19 Aralık 2011 Pazartesi

Agatha Christie - N veya M?


N veya M? (N or M?)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2008, İstanbul

ISBN: 978-975-21-0961-2

238 Sayfa

Çeviri: Çiğdem Öztekin





İlk olarak şunu söylemek isterim ki bu kitabı yalaşık 1.5 günde bitirdim. Beklediğimden çok çok daha güzel ve heyecanlıydı. Kahramanları Tommy ve Tuppence olduğu için biraz ön yargılı yaklaşmış olabilirim. İlk romanları Meçhul Düşman biraz karmaşık ve uzun gelmişti ama bu tam anlamıyla Agatha teyzemin yazdığı casusluk romanlarının mihenk taşı olmuş.

Yıllar önce atıldıkları macera sonunda evlenen Tommy ve Tuppence artık orta yaşlı çoluğa çocuğa karışmıştır. II. Dünya savaşı başlamış Paris düşmek üzeredir. Tommy ve Tuppence eski günlerde olduğu gibi ülkelerine hizmet etmek istemektedirler. Ancak yaşlarının ilerlemiş olması nedeniyle geri çevrilirler ta ki bir gün kapıları gizli bir görev için çalınana kadar. Almanların en iyi casuslarından kod adları N ve M olan casuslarla ilgili bir görev yürüten İngiliz Gizli servisi elemanı yaralanır ölmeden önce "N veya M? Song Susie" sözcüklerini söyler. Bunun üzerine buranın Bournemouth yakınlarında deniz kenarında bir pansiyon olduğu öğrenilir. Tommy ve Tuppence bambaşka karakterlere bürünerek buraya yerleşirler ve orada kalan konukları gözlemeye başlarlar. Ancak herkes o kadar sıradan ve basittir ki bunların Alman casus olmaları pek de mümkün görünmemektedir. İyice kafaları karışan Tommy ve Tuppence çeşitli planlar yaparlarken yaşadıkları bir olay ile bir anda gündem değişir.

A.C.'nin ters köşe romanlarından, ben büyük bir keyif ve merak ile okudum. Son satırlarında Tommy ve Tuppence'in aldıkları bir karar da beni gerçekten çok duygulandırdı. Tatilde okumak için çok doğru bir tercih olur.


9 yorum:

  1. Casusluk romanları ilgimi çekiyor, Christie ne kadar çok yönlü bir yazarmış diye düşündüm doğrusu şimdi, cinayet, casusuluk ve aşk romanı gibi çok farklı alanlarda çok güzel örnekler vermiş.

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle katılıyorum elbette cinayet romanlarının yeri bambaşka ama en kısa zamanda aşk romanlanını da okumak istiyorum

    YanıtlaSil
  3. Senin bu Agatha Christie yazılarını görünce, Agatha Hanım'ın çok kitabını okumama rağmen, daha okumadığım bir sürü kitabı olduğunu görmüş oldum.

    YanıtlaSil
  4. Daha okunacak çok kitabı var :) çok şükür

    YanıtlaSil
  5. agatha christie nin casusluk tarzında yazdığı eserlerin içinde , büyük dörtlerden sonra en iyisi bu kitap bence. M yi tahmin etmiştim okuduğumda :)

    YanıtlaSil
  6. ben tahmin edemedim ben bu kitabı Büyük Dörtler'den daha çok sevdim o kitapta Poirot olmasına rağmen :)

    YanıtlaSil
  7. Bu romanı çok fazla hatırlamıyorum ama bir casusu tahmin edebilmeme rağmen ben de beğenmiştim bu kitabı. Tommy ve Tuppence i seviyorum.Evliler, aynı işteler, çoluk çocuğa karışmışlar falan. :)

    YanıtlaSil
  8. :)) Tommy ve Tuppence'i bu romanda daha çok sevdim

    YanıtlaSil
  9. çok merak ettirdin bana bu romanı:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...