8 Nisan 2011 Cuma

Agatha Christie - Büyük Dörtler


Büyük Dörtler  (The Big Four )  

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2010, İstanbul

ISBN: 978-975-21-0506-5

223 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren




Agatha Christie'nin 1927 yılında yayınladığı 7. polisiye eseri. Roger Ackroyd Cinayeti'nden sonra yazdığı bir kitap. Ancak o kadar muhteşem bir kitaptan sonra bu çok sıradan geliyor. Belki de o dönem özel hayatında eşi ile yaşadığı sıkıntılar bu esere yansıdı. Roman gayet merak uyandırıcı bir şekilde başlıyor. Ancak zaman aralıkları olan farklı olaylar, birbirine benzeyen sorunlar v.s ile beklentiyi karşılamadığını objektif olarak söylebilirim. Ancak kişisel yorumum da şudur ki Agatha Christie, Poirot'yu yazar da ben sevmez miyim? Severim. Her ne kadar diğer sevdiklerim ile kıyasladığım zaman hafif kalsa da Poirot oldu mu akan sular durur benim için. Hastings'de ve bir de üstüne üstlük Poirot'yu hayatında en etkileyen kadın Vera Rossakoff da romanda var. Olaylar biraz kopuk, karışıklık olsa da Poirot'nun yaptığı plan ve olayın çözümü yine şahsına münhasır. Ben bir çırpıda okudum. Konu bana Köşkteki Esrar'ı anımsattı ama elbette bu farklı.

Genel olarak konuya gelirsek. Arkadaşına sürpriz bir ziyaret yapan Hastings, Poirot'u hazırlanmış yolculuğa çıkarken yakalar. Önemsiz bir işin çözümü için Poirot'ya bir servet teklif edilmiştir bu yüzden Güney Amerika'ya gitmek üzeredir. Hastings gitmemesini söyler ama Poirot gitmekte ısrarlıdır. O sırada bir ses duyarlar, üstü başı toz içinde  yabancı bir adam eşikte dikilmektedir. Birden yere yığılır. Doktor çağırırlar bu esnada adam biraz kende gelir ve defalarda "4" sayısını yazar. Poirot uzun zamandır varlığından şüphelendiği Büyük Dörtler'in peşine düşer.

Poirot'yu seviyorum :)

6 yorum:

  1. bu kitap böyle biraz daha uzun olmalı, biraz daha casusiye anlatmalıydı. o zaman süper olabilirdi :)) bana çok şaşırtıcı gelmişti, Köşkteki Esrar'ı okumadığım içindir:)

    YanıtlaSil
  2. Canımcım Köşkteki Esrar'ı okumanı okurkende Lord Caterdam'a özel bir dikkat vermeni tavsiye ederim zira pek sevdiğim bir karakterdir. Kendime benzettim de ondan mı sevdim çok net bilemiyorum. ;)

    YanıtlaSil
  3. asuslular icin Beresford'larin maceralarini okumak lazim tabiy :)

    YanıtlaSil
  4. Beklediğim yazıların ilkini yayınlamışsın Deniz'cim :)

    Büyük Dörtler çocukluğumda ablam okurken isminden ve başlangıcından çok etkilendiğim bir kitaptı. Sonradan tekrar okudum ama nedense çok aklımda kalmamış, bir saat dördü gösteriyordu ve dört cellat demekti gibi bir şey hatırlıyorum. Demek ki yeniden okumam lazım.

    Ellerine sağlık canım. Benim de ilk kitap bitmek üzere, ay sonunu beklemeden yayınlayayım senin gibi. Yaşasın Agatha Christie ayımız!!!

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Tuppence katılıyorum :)

    Sevgili Biblio Aslında çok da detay vermedim okumak isteyenler için 4 kişilik uluslararası bir örgüt Büyük Dörtler ve imzaları da sadece 4. Ben hemen yazdım yazımı dayanamam diye :) bende bekliyorum senin yazını merakla Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. gerçekten bu kitapla poirot'a bir kez daha aşık oldum . işine o kadar hakim ve zekiliğiyle işini en yüksek mertebede yapması çok hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...