1 Kasım 2014 Cumartesi

Jose Saramago - Körlük


Körlük (Ensaio sabre a cegueira)

Jose Saramago

Can Yayınları

2012, İstanbul

ISBN: 978-975-510-928-2

360 Sayfa

Çeviri: Aykut Derman






"Gözlerimizle görmemeye başlamadan önce bizler zaten kör olmuştuk, korku bizi kör etmişti, aynı korku yüzünden körlüğümüz sürüp gidecek." 

Körlük son yıllarda okuduğum en etkileyeci kitap. Saramago külliyatını okumayı çok istediğim bir yazar. İlk okuduğum Lizbon Kuşatmasının Tarihi'ni açıkcası pek sevmemiş bir hayli sıkılmıştım. Ama o zaman bile Saramago okumaktan vazgeçmemiştim. İlk fırsatta yeniden okuyacaktım. Kısmet Distopik roman okumasınaymış. İlk sayfadan itibaren sizi içine alıyor ve karakterlerden biriymiş gibi romanın havasını soluyorsunuz. Sürekli olarak "ben ne yapardım?" diye sordum kendi kendime. Bazı yerlerde anlatım o kadar yoğunlaşıyor ki klostrofobik bir ortam çıkıveriyor karşınıza. Kaçıp gitmek istiyor ama kalanlara ne olacağını merak ediyorsunuz. 

Kırmızı ışıkta arabası ile bekleyen adam birden kör olur. Çevredekiler yardıma gelirler ve içlerinden biri adamı evine götürür. Adam evde bu olaya anlam vermeye çalışırken karısı gelir ve hemen bir doktora giderler. Doktor bir takım tahliler ister. Akşam evine dönen doktor bu konu ile ilgili literatürü araştırırken kör olur. Bir anda körlük vakaları artmaya başlar. Hükümet körleri karantinaya almak için harekete geçer. Doktoru almaya geldiklerinde karısı da kör olduğunu söyleyerek onunla gider. Hastaları eski bir akıl hastesine kapatırlar. Artık orada kuralları kendileri koyacak ve hayatta kalmaya çalışacaklardır. 

Bazı bölümleri gerçekten çok iç acıtıcı. Ama ben çok sevdim. Bazı bölümler hala gözümün önünde. 

Kitabın 2008 yılında çekilmiş bir de filmi var. Ben filmi de beğendim. internette bulup izleyebilirsiniz. 


5 yorum:

  1. Benim de en sevdiğim yazarlardan Saramago. İsmini görünce hemen okumak istedim yazıyı. Ben de bu yıl içinde okudum ve çok etkilendim Körlük'ten. Görmek var, hafif devam kitabını andırıyor. Benim kitaplığımda okunmayı belkiyor o da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onu ben de merak ediyorum. Körlük beni o kadar çok etkiledi ki rüyalarıma girdi. Kötü her yerde her koşulda kötü...
      Yorumun için çok teşekkürler sevgiler

      Sil
  2. Okunması cidden zor bazı bölümler yazını okuyunca tekrar gözümün önüne geldi, okurken akılda ister istemez dolaşan sorular cidden rahatsız ediyor insanı. Yine de Saramago'nun anlatımını sevdim, birkaç kitabını daha okumayı istiyorum.

    Distopik Okumalarımızda ortak kitabımız olmasıyla da ayrı bir yeri oldu bende bu kitabın. ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım ortak kitap olunca daha çok hoşuma gidiyor. Saramago okuması da yapmalı ne dersin ;)
      Çok teşekkür ederim güzel yorumun için

      Sil
    2. Yapalım canım. :) Damızlık Kızın Öyküsü'nden sonra diğer Margaret Atwood kitaplarına meraklandım, onu da mı sıraya alsak? ^.^

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...