14 Temmuz 2014 Pazartesi

Agatha Christie - Kader Kapısı


Kader Kapısı (Postern of Fate)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2012, İstanbul

ISBN: 978-975-21-1088-5

256 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren






Şam kentinin dört büyük kapısı vardır...
Kader Kapısı, Çöl Geçidi,
Felaket Mağarasıı, Korku Kalesi...
Ey kervan, oralardan geçme,
Ya da şarkı söyleyerek geçmekten sakın.
O sessizliği duydun mu?
Kuşların ölmüş olduğunu,
Ama yine de bir şeyin kuş gibi cıvıldadığı
O sessizliği...

James Elroy Flecker (Şam'ın Kapıları)  

Kader Kapısı son Beresford kitabı. Kitabı ilk okumaya başladığımda çok sevdim. Çünkü çocuk kitaplarından bahsediyordu. Ben de çocukken okuduğum kitaplara çok değer veririm arada okurum, bakarım. Bu nedenle çok severek okudum ilk sayfaları. Ayrıca büyük de bir gizem vardı. Tam benlik dedim. Ama sonra o kadar karıştı, o kadar gereksiz cinayetler, geçmiş ile bağlantılar ortaya çıktı ki. Şu an sonu nasıl bitti diye sorsalar anlatabilir miyim bilmiyorum. Halbuki gayet güzel başlamıştı. Neyse, netice olarak tüm külliyatı okumak isteyenlere göre onu eklemek lazım. Kitabın kapağı da çok da başarılı. Kitap adında da saçmalanmamış. Bu sefer Agatha Teyze karıştırmış. 

Beresfordlar emekli olup yeni bir eve taşınırlar. Evi yerleştirdikleri sırada eski çocuk kitapları bulurlar. Tuppence bu kitapları saklamak ister ve yerleştirdiği bir gün bazılarını okur. İçlerinden "Kara Ok" adlı bir kitapta bir mesaj olduğunu fark eder: "Mary Jordan'ın ölümü normal değildi". Tommy ile olayı araştırmaya başlarlar. 

Keşke bu kadar karışık olmasaydı. Yine Agatha bizim canımız.  



4 yorum:

  1. Burasi gordugum en harika kitap blogu.Bizler cok sansli okuyuculariz Sevgili Deniz nekadar derin bir edebiyat bilginiz ve sevginiz var.Lutfen bu edebiyat bilginizden bizi yoksun birakmayin tahmin ediyorum bircok sorumlulugunuz var ama yazmaya devam edin.Eger vaktiniz ve isteginiz olursa Klasik Yunan MItolojisiyle ilgili bilgilerinizi ana hatlariylada olsa bizimle paylasin.Eskiden boyle bir blogunuz vardi zevkle okuyordum.
    Kizinizda cok sansli kucuk yasta kitap sevgisiyle tanisiyor sayenizde.Liseye gidip hic bir klasik okumamis cocuklar var.Kizimdan biliyorum o anlatiyorda.Calikusunu bile bilmeyen var inanabiliyormusunuz.Kizim anlatirken sinirden aglamisti.Ben de ozaman Calikusunu bilmiyorsa niye yasiyor gibi sacma bir cumle kurmusum.
    Ama kimse benim gibi yapmasin.Kitap sevgisi asiliyacagim diye buyuk kizima ilk okuldayken ona zorla Omer Seyfettin okutmusum.Araya ayraci birakiyor buraya kadar oku diyormusum sonrada sorular soruyormusum.Hic hatirlamiyorum vallahi.Cocugum bana gecen gun soyledi.Bende ozur diledim.Simdide elinden aliyorum kitaplari ders calis diye Allah cocuguma sabir versin.
    Sevgiler Sadik Okuyucunuz Derya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sevgili Derya
      Bazen yapıyoruz öyle şeyler Eşim de beni eleştirmişti bir kez "senin sevdiğin değer verdiğin şeyleri sevmeyen insanlara ön yargılı yaklaşıyorsun" demişti. Sonra fark ettim :) haklıydı bazen herkesi olduğu gibi kabul etmeli hatta bazen diyorum onlar olmasa hani şu Titanik'in 100. yılında "aaa Titanik gerçek mi ben onu film sanıyordum" ya da "Aşk-ı Memnu'nun kitabı çıkmış" diyenler olmasa biz neye gülerdik
      Elimden geldiğince okuduklarımı yazmaya çalışacağım sizin desteğiniz ve ilginiz sayesinde Sevgiler

      Sil
  2. Deniz, yazını büyük bir mutlulukla okudum, çocukluk kitapları kısmına bayılıp sonrasında bunalmıştım ben de Kader Kapısı'nı son okuduğumda. Hakikaten yazdığın gibi o karmaşıklığa bir anlam vermek zor. Uyuyan Ölüm ve Ve Perde İndi'yi daha önce yazıp kasaya kilitlemişti sanırım, sonrasında mı birazcık kafası karıştı acaba? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa gerçekten de öyle yapmış o kadar Agatha Christie ile ilgili şey okudum bunu nasıl atlamışım :) 30 yıl önce yazmış ondan güzelmiş :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...