3 Mayıs 2010 Pazartesi

Dan Brown - Melekler ve Şeytanlar



Melekler ve Şeytanlar (Angels and Deamons)

Dan Brown

Altın Kitaplar

2005 İstanbul

ISBN: 9789752106406


528 Sayfa

Çeviri: Petek Demir



Nihayet ön yargımı bir tarafa bırakıp bir Dan Brown kitabı okumayı başardım. Arkadaşımın ısrarı ile biraz da. Aslında ben böyle gizemli, şifreli, sanatsal şeyleri çok severim. Bu tarz bir belgesel oldu mu bütün işi gücü bırakır seyrederim, kitap da okurum. Ama Dan Brown alınmasın ama onun kitaplarına karşı bir ön yargım gelişmiş ki nasıl oldu bende anlamadım. "Çok Satan Kitap Okumama Sendromu" sanırım benim durumum. Yazarımı kıskanırım, onu pek paylaşmayı sevmem, herkesin elinde görmek beni mutsuz eder. Sanırım gerçek kitap severlerde aynı sendrom vardır. Elbette bu özellikler yok diye de kimsenin kitap kurtluğuna da helal gelmez.

Da Vinci Şifresi'ni ve Melekler ve Şeytanlar'ı okumasam da eşimin ısrarı ile filmlerini de izlemiş bulundum. Filmler hoştu gerçekten. Tom Hanks, Robert Langdon karakteri için iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum. Kitaba gelirsek. Çoğu okur Melekler ve Şeytanları, Da Vinci Şifresi'den sonra yazıldığını zannetse de aslında Melekler ve Şeytanlar 2., Da Vinci Şifresi'de 4. kitabı Brown'un. Bunda elbette Da Vinci Şifresi'nin başarısından sonra, yazarın diğer kitaplarını keşfedilmesi etken.


Roman CERN'de bir ceset bulunması ile başlıyor. Ceset Illuminati Ambigramı (sunulduğu şekliyle okunabildiği gibi, tam tersine çevrildiğinde de okunabilen grafiksel figürler) ile dağlanmış olması üzerine simge bilimci Robert Langdon olaya karışıyor. Öldürülen eski rahip fizikçi Leonardo Vetra'nın evlatlığı Vittoria Vetra'nın karşıt maddenin çalındığını fark etmesi ile yön değiştiriyor ve Olaylar Vatikan'da gerçekleşen Papalık seçimine uzanıyor.

Kitap olarak güzel, kolay okunuyor, gizemli, olaylar birbirini takip ediyor. Genel olarak yapılan "tatil kitabı" yorumuna katılıyorum. Ben filmini daha önce izlediğim için çok büyük keyif almasam da okunası bir kitap. Film mi iyi kitap mı? Sanırım film daha iyi. Da Vinci Şifresi'ni aynı arkadaşım ısrar etmediği sürece okumayı düşünmüyorum :)

6 yorum:

  1. Dan Brown ve benzerleri benim de önyargili oldugum kabilenden yazarlar. Biri zorlamadikca benim de okumam zor.

    YanıtlaSil
  2. bu tür yazarlara karşı değilim herkesden üstün edebi eser beklemek haksızlık olur diye düşünüyorum, yorumunuz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Dan Brown :)))4 Mayıs 2010 16:06

    aşkolsun... sanki silah zoruyla okuttum:))Da Vinci Şİfresi'ni de O-KU-YA-CAK-SIN işte

    YanıtlaSil
  4. Canım benim Dan Brown adı ile yorum yapacağına Kadir İnanır adını kullansaydın daha iyi olurdu.Okuyabilirim hatırın için ama bir kaç yıl sonra :)

    YanıtlaSil
  5. okuyup çok beğendiğim kitaplardan.. ancak benim de popüler kitaplarla ilgili ön yargılarım oluşuyor.. biraz geç okuyorum nedense... ancak dan brown kitaplarından çok şey öğrendiğimi de inkar edemem..

    YanıtlaSil
  6. Evet bazı popüler kitaplar iyi olsalar bile bu önyargını kurbanı olabiliyorlar
    teşekürler sevgiler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...