17 Ocak 2011 Pazartesi

Agatha Christie - Hercule'ün On İki Görevi



Hercule'ün On İki Görevi

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2009 İstanbul

ISBN: 978-975-21-1058-8

333 Sayfa

Çeviri: Çiğdem Öztekin



En son ben yazıyorum sanırım. Kurabiyemin rahatsızlığı nedeniyle gecikti yazım özür dilerim :(

Kitap Kulübümüz üyeleri ile birlikte okuyacağımız ilk kitabı anket ile belirledik ve Agatha Christie'nin Hercule'ün On İki Görevi kitabı birinci oldu. Ben çok mutlu oldum zaten ocak ayında okumayı düşündüklerimin arasındaydı.

Kitabın varlığından ilk haberim olduğu andan itibaren okumayı çok istemiştim. Zira en sevdiğim iki konu mitoloji ve Poirot aynı kitaptaydı. Sanki Agatha Christie bu kitabı benim için yazmıştı. Her cümlesini büyük bir keyif ile okudum. Malum meşhur Herakles bizde bilinen adıyla Herkül'ün birbirinden zor on iki görevinden ilham alınarak yazılmış birbirinden hoş on iki öykü var kitapta. Her işe burnunu sokan Hera'nın gazabına uğrayan Herakles bir cinnet anında kendi çocuklarını öldürür. Thespios'un yanına sığınarak bu günahından arınmış olsa da Hera boş durmaz, Apollon bilicisi Pythia aracılığı ile Eurystheus'un hizmetine girmesini sağlar. Suçlarının kefareti olarak 12 yıl hizmet edecektir. Bu hizmetleri başarılı olursa ölümsüzlükle ödüllendirilecektir. Hizmete başlar başlamaz Eurystheus hemen ilk görevi verir Herakles'e. Nemea Aslanı. Daha sonra sırasıyla: Hydra Ejderi, Arkadia Geyiği, Erymanthian Yabandomuzu, Augias'ın Ahırları, Stympalia'Nın Kuşları, Girit Boğası, Diomedes'in Kısrakları, Hippolyta'nın Kemeri, Gergoneus'un Sığırları, Hesperidlerin Elmaları ve son olarak Kerberos'un Yakalanması. Herakles'in başardığı en zorlu görev sonuncusudur. Hermes ve Athena'nın yardımıyla hiç kimsenin geri dönemediği ölüler ülkesine iner. Ancak Herakles'in çilesi bu on iki görev ile bitmez devam eder. Uzun uzun yazmak isterdim o başka bir posta kalsın.

Poirot'ya geri dönersek bir gün yakın dostu Doktor Burton ona şaka yollu adaşına hiç benzemediğinden bahseder. Kardeşinin adının da Achille (Akhileus) olması nedeni ile ailesinin pagan adlarına düşkünlüğüne takılır. Bu konuşma üzerine Poirot emekliliğe ayrılmadan son on iki görev alarak adına yakışır bir veda etmeye karar verir.

Dediğim gibi benim için her öyküsü her cümlesi büyük bir keyifti. Agatha Christie en az Herakles kadar güç bir iş başararak hem bu öyküleri modern zaman uyarlamış hem de Poirot gibi müthiş zeki bir dedektif ile öyküyü birleştirmiş. Bu takdire şayan bir iş ve cesaret örneği. Bence de hakkıyla bu işin içinden çıkmış Agatha Christie. Okumanızı kesinlikle öneririm. 

Meraklısına not: Yunan mitolojisine güzel ve hafif bir başlangıç için, Homeros'un İlyada ve Odysseus'unu ve Edith Hamilton'un Mitologya'sını tavsiye ederim.   

9 yorum:

  1. yalnız değilsin bende az önce yayınladım, geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Biblio ile birlikte diğer Agatha uzmanımız da kitabı beğenmiş. Kısmen eğlenceli bir kitaptı ama ilk defa Agatha Christie okuyan kulüp üyeleri beğendiklerini pek sanmıyorum...

    YanıtlaSil
  3. :) estafurullah Biblio varken bana laf düşmez. İlk sefa okuyanlar evet pek sevmemişler onlar en kısa zamanda On Küçük Zenci ve Roger Ackroyd okumalı :)

    YanıtlaSil
  4. ben sevdim ama kitabı, ilk defa okuyanlardan:)

    kitap isimlerini not ediyorum hemen, atladım sanma:)

    o dönemlere ait, mitoloji deyince, bir tek yunan mitolojisi mi var, başka çeşitlemeler de var mı, yoksa baskın olan yunanlılarmı?? aaha! yazılı sorusu gibi oldu,pardon:)))

    YanıtlaSil
  5. Canım merakla bekliyordum yazını,kitabın mitolojik kısmını da ayrıca çok hoş anlatmışsın. İlyada ve Odysseus'u birkaç defa elime geçmesine rağmen okumamışım nedense. Şimdi diğer kitapla birlikte alınacaklar listeme ekleyeceğim tavsiyen üzerine. Bir yerden başlamak lazım :)

    Agatha Christie ve Hercule Poirot hakkında kim nasıl yorum getirirse getirsin, polisiye edebiyatın yapı taşları olmaya devam edecek ölümsüz öğelerdir kendileri. Agatha teyzemiz hayli çok yazmış (iyi ki) ama bir o kadar daha yazsa yine bayıla bayıla okurduk diye düşünüyorum.

    Kurabiyeye ve sana sevgilerimi gönderiyorum ve öpüyorum canım :)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Alkım elbette batı kültürü nedeniyle Yunan mitolojisi ön planda ama Hindistandan, İskandinavya'ya, Kızıderililerden Güney Amerika'ya kadar pek çok mitoloji var. Ülkemizde de bu konu ile ilgili gayet güzel yayınlar var. Ama ilk Yunan mitolojisi ile başlamak en ideali.

    Sevgili Biblio özellikle İlyada çok iyidir. Öyle ki bazı klasik filologlar ilk sinema senaryosu olduğunu bile söylerler. Özellikle Hektor'un eşi ve çocuğuna veda ettiği bölüm defalarca okunasıdır. Benzetmeleri şahsına münhasırdır. Öyle cümleler vardır ki... en sevdiklerimden biri
    " İyi bir söz duymadım senden yomsuz haberci, hep kara haber verir, gönül eylersin. Ne tatlı bir sözün var, ne hayırlı bir işin."

    Kesinlikle haklısın A.C. keşke daha çok yazabilseydi. Okumaktan bıkmazdık. Herkes bıksa ikimiz bıkmazdık sanırım :) bizde sana kocaman sevgilerimiz ve öpücüklerimizi gönderiyoruz. :)) tatlı Biblio'm

    YanıtlaSil
  7. Mitoloji'yi böyle tatlı tatlı anlatan biri olunca ilgilenmemek mümkün mü? :) Daha da heveslendim İlyada için. Sanırım benim için de Shakespeare gibi altı çizile çizile okunacak bir kitap olucak canım.

    YanıtlaSil
  8. Canımsın :) evet eminim epeyce altını çizdiğin güzel cümle bulacaksın okumanı ve yorumlamanı dört gözle bekliyorum şimdiden :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...