26 Nisan 2011 Salı

Agatha Christie - Lord Edgware'i Kim Öldürdü?


Lord Edgware'i Kim Öldürdü? (Lord Edgware Dies)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2008, İstanbul

ISBN: 978-975-21-0916-2

223 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren





Nedense asaliyet unvanlarını çok severim, marki, kont, lord, vikont... Uzun yıllar önce sevgili arkadaşım Tuba ile bu unvanları araştırmış okuldaki arkadaşlarımıza samimiyetimize göre bu unvanlardan dağıtmıştık :) Özellikle polisiyelerde olunca daha büyük keyif alıyorum.

Lord Edgware ustalıkla kurgulanmış bir polisiye, olaylar gerçekten bir noktada içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Poirot bile kimi zaman "körmüşüm, sağırmışım" gibi serzenişlerde bulunuyor.

Öyküyü bize Hastings anlatıyor. Lord Edware'nin ölümü üzerinden epey zaman geçmiş ve yaşanan heyecan geride kalmıştır. Hercule Poirot'nun olayı çözmesine rağmen o sıralarda arka planda kalarak olay ile ilgisinin açıklanmasını istememiştir. Onun yerine başkasının övülmesi üzerine Hasting gerçekleri yazma isteği duyar ve bize başlar öyküyü anlatmaya.

Ünlü yıldız Jane Wilkinson bir süredir ayrı yaşadığı kocası Lord Edgware'den boşanmak istemektedir. Ama görünüşe göre Lord buna karşı çıkmaktadır. Bir akşam Hercule Poirot ile tanışırlar. Lady, Poirot'tan kocasını ikna etmesini ister. Poirot Lord ile görüşür, Lord boşanmayı kabul ettiğini söyler. Ancak ertesi gün Lord ensesinden bıçaklanarak öldürülür ve işler karışmaya başlar.

Ben romanı çok sevdim. Özellikle Poirot'nun son derece ilginç bir diyalogdan ilham alarak olayı çözmesi gerçekten çok hoştu. Poirot olunca çok daha keyifli oluyor.

4 yorum:

  1. Kitabı çok seviyorum ama yeni ismi biraz fazla uzun geldi bana. "Birisi Ölecek" daha çarpıcı bir isimken niye değiştirmişler anlamak mümkün değil. Agatha Christie'nin Jane'i tasvir edişi çok hoştu ve bir de Fransız esprisi vardı diye hatırlıyorum. Demek ki bunu da okumam lazım yeniden.

    Bu arada geriden gelsem de Agatha Nisan ayımızdan çok memnunum. Ne güzel oldu böyle peşpeşe okumak. :)

    Sevgilerimi gönderiyorum Deniz'cim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel oldu Agatha ile bu kadar uzun birliktelik şahane. İşi gücü bırakıp okuyorum :)

    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. ben de çok sevdim bu macerayı, oldukça karışık ve enteresan çözümüyle heyecanlı bir cinayet idi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...