6 Temmuz 2012 Cuma

Thomas Mann - Düşkün



Düşkün (Gefallen) 


Thomas Mann


Dost Kitabevi


1982, Ankara


125 Sayfa


Çeviri: Nasuh Barın




Düşkün Mann'ın ilk öykülerinden oluşan bir kitap ve maalesef baskısı yok. Üniversitenin kütüphanesinde buldum ve Mann ayı için okumaya karar verdim. Aslında Thomas Mann'ın muhteşem kitabı Buddenbrooklar'ını okuyacaktım. Ancak haziran ayının yoğunluğunu göze alarak cesaret edememiştim. Ama Özgür'ün güzel yazısından sonra onu da en kısa zamanda okumak için listemin üst sıralarına yerleştirdim.

Düşkün; 
  • Düş Kırıklığı
  • Gladius Dei
  • Tobias Mindernickel
  • Peygamberin Yanında
  • Ölüm
  • Anekdot
  • Mutluluk İstemi
  • Düşkün
adlı öykülerden oluşuyor. Özellikle Düş Kırıklığı, Ölüm ve Anekdot en sevdiklerim oldu. Düş Kırıklığı hayatta yaşanılan düş kırıklığının şahane bir tanımı. Ölüm ise bir adamın kendini ölüme hazırlarken sevdiğinin ölümünü anlatan sıra dışı bir öykü. Öykü günlük halinde yazılmış ve bir anda o adamın yanı başında hissediyorsunuz kendinizi. Gerçekliği ile sizi çarpıyor. 

Thomas Mann'ın bu ilk öykülerinin baskısını bir yerlerde bulursanız, kaçırmayın derim. Nedense eskilerde basılmış güzel bazı kitaplar unutulup bir köşede bırakılıyor yeni baskısı yapılmıyor. Düşkün de bunlardan biri. 

Sevgili Özgür'e bu güzel okuma için yeniden teşekkür ediyorum. Kasım ayında yeni Nobel Ödüllü yazarımızı okuyacağız. Bakalım 2012'nin Edebiyat Nobel'ini kim alacak? Paul Auster'e verseler bu sene ;) 


10 yorum:

  1. Kitabın kapağı çok güzel :)
    Okumak isterim.

    YanıtlaSil
  2. nobel ödüllüleri okumak iyi fikir. bir kitabını okumuştum Mann ın ama hatırlayamıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de :) Biz Sevgili Özgür ile yılda iki kez okuyoruz böyle

      Sil
  3. Ben de tesekkür ediyorum sana. Keyifli oluyor planli okumalar. 2012 Nobel'ini bakalim kim müzesine götürecek? Auster olmasini isteme zira okumadigim kitabi hemen hemen kalmadi bir de eskisi gibi tat almiyorum yazdiklarindan. Ne olacak görecegiz. 2013 icin de Faulkner'in yerini coktan ayirttik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okudum epey Auster ama artık alsın diye düşünüyorum :) Faulkner de şahane olacak tekrar teşekkürler

      Sil
  4. Agatha kitaplarınız neler olacak?

    YanıtlaSil
  5. Yeni yazılarınızı özledik. Bayadır bakıyorum bir şey yok meraktayım.:(

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...