26 Şubat 2013 Salı

Virgina Woolf - Dalgalar



Dalgalar (The Waves)

Virginia Woolf

İletişim Yayınları

İstanbul, 2011

ISBN: 9789754709391

264 Sayfa

Çeviri: Oya Dalgıç






Dalgalar Virginia Woolf'un belki de en zor okunan eseri ki kendisi de bunu özellikle istemiştir. Kendine özgü bir tarzda kaleme alınan Dalgalar hem düz yazı hem de şiir öğelerini barındırmaktadır. Hatta güncesinde Dalgalar için bir tiyatro oyunu-şiir olarak bahseder. Bu yeni üslubunun güçlüğü nedeniyle kitap tam üç kez yeniden yazılmıştır. 

Roman olarak adlandırılamayan bu kitapta belli bir olay örgüsü yoktur. 6 kişinin (üç kadın üç erkek) bilinç akımını aktaran eser bazı eleştirmenlere göre Woolf'un en büyük eseridir. Karakterler bir bakıma kendi kendilerine konuşurlar. Bu altı karakter dışında Percival adındaki bir kişi daha vardır. Ancak onu sadece karakterlerin bahsetmesinden biliriz. Genç yaşta ölen Percival'ı yazar hiç konuşturmaz. Bu 6 karakter ve Percival dışında başka karakterler yoktur. Hatta bu karakterlerin bir kişinin farklı karakterleri olup olmadığı da tartışılır.

Üslup olarak farklı olsa da gerçekten de zor okunan bir kitap Dalgalar. Şiirselliğin verdiği bir ahenk olmasına ve kimi yerlerde akıp gitmesine rağmen Virginia Woolf gerçekten istediğini yapmış ve zor okunan ve karmaşık bir eser yaratmış. Kendi adıma bir önceki Virgina Woolf okumamdaki kitapları daha çok sevdiğim aşikar. Tavsiyem külliyatı okuyacaksanız sonlarda okumanız. İlk kitap olarak tercih ederseniz diğer kitaplarını okumak istemeyebilir ve çok şey kaçırabilirsiniz.

9 yorum:

  1. Dalgalar ,eleştirmenler tarafından okunması en zor 10 roman arasında gösterilmiştir. Bence de ilk bundan başlamamalıben Mrs Daloway'dan başlanılmalı derim mesela...

    YanıtlaSil
  2. Blog da biraz dolandım da ne güzel bir sürü Woolf kitabı okumuşsunuz. Kendine Ait Bir Oda'yı da okumak isterseniz İlknuz Özdemir çevirisini tavsiye ederim, su gibi akıyor.

    YanıtlaSil
  3. Kitap, çok hayal meyal aklımda kalmış. Ama o muğlaklığını sevmiştim diye hatırlıyorum.

    Güzel yazın için teşekkürler Deniz'cim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hoşa giden bir yanı olduğu kesin ben teşekkür ederim Canım

      Sil
  4. Elimde sırasını bekleyen 3 adet Virginia Woolf var. Umarım buna da sıra gelir:)
    S.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonlarda okumanız daha isabetli olur :) Sevgiler

      Sil
  5. Boğuldum,kaç kez imdaaat diye bağırdım içimden..aslında 6 karakter yok tek karakter var..isimleri kaldırın aynı karakter özellikleri karşınıza çıkar

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...