4 Temmuz 2011 Pazartesi

Agatha Christie - Briç Masasında Cinayet

Briç Masasında Cinayet  (Cards on the Table)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2010, İstanbul

ISBN: 975-405-387-1

176 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren



İlginç zevklere sahip zengin bir adam olan Shaitana, Wessex House'daki bir enfiye kutusu sergisinde Poirot ile karşılaşır. Shaitana, Poirot'ya çok daha iyi bir kolleksiyonu olduğundan bahseder. Söz konusu kolleksiyonu cinayet işlemiş ve şimdiye kadar yakalanmamış kişilerdir. Bu konu Poirot'nun ilgisini çeker ve Shaitana onu bu insanlarla bir yemekte bir araya getirmeyi teklif eder. Poirot daveti kabul eder. Yemeğe gittiğinde yaşlı ve zarif bir kadın olan Bayan Lorrimer, güzel fakat çekingen bir genç kız Anne Meredith, ünlü Doktor Roberts ve Binbaşı Despard ile tanışır. Yemeğe ayrıca Müfettiş Battle, Albay Race ve polisiye roman yazarı Ariadne Oliver davetlidir. Dört suçluya dört detektif. Güzel bir yemeğin ardından konuklar briç oynamaya başlarlar. Gecenin sonunda Bay Shaitana'nın öldüğünü fark ederler. Acaba bu dört şüpheli içinden hangisi öldürmüştür?

Hem konu hem de kurgu itibariyle bir baş yapıt. 4 suçluya karşı dört detektifi bir araya getirme fikri gerçekten şahane. Karakterlerimize bir göz atarsak; Müfettiş Battle'ı Köşkteki Esrar, Dört Neşeli Arkadaş; Albay Race'i Kahverengi Elbiseli Adam ve Nil'de Ölüm romanlarından hatırlıyoruz. Ancak Ariadne Oliver'in ilk ortaya çıkışı (Gerçi ilk çıkışı 1934 yılında yazılmış "Parker Pyne Investigates" adlı bir öykü kitabı ancak ülkemizde basılmadı). Daha sonra Ariadne Oliver, Poirot ile pek çok defa daha karşımıza çıkacak.

Poirot'nun briç puanlarının tutulduğu kartlarla ilgilenmesi çok zekiceydi. Bu kitaptan sonra briçe bir merakım uyandı.

Sadece dört evet sadece dört şüpheli olmasına rağmen hepsinden sırayla şüphe ettim, bir ara gayet emindim tahminimde ancak yine sil baştan yaptı Agatha teyzem. Eğer Agatha Christie seviyorsanız yada henüz başlamadıysanız güzel seçim.

Canım arkadaşım Biblio'nun sevdiği kadar varmış. Sanırım ben detaylar için bir daha okuyacağım.


5 yorum:

  1. Bu kitabı bilmiyordum. Agatha Christie'nin böyle farklı formüller denemesine bayılıyorum. Belki biliyorsundur ama yine de bu farklı denemeler için birkaç öneri yapayım:

    "Doğu Ekspresinde Cinayet"
    "Roger Ackroyd Cinayeti"
    "On Küçük Zenci"

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Banu önerilerin şahane ve en sevdiklerim :)

    Elimdeki bitince bir diğer farklı formül denemesi olan Yılan İçini Döktü'yü okuyacağım. Bu romanda Christie Antik Mısır'da işlenen bir cinayeti anlatıyor. Şahanedir o da Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Merak ettiimm. Okuyacağım bunu da, listem bayağı kabardı :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir Christie kitabı okumak gibisi yok Deniz'cim, bunu Briç Masasında Cinayeti okuyunca tekrar anımsadım. Benim de çok hoşuma giden noktalar var bu okuyuşumda, yazıma ekleyeceğim inşallah. Ellerine, yüreğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Nefertiti umarım aynı keyfi alırsın :))

    Canım Biblio sana katılıyorum külliyatını bitirsem bile yine en başından tekrar başlarım asla bıkmam :))


    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...