29 Nisan 2010 Perşembe

Reiner Tetzner - Cermen Tanrı ve Kahramanlarının Efsaneleri (II. Cilt)

Cermen Tanrı ve Kahramanlarının Efsaneleri
(II. Cilt)

Reiner TETZNER

İlya Yayınevi

2006 İzmir

ISBN:975-6249-39-0 (TK) – 975-6249-41-2

320 Sayfa





İlya Yayınevinin "Mitoloji Dizisi"ni çok beğeniyorum ve her fırsatta dizinin bir kitabını okumaya gayret gösteriyorum. Mitoloji benim için vazgeçilmez bir alan, mesleğimin seçiminde en büyük etkendi. Ancak sadece Yunan ve Roma Mitolojisi değil, her halkın mitosları beni etkiliyor. Bu mitosları toplu halde okumak isterseniz Donna Rosenberg'in Dünya Mitolojisi kitabını şiddetle tavsiye ederim. Kabul etmeliyim ki kalın bir kitap Donna Rosenberg'in kitabı -yaklaşık 900 sayfa- ancak gerçekten kolay okunuyor ve çok güzel şekilde bölümlere ayrıldığı için atlayarak, içinden bir bölüm seçerek okunabiliyor.

Gelelim Cermen Mitolojisine, ilk cildini 2009'un eylül ayında bebeğimi beklerken okumuştum. İlk cilt Thor, Freyja, Odin'in gibi Cermen tanrılarının maceralarıyla başlıyor. Sonlarına doğru ise türünün baş yapıtı ve ortaçağ Alman edebiyatının en önemli yapıtı olan Nibelungenlied - Nibelung'lar Destanı- başlıyor. Franklar'ın ülkesinde, İskandinavya'da ve İzlanda'da bilinen efsane, Güney Almanya'da benimsendi ve XII. yüzyılda son şeklini aldı. Efsane, 1200'lü yılların başında orta yüksek Almanca ile yazılan ve iki bölümden oluşan bir Alman destanıdır. Nibelungen Cermen mitolojisinde Cüceler Soyudur. Sözcük anlamı olarak "Sisin Oğlu" yani yer altı dünyasıdır. Siegfried, Schibung ve Nibelung krallarını öldürdükten ve cüce Alberich'i yendikten sonra Siegfried'in askerleri Nibelungen adını aldılar.
Genç Siegfried, Worms'ta hüküm süren Burgundlar kralı Gunther'in kız kardeşi Kriemhild'e aşık olur. Gunther ona eğer İzlanda kraliçesi savaşçı bakire Brunhild'i elde etmesine yardımcı olursa, Kriemhild'i vereceğini vaat eder. Siegfried yardım eder ve Kriemhild ile evlenir. Ancak Brünhild gerdek gecesi Krala karşı çıkar onu tavandaki kancaya asar, kral sabaha kadar o kancada durur. Bunun üzerine Siegfried tekrar olaya müdahale eder. Siegfried karısı ile ülkesine döner, aradan yıllar geçer, her iki çiftinde birer oğulları olur. Siegfired oğluna Gunther, Gunther oğluna Siegfried adını verir. Gunther kardeşine özlem duyar ve onları ülkesine davet eder. Ancak iki kraliçe arasında anlaşmazlık çıkar. Brunhild'in askeri Hagen, intikam almak için Siegfried'in yara alan yerini öğrenerek, onu bir av partisi sırasında öldürür. (Burada tipik bir Akhilleus öykünmesi var, Siegfried daha önce öldürdüğü ejderhanın kanı ile yıkanırken, bir ıhlamur yaprağı sırtına yapışır ve oraya kan değmez, böylece yara alan tek yeri burası olur). Siegfried'in öldürülmesinin intikamını almak için Kriemhild Hun Kralı Etzel - Attila ile evlenir. Gunther ile savaşçılarını Hun ülkesine davet eder. Kanlı savaşlardan sonra sonunda Kriemhild Hagen'i Siegfried'in kılıcı ile öldürür.
Kısaca anlattığım bu destan, Yapı Kredi Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar serisinde basılmıştı. Ancak baskısı tükendi. Bizim Üniversitenin kütüphanesinde var, eğer kısa zaman içinde basılmazsa kütüphaneden alıp okumayı planlıyorum.
Kitap Nibelung'lar Destanından sonra bazı kahramanlık destanları ile devam ediyor. Ancak her iki kitabın en etkileyici destanı şüphesiz Nibelungen. Mitoloji, destan seviyorsanız, bu kitabı ve İlya Mitolojisi Dizisini okumanızı tavsiye ederim.



Kriemhild'in Kral Attila ile karşılaşması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...