12 Temmuz 2015 Pazar

Buket Uzuner - Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları Su

 
 
 
Uzun zamandır okumuyordum Buket Uzuner'i. Çok sevdiğim iki kitabı Kumral Ada Mavi Tuna ve İki Yeşil Su Samuru'nun tadı hala damağımda. Öneri isteyen pek çok arkadaşıma bu kitapları önermişimdir. Ama sonra nedense Buket Uzuner'in yeni kitaplarını almak okumak çok istememe rağmen araya başka şeyler girdi. Lisans tezi, yüksek lisans tezi, dersler v.b. Ta ki ikinci yüksek lisans tezim için araştırma yaparken tekrar karşılaşana kadar. Şamanizm ile ilgili bir araştırma yaparken buldum Defne Kaman'ı. İlk çıktığı zaman görmüştüm kitabı incelemiştim okumalı demiştim. Ama onlarca sayfalık kitap listemin minik bir maddesi olarak kalmıştı. Şamanizm olunca konu hemen aldım şans eseri kitabı sipariş ettiğim zaman ikinci kitabı Toprak da çıkmıştı onu da aldım. Kapak tasarımı şahane. Good Reads'de biraz olumsuz eleştirilmiş kitap. Ben çok severek okudum. Eski Türk inançlarına tam bir saygı duruşu niteliğinde. Şimdiye kadar ilgi duymayanlara temel bilgi veriyor ve en azından başka şeyler özellikle de Kutadgu Bilig'i okumaya teşvik ediyor.
 
Bu kitabı okurken aklıma bir soru takıldı. Lisedeyken bize verilen edebiyat derslerinde neden kitabı okutmak yerine kitap konusunda hiçbir fikir vermeyen, kitaptan alınmış bir kaç sayfa okutulurdu acaba? Örneğin edebiyat dersinde Homeros'un İlyada'sı konusu işlenirdi. İlyada'dan bir kaç sayfa okunur geçilirdi. Ben kişisel ilgim nedeniyle İlyada'nın tamamı okumuştum lisedeyken. Üniversiteye başladığımda 32 kişilik sınıfta Hocamız "Kim İlyada'yı okudu?" diye sorduğunda tek ben el kaldırmıştım. Bölümümüz Eskiçağ Dilleri idi. Neden bir hafta boyunca herkes İlyada'yı okuyup sonra üzerinde konuşmazdı. Ya da diğer eserlerde. Sadece bir hocam bana dönem ödevi olarak kitap incelemesi vermişti. Bu en severek yaptığım dönem ödeviydi. İlk dönem "Notre Dame'ın Kamburu" ikinci dönem de "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç"ı seçmiştim.
 
Gerçi nedenini biraz anlıyorum. Üniversitedeki öğrencilerime (Arkeoloji Bölümü) ne zaman böyle okuma ödevi versem ki genelde onlar da İlyada okumamış olarak Üniversite'ye geldikleri için İlyada'yı okuma ödevi veriyorum, mırın kırın ediyorlar. Hatta bana "Hocam kitap okumasak Troy filmini izlesek" diyorlar. Demek lisedekilere okutmak daha zor olmalı. Bu konuya nereden geldim; Kutadgu Bilig'i çok iyi bilmeme rağmen hiç bir zaman başından sonuna kadar okumadım. Kim bilir daha neler kaçırıyoruz. Bir kitap kurdunun en büyük üzüntüsü ve korkusudur. Yeterince hayatı boyunca kitap okuyamamak. Bu nedenle Buket Uzuner güzel bir şey yapmış böyle değerli bir eseri ve satır aralarında geçen başka kitapları okuma isteği yaratmış. Bu bakımdan başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Diğer yandan eleştirdiğim tek nokta sembollerin çok gözümüze sokulması. Adları, soyadları ve diğer bazı isimleri çok simgesel buldum. Bu öykünün inandırıcılığını biraz yitirmesine neden olmuş bence. Onun dışında Toprak'ı okumak için sabırsızlanıyorum. Tatilde yanımda götüreceğim.
 
Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceralarının ilki Su, ikincisi Toprak dediğim gibi yeni basıldı. Onun da kapağına bayıldım. Su'yu okumaya zor bir gecede başladım. Kızım bademcik ameliyatı olmuştu. O gece haliyle ateşini kontrol etmek için eşimle nöbetleşe başında bekleyecektik. Üçe kadar ben bekleyecektim. İşte o gece okumaya başladım. Çok şükür kurabiyemin ateşi hiç çıkmadı normal bir gece geçirdik. 
 
Gazeteci Defne Kaman bir yaz gecesi bindiği vapurdan arkasında bir iz bırakmadan kaybolur. Komiser Ümit Kaman bir anda olayların içinde kendini bulur. Elindeki ilk ipucunu sahaf arkadaşı çözer. Ancak iş daha da garip bir hal alır. Defne Kaman'ın ailesinden Umay ninesi gizemi daha da arttırır. Komiser Ümit bir yandan bu işi çözmeye çalışırken diğer yandan aşkı için mücadelede etmeye başlar. 
 
Şamanizm'e ilginiz varsa kesinlikle öneririm. Çok da güzel bir yaz kitabı.
 
Ayrıca Buket Uzuner'in katıldığı ve Şamanizm'in konuşulduğu Öteki Gündem'in bu bölümünü de izlemenizi öneririm.
 
     
 
 
 
Buket Uzuner - Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları Su
Everest Yayınları, 2014, İstanbul, ISBN:978-605-141-003-6, 329 Sayfa
 

6 yorum:

  1. Bir solukta okudum yazını, özlemişim çok. :) Buket Uzuner'in Newyork Seyir Defteri'ne kadar bütün kitaplarını okudum sonra elim gitmedi hiç nedense. Didaktik bir anlatımı olduğu için sanırım, artık okumak zor geliyor. Fakat öyle güzel anlatmışsın ki merak ettim bu kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutluyum hemen senden bir yorum geldiği için çok teşekkür ederim. Sanırım hoşuna gidecektir diye düşünüyorum
      Kalpten sevgiler kocaman öpücükler

      Sil
  2. Ben de sevgii Biblio gibi bir solukta okudum yazını hatta uzun zamandır bilmeme ve hiç bir okuma merakım olmamasına rağmen şu an çok merak ettim kitapları; benim de çok ilgim var bu konulara. Bu arada kitap okuma üzerine söylediklerine katılıyorum sevgili Thalassapolis; ben de hazırlıkta okutman olarak görev yapıyorum ve ne yazık ki üniversiteye başlayan öğrencilerin pek azı okuma alışkanlığına sahip. Sadece keyif için değil, öğrenme amaçlı en kritik yaşlarda hiç okumak istemiyorlar. Dediğin gibi lise yıllarında hatta daha öncesinde gençlere okuma alışkanlığı kazandırılsa, örnek verdiğin gibi önemli metinleri onların da okuyabileceği düşüncesi verilse, okudukları üzerine iyi analizler yaptırılsa belki de daha mutlu olacak gençler. Bu güzel kitap yorumun için teşekkür ederim, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevgili Güngör kesinlikle katılıyorum sen de fark etmişsindir maalesef Üniversite öğrencilerinin çoğu fazla rahatlar ve telefona bağımlılar. Elimden geldiğince geç de olsa onlara okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum ne kadar olursa artık. Her aşama da hocalara büyük görev düşünüyor kaldı ki bu alışkanlığın büyük kısmının aile de kazanıldığını bilmemize rağmen
      Güzel yorumun ve katkın için çok teşekkür ederim Sevgiler

      Sil
  3. süper bir anlatım olmuş. bende heves ettim vallahi kitaba:) notumu alıyorum.yakın zamanda okumaya gayret göstereceğim. teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...