14 Ocak 2013 Pazartesi

Agatha Christie - Üç Yanlış Üç Ceset


Üç Yanlış Üç Ceset ( Hickory Dickory Dock)

Agatha Christie 

Altın Kitapları

2010, İstanbul

ISBN: 978-975-21-0316-0

191 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren 




Bu kitap son dönemdeki çevirilere bakarak daha kısa. Bu yüzden biraz eksikmiş gibi bir duyguya kapılmama neden oldu. Başrolde bu sefer Poirot olduğu için de olsa gerek fazla kısa geldi. Sanırım bir günden biraz fazla bir sürede okudum. Kitabın en güzel yanı Poirot'nun roman açılır açılmaz yer alması. Bazı romanlarda Poirot çıksın bir an önce diye beklemeye gerek kalmıyor. Diğer güzellik titiz ve mükemmel (Poirot'nun sekreteri zaten böyle olmalı) sekreteri Miss Lemmon'un da romanda yer alması. Yanlış anımsamıyorsam bir  romanda ilk kez adı geçiyor. 

Miss Lemmon'un son günlerdeki dalgınlığı Poirot'nun dikkatini çeker. Bunun altında yatan sebep ise Miss Lemmon'un kız kardeşinin çalıştığı yurttaki hırsızlıklardır. Poirot için başta sıradan bir olay gibi görünse de çalınan eşyaların acayipliği ilgisini çeker. Olay ile ilgilenmeye başladığı sırada yaşanan şüpheli bir intihar işi büsbütün ilginç kılar. 

Mükemmel değil ama olayın karmaşık yapısı ve Poirot'nun hatırı için kesinlikle okunmaya değer. 


2 yorum:

  1. Celia, Nigel ve yeşil mürekkep kalmış aklımda bu kitaptan. Yurttaki bir sürü kişinin ayrı hikayeleri olması ve Miss Lemon ile ilgili bölümler de hoşuma gitmişti. Bir ara tekrar okumam gerekiyor. Bu güzel yazıyla hatırlattığın için teşekkürler Deniz'cim.

    YanıtlaSil
  2. Ben, bu romanın Christie'nin en iyi romanlarından biri olduğunu düşünüyorum. Öncelikle, sizin de belirttiğiniz gibi, Poirot romanda geniş bir yere sahip. Sık sık şaşırtmalı soru ve cevaplarıyla oldukça keyifli bir okuma söz konusu. Cinayet sahnelerinin romanda yer alması da gerilimi bir hayli artırıyor. Ana olayın etrafında dönen başka olayların birer birer açığa çıkması muammanın çözümünü daha eğlenceli bir hale getiriyor. Cinayetlerin seriliği, dikkatin dağılmasını engelliyor. Ve son olarak, ipuçlarının mükemmelliği. Özellikle çalınan ampuller harikaydı. Tabi parçalanan sırt çantası da öyle. Kitabı yıllar önce okumuştum. Ama okurken duyduğum hazzı hala hatırlıyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...