11 Temmuz 2014 Cuma

Agatha Christie - Filler de Hatırlar



Filler de Hatırlar (Elephants Can Remember)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2012, İstanbul

ISBN: 975-21-0643-9

188 Sayfa

Çeviri Gönül Suveren







Poirot ve Ariadne Oliver'lı bir Agatha Christie romanı. Agatha Christie'nin başarılı romanlarından biri. Ben de eski bir baskısı vardı ama bulamadım onu ve yeni baskısını aldım. Çünkü lise yıllarımda okumuştum çok da iyi hatırladığım bir romandı. Yıllar sonra yeniden okumak yepyeni bir keyif kattı. Üstelik kitabın yanında şahane bir de uyarlama izledim. Aradan uzun zaman geçip kitapları bloga yazmanın bir ilginç yönü de kitapları yeniden okuma isteği yaratıyor. Bu kitabı Sevgili Biblio ile nisan ayında okumuştuk. Bu kitabın bir özelliği de sondan bir önce Poirot romanı olması. Bu nedenle kitabın sonlarına doğru hüzünlenmeye başladım. 


Ariadne Oliver yazarların yemeğinde bir kadınla tanışır: Bayan Burton-Cox. Kadın Ariadne Oliver'dan bir gizemi çözmesini ister. Oğlunun evleneceği kız olan Celia'nın (Bayan Oliver kızın vaftiz annesi)  annesinin mi babasını vurduğu yoksa babasının mı annesini vurduğu? Bayan Oliver'a çılgın bir istek gibi gelmesine rağmen Poirot ile konuşurlarken bu gizemi aydınlatmaya karar verir. Yıllar önce yaşanan bu ölüm olayını mutlaka hatırlayan filler olduğunu söyler. Zira filler asla unutmazlar.

Film uyarlaması burada

Severek okuduğum ve yine okumak isteyeceğim bir roman. Fillerin hafızlarının güçlü olması üzerine çekilen bir film geldi aklıma. Yıllar önce izlemiş ve çok etkilenmiştim. Çok sevdiğim Elizabeth Taylor'un Elephant Walk (1954) filmi. Denk gelirseniz tavsiye ederim. 


   



4 yorum:

  1. Ilk okudugum Agatha kitaplarindan biridir Fillerde Hatirlar.Ariadne Oliver en sevdigim Christe kahramanlarindan bana sanki biraz Agatha Teyzenin kendisiymis gibi geliyor.Poirot ile olan dostluklarida cok guzel.Uyarlamasida cok hosuma gitti.
    Bundan sonraki kitabi Ve Perde Indi yi nezaman ve nasil okuycagimi bilemiyorum.Daha hazir degilim galiba.Onerdiginiz filmide en kisa zamanda izleyecegim.
    Bu arada 9 yasindaki oglum bana cok guzel bir Poirot resmi yapmis.Poirot la Hastings in guzelliklerini bir gormeliydiniz.Resmin arka planinda buyuk bir labaratuar ve eve gelen yasli Agatha basligi vardi.Katilin isimleri sayfanin kosesine ters sekilde yazilmisti.Cok mutlu oldum.Annelerinin neleri sevdiginide bilirlermis.
    Sevgiler Sadik Okuyucunuz Derya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel :) ne kadar şanslısınız. Hafta sonları Almina da bana "anne Mösyö Poirot izleyelim mi ?" diye soruyor. Daha şimdiden Poirot hayranı
      Ve Perde İndi'yi okumak çok zordu nasıl yazacağımı düşünüyorum filmi de izlemek aynı etkiyi yapıyor. Ama neyse ki istediğimiz zaman onu Mısır'da, Doğu Ekspresi'nde ya da King's Abbot'ta kabak yetiştirirken görebiliriz. Agatha Christie'ye bu muhteşem karakteri yarattığı için minnettarım yoksa hayatım çok tatsız olurdu.
      Sevgiler

      Sil
  2. Gördüğüm ilk Agatha Christie kitabı; Filler de Hatırlar ben 5-6 yaşlarındayken, kurukafalı bir kapağı bulunan basımıyla evde dolaşıyordu, baktıkça ödüm patlıyordu benim de, ama okuyamamıştım. :)

    Sonra annemin hastalığının ağırlaştığı bir dönemde okudum ilk defa, kitapta bir kadın artık ölümden korkmuyorum ama uzun süre acı veren bir hastalıkla ölmekten korkuyorum gibilerinden bir cümle kurmuştu, içinde bulunduğum ruh haliyle çok etkilenmiştim. İlk okuduğumda bütün bu sebepler yüzünden çok sevdiğimi söyleyemem ama sonraları defalarca tekrar okudum, ne kadar güzel bir kitap olduğunu daha iyi anladım.

    İçinde Ariadne olup da hoş olmayan bir Christie romanı hiç hatırlamıyorum ama Filler de Hatırlar'da özellikle Poirot'nun bir çok eski vakadan sözetmesi, Lady Kuğu ve Lady Fil çok hoşuma gitmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim bu özel duygularını paylaştığın için... Sen anlatınca hatırladım henüz Agatha Christie okumadığım daha küçük zamanlarımda ben de bizim evdeki kitaplarına bakar ürperirdim. Sana katılıyorum Ariadne'li romanlar çok keyifli. Biliyorsun Ariadne adı da Yunan mitolojisinden. Ariadne, Theseus'un Girit'e Minotauros ile savaşmaya geldiğinde ona ünlü labirentten kurtarmak için eline bir yumak veren kız. Yani yol gösteren, yardım eden. Bu romanda da filler ile konuşarak Poirot'ya çok yardım ediyor.
      İyi ki varsın yorumlarınla yazılarım çok daha anlamlı
      Sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...