30 Kasım 2010 Salı

Agatha Christie Okumaları Kitapları: Meçhul Düşman, Dört Neşeli Arkadaş, Kızlara Suikast


Meçhul Düşman (The Secret Adversary )

Agatha Christie

Ak Kitabevi

1963 İstanbul

224 Sayfa

Çeviri: Nihal Akkaya





Agatha Christie Okumalarına bir gün geç başladığım için bir gün geç bitti. Okuduğum üç kitabında ortak yanı sahaflardan alınmış olmasıydı. İçlerinde en yenisi 1979 yılı baskısı ile Dört Neşeli Arkadaş idi. Aslında okuma planımı yapmış ve kafamda 2010 yılını fiilen bitirmiştim. Meçhul Düşman listemdeydi ancak diğerlerini yeni yıla bırakmak niyetindeydim. Fakat Sevgili Banu ve Biblio'nun yeni bir hafta planladıklarını duyunca dayanamadım ve iştirak ettim. Zaten bana Agatha Christie denmesi yeterli, işi gücü bırakırım.

Gelelim Meçhul Düşman'a. Kitabın bende değişik bir hatırası var. Sevgili Biblio'nun Agatha Christie malumatı malum. (Niye böyle eski kelimeler yazıyorum sanırım 60'lı yılların dilini okuyunca etkisinde kaldım) Ona Christie'yi kronolojik sırayla okuyacağımdan bahsetmiş ve 2. sırada yer alan The Secret Adversary adlı kitabın baskısı olup olmadığını sormuştum. Sevgili Biblio "NTV yayınlarından çıkan Gizli Düşman adı ile çizgi roman olarak basılan kitabın 60'lı yıllarda eski bir baskısının olduğunu"söyledi. Ben internette bakınırken kitabı buldum ve satın aldım. Pırıl pırıldı, soğuk damga ile eski sahibinin adı kapağına basılmıştı. Çok mutlu oldum. Ancak geçenlerde sevgili Biblio'da bu kitabın eksik olduğunu öğrendim ve gerçekten üzüldüm. Bu kadar engin bilgisiyle onda olmayı hakediyordu. Sevgili Biblio nazik bir şekilde "Başka bir Meçhul Düşman'ın kendisini beklediğini " söyledi. 
Kitap 1922 yılında yayınlandı. Agatha Christie'nin daha sonra başka romanlarında da karşımıza çıkacak olan Tommy ve Tuppence karakterlerinin ilk kitabı. Öykü Lusitania adlı yolcu gemisinin batması sırasında gizemli bir kişinin, bir genç kıza gizli bir takım kağıtları vermesiyle başlıyor. Tesadüfi bir şekilde bu olayla ve dedektiflikle alakası olmayan iki eski arkadaş Tommy ve Tuppence'in olaya dahil olmalarıyla serüven başlıyor. Kitap nedendir bilinmez pek Agatha Christie romanı gibi gelmedi. Gereksiz detaylar biraz sıktı. Takdir edersiniz ki nerede mükemmel Poirot, nerede acemi Tommy ve Tuppence. Ama yine de sonunda Mr. Brown'nun kimliği şaşırtıcı.  





Dört Neşeli Arkadaş (The Seven Dials Mystery )

Agatha Christie

Altın Kitaplar Yayınevi

1979 İstanbul

172 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren



Bu kitabın bende özel bir yeri var. Kısa bir süre önce Sahaflar Festivali olmuştu. Sevgili arkadaşım Cemre festivale giderken istediğim bir kitap olup olmadığını sordu. Bende bir süre arayıp da bulamadığım Dört Neşeli Arkadaş'tan bahsettim. Cemre'nin kitabı bulması bana müthiş bir sürpriz oldu. Kitabı almak için yanına gittiğim de bana hediye ettiğini söyledi. Çok duygulandım. Hem kitabı bulduğu için hem de büyük bir nezaket ile bana hediye ettiği için. Tekrar kendisine teşekkür ederim. 
Kitaba gelirsek Köşkteki Esrar kitabında tanıştığımız karakterlerden tanıdıklar var. Başta Baş Müfettiş Battle, Bill Eversleigh, Lord Caterdam, Lady Eileen Brent, George Lomax. Yine benim favori karakterim Lord Caterdam oldu. Sadece onun hoş tespitleri için bile okunabilir. 
Olaylar uykucu Gerry Wade'a arkadaşlarının bir şaka yapmayı planlaması ile başlıyor. Erken kaldırmak için çalar saat alıp sabahın bir körüne kuran arkadaşlarını ertesi günü kötü bir sürpriz bekliyor. Öğlene kadar hala uyanmayan Gerry Wade'ın öldüğü ortaya çıkıyor ve işler karışıyor. Gizli Örgüt olmasa sanki daha iyi olurmuş gibi. Ancak yine de dediğim gibi Lord Caterdam bir fenomen. Özellikle hiç kimsenin sevmediği George Lomax kızına talip olduğundaki diyaloglar çok hoştu, tekrar tekrar okudum. Haftanın en sevdiğim ikinci kitabı oldu.


Lord Caterdam - Zavallı adamı neden vurdun?
Lady Eileen Brent - Ben vurmadım
Lord Caterdam - Kimseyi vurmamalısın. Bunu yapmamalısın. Gerçi bazıları vurulmayı hak ediyorlar ama olsun. Bu, türlü karışıklıklara neden olur. 




Kızlara Suikast - Cesetler Ağlamaz (Peril at End House)

Agatha Christie

Ak Kitabevi

1962 İstanbul

192 Sayfa

Çeviri: Va-Nü




Haftanın son kitabı yine sahaftan bulup aldığım şu an baskısı olmayan bir kitap. Kitap 1962 yılı basımı olmasına rağmen hiç kullanılmamış anladığım kadarıyla çünkü ben okuduktan sonra biraz dağıldı. Okunsaydı bu kadar temiz olmazdı, şanslıymışım. Kitap Agatha Christie'nin en bilinen eserlerinden ancak neden yeni baskısı yok bilmiyorum. Umarım yapılır. Kitapda en çok hoşuma giden Poirot'nun 60'lı yıllar diliyle konuşmasıydı. "Küçük kül rengi hücreler" tanımına bayıldım. Kitapdan yeni pek çok kelime öğrendim: Mağmum (gamlı), İstintak (soruşturma), Müellif (yazar), Alil (sakat- kötürüm) gibi.

Poirot ve Hastings dinlenmek için sayfiyede bir otele giderler. Orada tanıştıkları bir genç kızın son günlerde pek çok kez kaza atlattığını öğrenirler ve bu sırada Poirot kızcağızın şapkasındaki kurşun deliğini farkeder. Poirot kızın yaşadıklarının kaza olmadığını birinin ısrarla onu öldürmek istediğini düşünür ve bu olaya el koyar.

Kabul ediyorum çok çok iyi değildi ama haftanın en iyisiydi. Az şüpheli olmasına rağmen sonu yine beklenmedik. Çözüm bana "nayır nolamaz" dedirtti ki neyse gerçek çözüm o değilmişte, yüreğime su serpildi. Dediğim gibi çok iyi değildi ama Poirot özlemime iyi geldi. Eğer izlemek isterseniz burada. Uyarlamasını da büyük bir keyif ile izledim David Suchet'den daha iyi bir Poirot yok. :)
                          

19 yorum:

  1. Rica ederim ne demek. Kitabı değer göreceğinden emin olduğum birine almak çok keyifliydi:))

    YanıtlaSil
  2. Çok hoş oldu bu teşekkür ederim tekrar :)

    YanıtlaSil
  3. Yine harika bir hafta olmusa benzer...

    YanıtlaSil
  4. Evet güzeldi :) Sevgili Özgür bir dahakine senin de olmanı diliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Süpersin Deniz'cim her zamanki gibi. Ben maalesef bildiğin bazı sorunlardan dolayı haftayı üç kitapla tamamlayamadım. Bu hafta içinde yetiştirebileceğimi umuyorum. Kitap yorumlarını keyifle okudum.

    Bu arada hâlâ Cesetler Ağlamaz'ı(Kızlara Suikast) hatırlamaya çalışıyorum. Bir ara çok üstüste eski basım alıp okumuştum, onların arasında kaybolmuş sanırım. Bir baksam iyi olacak :)

    Seninle çok daha keyifliydi haftamız canım. Yüreğine, gözlerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Canım Biblio gerçekten çok keyifliydi bu hafta özellikle eski basımları okumak büyük bir zevkti. Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.

    Peril at End House'un oyununa rastladım bende - senin belirttiğin gibi - ancak Üniversite'de filtre olduğu için bakamadım :) evde bir şansımı deneyeceğim hatırlaman için en iyisi oyununu oynamak. :))

    Birlikte nice haftalara canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. off bayıldım, küçük kül renkli hücreler ha? sahafları karıştırmak lazım , benim çok Agatha eksiğim var.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Judy gördüğüm kadarıyla sende de epey bir külliyatı mevcut. Eskilerin tadı bir başkaydı sevgiler :)

    YanıtlaSil
  9. Yine çok keyifli bir haftaydı kızlar, teşekkür ederim :) Ben hala yorumları yazamadım aklımdakileri toparlamaya çalışıyorum.

    Bu arada Meçhul Düşman'ın kapağına bayıldım.

    YanıtlaSil
  10. Evet doğru canım kızlar haftasıydı bu sefer :))

    Meçhul Düşman değil mi şahane kapak..

    YanıtlaSil
  11. :) Doğru, Peril at The End House o kitap. Oyunu cidden nefis görüntüler içeriyor, özellikle bir sahil manzarası var ki bayılıyorum. Ve kayalıkların üzerindeki eve de tabii.

    YanıtlaSil
  12. aynen öyle canım muhteşem, yatak odası falan da şahane...sadece küçük resimlerini görme şansım oldu benim ama çok güzeller :))

    YanıtlaSil
  13. İstanbulda olunca bütün kitaplarını buluyorsunuz.Bizler diğer şehirlerdekiler için zor.Bende 88 e-book var.20 ye yakında kitabı.İl halk kütüphanesinde de 50 kadar var.Fakat bazılarını alan okuyucular getirmemiş.Onları 4 gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Meçhul Düşman' ı kaça aldınız ve İstanbul da 2.el Agatha Christieler kaça satılıyor.

    YanıtlaSil
  15. Ben 15 liraya aldım ama fiyat yelpazesi çok geniş 5 liradan 25 kadar çıkıyor

    YanıtlaSil
  16. cinairoman.com da kırmızı işaret diye bir kitabın olduğu söyleniyor.Ben daha önce hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil
  17. evet ben de var bu kitap öykülerden oluşuyor

    YanıtlaSil
  18. Kasadaki Dosya(Dört Neşeli Arkadaş) kitabını nadirkitap tan 1 liraya buldum.Kargosu 4,5 tl tuttu.

    YanıtlaSil
  19. çok ilginç değil mi? hoş bir kitap Lord Caterdam'ı çok seviyorum

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...