlar yazan bir yazar rakibi olmasına rağmen onun adını anması gerçekten şahane bir şey. Dickson Carr'ı Canım Arkadaşım Biblio okumuştu. Biblio'nun yorumları burada ve burada.

Diğer hoşluk ise en sevdiğim aktristlerden Vivien Leigh'ın adının zikredilmesi.

Keyifle okudum, katili tahmin edemedim bir iki adayım vardı ama tuturamadım.

11 yorum:

  1. hiç agatha christie okumadım ben
    hep tereddüt ettim
    ama senin yazıların beni çok kararsız bırakıyor çokkkkk

    YanıtlaSil
  2. çok şey kaçıyorsun bence ilk okuma için de ya On Küçük Zenci yada Roger Ackroyd oku derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. On küçük zenci gerekten iyi bi kitap Öğretmen okumamızı zorladı ama ben ilk okumak istemedim ilk sayfalar sıkıcı olabilir ama Sonra Gerçekten sıkı bağlanıyorsunuz . Bende bu kitabı okumayı istiyorum. SEVDİĞİM KİTAPLAR DA İSKEMLEDE CESET ON KÜÇÜK ZENCİ KÖŞTEKİ ESRAR BENDE VAR OKUCAM

      Sil
  3. notumu aldım!!
    En kısa zamanda okuyacağım

    YanıtlaSil
  4. yorumunu merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. İsim konusuna kesinlikle katılıyorum canım. Cesetler Merdiveni'ni kim bulduysa saçma da ayrıca. Ne demek yani?

    Bu kitapta tırnaklarını yiyen bir kız vardı nedense onun başına gelenler çok içime dokunmuştu benim. Genel konusu aklımda, Miss Marple'ın evlilikle ilgili söylediklerine çok gülmüştüm ama ayrıntılar için yeniden okumam gerektiğini farkettim yazından sonra.

    N veya M'de çakılıp kalmış olsam da Christie okumalarımız içinde olmak çok güzel. Hele senin yazılarını okumak böyle, tarif edilemez bir mutluluk benim için. =)

    YanıtlaSil
  6. Canım arkadaşım teşekkür ederim benim içinde öyle büyük bir keyif ki baksana ne kadar hızlı okudum iki kitabı da. Çok mutluyum

    O kız için ben de gerçekten üzüldüm hazin bir öyküsü var. Ben de merakla yazılarını bekliyorum

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Vizyona giren filmlerde olduğu gibi kitap isimlerinde de böyle çeviriler oluyor. Ne alaka diyorsunuz kendi kendinize =)

    Ayrıca ben daha ikinci kitaptayım bu ne hız ? İmrenip kendime kızmadım değil hani =)

    YanıtlaSil
  8. evet ben de okumuştum bu kitabı. ben de kitabın adına takılmış ve hatta blogdaki yazımda şöyle demişim : "bu kitabın Türkçe adı kadar saçma bir isim görmedim. Ne merdiveni ayol??" :))))
    diğer Marple'lara nazaran sevdiğim bir romandır:)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Rebelsea katılıyorum film adları da bazen tam kabus oluyor. A.C. dendi mi hızıma hız katarım :)

    Sevgili Judy çok yerinde bir yorum yazmışsın :) merdiven nerede bu kadar da saçmalanmaz. Halbuki Kütüphanedeki Ceset deseler bu kitap daha çok ilgi toplar diyorum


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ben Agatha christiye bayılıyorum harika

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...