5 Ekim 2010 Salı

John Freely - Osmanlı Sarayı - Bir Hanedanlığın Öyküsü-


Osmanlı Sarayı - Bir Hanedanlığın Öyküsü  (Inside the Seraglio)

John Freely

Remzi Kitabevi

2002 İstanbul

ISBN 975-14-0836-9

368 Sayfa

Çeviren: Ayşegül Çetin



John Freely'nin aslında bir fizik Profesörü olduğunu öğrenince oldukça şaşırmıştım. Kitaplarına baktığınızda onun tarih alanında uzman olduğunu düşünürsünüz. Ama işin aslı öyle değil. Bu yazarın ilk okuduğum kitabı ve aslında Türkiye Uygarlıklar Rehberi serisini daha çok merak ediyorum.

Aslen İrlandalı John Freely 1926 yılında New York'da doğmuştur. 1960 yılında Türkiye'ye gelen yazar, Robert Koleji'nde ders vermiştir ve halen Boğaziçi Üniversite'sinde ders vermekte. Yazar, Maureen Freely'nin de babası. Baba kız bu sene kitap fuarında "İstanbul'u Yazmak" üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler. Söyleşi 31 Ekim pazar günü Uluslararası Salon'da.

Kitaba gelince Osmanlı Hanedanlığı'nın, Fatih Sultan Mehmet ile başlayan saray hayatı anlatılıyor. Gayet sade, anlaşılır bir Osmanlı Tarihi arka planı ile Sultanların aile ve özel hayatları gözler önüne sunulmakta. Akıcı ve sürükleyici. Ancak ben Osmanlı Tarihi uzmanı değilim. Bazı bilgiler beni başka kaynaklardan teyit etmeye mecbur etti. Zira uzun yıllardan beri Türkiye'de yaşamasına rağmen bazı cümleler oryantalist bir bakış açısıyla kaleme alınmış. Ancak genel bir Osmanlı Hanedanlık tarihini ara vermeden okumak isteyenler için ideal bir kitap. Zaten alt başlık da kitabın konusunu gayet güzel aktarmakta. Ben şimdi Virgina Woolf'a kanalize oluyorum. İyi okumalar :) ...

2 yorum:

  1. İlk ben okudum yorumlarınız sanırım:))Elinize sağlık.
    Tarih üzerine yazılmış kitaplar hep ilgimi çekmiştir. Ama okurken anlatılanların gerçekliği noktasında kafamda hep rahatsız edici bir düşünce dolanır durur.Bilinmeyen bir tarihte okunmak üzere yazılı olmayan listeme alınmıştır.:))

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Cemre teşekkür ederim. Maalesef okuduğumuz kitaplarda bu kuşku içimizde hep var. Sadece tarih değil edebi eserlerde de yanlış verilen bazı bilgiler rahatsız ediyor. Okuduğum kitaplarda kendi alanımda yazılmış yanlışlar varsa bunları söylemek zorunda kalıyorum. Okumanın en güzel yanı da bu insanı başka kitaplar okumaya mecbur ve sevk etmek. Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...