18 Mayıs 2010 Salı

Yankı Yazgan- Düşe Kalka Büyümek

Düşe Kalka Büyümek


Yankı Yazgan


Doğan Kitap


2009 İstanbul


ISBN 978-605-111-135-3


222 Sayfa



Bebeğiniz olduktan sonra haliyle okuma alışkanlıklarınızda da bir değişme oluyor. Hele benim gibi kitapdan öğrenme merakınız varsa çocuk bakımı, gelişimi ile ilgili kitap okumak kaçınılmaz oluyor (Hala Internetten bir şeyler öğrenmek bana cazip gelmiyor, güvenemiyorum). Bu işin duayeni sayılan Yankı Yazgan'ın çocuk gelişimi alanında neredeyse kült kitap olmuş "Düşe Kalka Büyümek" anneler, babalar ve eğitimciler için muhteşem bir kaynak. Yankı Yazgan karşınızdaymışcasına rahat okunan, satır altlarının bolca çizildiği samimi bir kitap.
Yankı Yazgan "Biz düşe kalka büyüdük, çocuklarımız da düşe kalka büyüyecekler. Bilgi ve sevgimiz, yara bereyi azaltacak" diyor. Gerçekten herşeyin başı sevmek. Sevdiğiniz birine karşı hata yapmanız zaten çok zor. Çocuğun sevildiğini hissetmesi onun için en güzel besin.

Eskiden çocuklar daha az mı kıymetliydi? Bu kadar üzerine düşülmezdi. Gerçekten de düşe kalka büyürlerdi. Ama şimdi artık çiftler bir belki iki çocuk sahibi oluyorlar ve haliyle de daha kıymetli oluyorlar. Çocukların istekli değişti, teknoloji gelişti, hayattan beklentiler çoğaldı. Anne babalar bilinçlendi. Bu bilinç ile ilgili Yankı Yazgan, ruh sağlığı bilicinin farkındalığının arttığının ancak artan başvuruları bile karşılamaya yetecek kaynak olmamasından yakınıyor. Bilinçlenmek iyi ancak arz talep dengesisinin olmaması aileleri zor durumda bırakıyor.

Televizyon konusunda özelllikle Yankı Yazgan'ın fikirlerine sonuna kadar katılıyorum. Uygulamaya çalışıyorum. Yankı Hoca 3 yaşına kadar televizyon izlenmemesi , izlenecekse de yaşlarına uygun programların tercih edilmesini belirtiyor.
"3 yaşın altındaki çocuklar kolaylığı ve özellikle işitsel dikkat gerektirmemesi nedeniyle klip ve reklam seyretmeyi seviyor. Bilhassa iletişim becerileri çok kuvvetli olmayan çocuklarda reklam ve klip kanallarını seyretmenin, konuşmayı geciktirici etkisi olduğu çok net ortada."
"Çocuklarımızın ne seyrettiğini bilmek, neyi seyredemeyeceğini belirlemek bizim görevimizdir. Bu görevi yerine getirmek için bir kaç evrensel öneri getireyim. Zaman Sınırlaması, Mekan Sınırlaması, Birlikte seyir."
Neyse daha fazla alıntı yapmamayım. Çocuk sahibi iseniz ya da niyetiniz varsa okumanız şiddetle önerilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...