17 Ocak 2013 Perşembe

Agatha Christie - Sonuncu Kurban



Sonuncu Kurban (Dead Man's Folly)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2006, İstanbul

ISBN: 9752106447

221 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren 




"Siz Spencer'ın şu mısralarını biliyor musunuz? 'Didinmekten sonra uyku, fırtınadan sonra liman, savaştan sonra rahat, hayattan sonra ölüm, çok memnun eder..."

Agatha Christie'nin özellikle bazı kitaplarında mekanlar o kadar önemli bir yer tutuyor ki... Öneminin yanı sıra Agatha Christie bir de güzel betimliyor, adeta orada yaşamışsınız hissine kapılıyorsunuz. Styles Köşkü, Chimney Köşkü, Hollow Malikanesi,  Enderby Malikanesi, Çingene Çergisi ilk aklıma gelenler. O kadar yaşayan yerler ki adını söyler söylemez aklımda canlanıveriyor. İşte Nasse Şatosu da öyle bir artık yer hafızamda capcanlı, oraya gitmişim gibi. Kitap bu okumamızda en beğendiğim 2. kitap oldu. Yine bir önceki yazımda belirttiğim gibi Poirot ilk sayfadan itibaren bizim ile. Bu benim için çok hoş oluyor. Ayrıca Poirot'ya polisiye yazarımız Ariadne Oliver da eşlik ediyor. Hatta herşey onun başının altından çıkıyor.

Kapağın konuyla bir ilgisi olmamasına rağmen hoşuma gittiğini de belirtmek isterim. 

Amy Folliat romanın en naif kişisi kuşkusuz. Onun öyküsüne üzülmemek elde değil.

Poirot sakin evinde otururken Miss Oliver'dan heyecanlı bir telefon alır. Nasse Şatosu'nda tertiplediği temsili bir cinayet oyunun izlemek ve cinayeti çözen kişiye ödülü vermek için Poirot'yu davet eder. Miss Lemmon, Poirot'nun gitmeyeceğini düşünür ama Poirot onu yanıltır. Trene zar zor yetişen Poirot Nasse Şatosuna varır. Miss Oliver'ın karmaşık oyununu anlamaya çalışır, orada yaşayan insanlarla tanışır. Bazı tuhaflıklar dikkatini çekse de oyunu beklemeye karar verir. Panayır başlar her şey yolunda gözükmektedir. Ta ki oyun gerçeğe dönüşene kadar.

"Poirot böyle bir cinayeti çözecek insanın çok zeki olması gerektiğini düşündü. Hatta, bu cinayeti çözebilecek birinin bulunabileceğinden bile emin değildi. Cinayet Oyunu'nun konusu sisler arasında kalmış gibi geliyordu ona."

2 yorum:

  1. Spencer'in dizeleri cidden çok hoşmuş :)

    Agatha Christie ve mekanları.. Her biri ayrı ayrı özel benim için de. Hollow'da bir komşu köşk vardı, penceresi büyük bir manolya ağacına bakan kütüphanesiyle, dediğin gibi gözümün önünde beliriyor ne zaman hatırlasam.

    Dead Man's Folly'de yanlış hatırlamıyorsam Agatha Christie kendi aile malikanesi olan Greenway'i baz almış. Hatta o kızın beklediği kayıkhane filan hepsi varmış gerçekte de.

    Aşağıdaki linkte Greenway'in diğer kullanıldığı romanlar ve fotoğrafları var, bakmanın hoşuna gideceğini düşündüğüm için eklemek istedim.

    Yazı için çok teşekkürler =) emeğine sağlık canım.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Greenway_Estate#Inspiration_for_Agatha_Christie.27s_works

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...