21 Ağustos 2010 Cumartesi

Stuart Kelly - Kayıp Kitaplar Kitabı


Kayıp Kitaplar Kitabı (The Book of Lost Books)

Stuart Kelly

Bilgi Yayınevi

2009 Ankara

ISBN: 978-975-22-0285-6

477 Sayfa

Çeviri: Hakan Gür




Homeros'tan Dante'ye, Jane Austen'den Georges Perec'e kadar pek çok yazarın istekleri ya da istekleri dışında yazdıklarının nasıl kaybolduklarına dair çok güzel bir kitap Kayıp Kitaplar Kitabı. Meğer okuyamacağımız ne çok kitap varmış diye düşündürüyor. Zaten sağlam kitap kurtları var olan kitapların bile hepsini okuyamamanın verdiği hezeyanı yaşarken bir de kayıp kitapların üzüntüsü ona ekleniveriyor ki bu da biraz daha depresif bir durum yaratmıyor değil. Geçenlerde Kafka Haftasında Max Brod'un edebiyat dünyasındaki önemini ısrarla belirtmiştim. O olmasa Kafka'yı okuyamacaktık. Ancak herkes Kafka kadar sağlam bir dosta sahip değil anlaşılan.


Antikçağ ve Ortaçağ eserlerini kayıpları zaman sebebiyle normal karşılanabilir elbette. Ancak insanoğlunun savaş arzusu pek çok şeyin yanında sanat eserlerini de yok etmiştir. Çok değil yakın bir geçmişte Amerikan askerlerinin Irak'a getirdikleri demokrasi! sırasında Bağdat Müzesinin yağmalanmasını hatırlayın. Binlerce yıllık eserler hala kayıp.


Ancak yazarın ve batı dünyasının doğru bildiği yanlışı düzeltmek isterim. Kitapda İskenderiye kütüphanesinin Araplar tarafından yakıldığı yazılmış. Ancak Marcus Antonius ve Octavianus arasındaki savaşlar sırasında İskenderiye kütüphanesi yanmıştır.


Neler okuyamayacağım diye merak edersiniz bu kitap size göre. İyi okumalar.

6 yorum:

  1. İlginçmiş, bu kitabı edinmeliyim.

    YanıtlaSil
  2. Yok yok, bir de kayip kitaplarin üzüntüsü cekilmez :)

    YanıtlaSil
  3. awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. lina holzbauer

    YanıtlaSil
  4. Hi Lina thank you :)
    twitter:http://twitter.com/#!/thalassapolis

    facebook: http://www.facebook.com/pages/NE-OKUDUM/125092360861112

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...