12 Eylül 2011 Pazartesi

Agatha Christie - Zehiri Kim Verdi?


Zehiri Kim Verdi? (Murder is Easy)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2007, İstanbul

ISBN: 975-405-608-0

190 Sayfa

Çeviri Gönül Suveren




"Sizden kimse şüphelenmediği sürece istediğinizi öldürmek o kadar kolaydır ki."

Kitap için "Zehiri Kim Verdi" ismi pek olmamış. Orjinal ismi "Murder is Easy" kitabın bazı yerlerinde zikredildiği için "Cinayet Kolaydır"  veya benzeri bir şey daha uygun olurdu. Konusu da zaten bu çerçeve içinde geçiyor.

Küçük bir köy olan Wychwood'da arka arkaya ölümler gerçekleşir. Miss Pinkerton ise bu olaylardaki garipliği fark eder. Hatta yakında iki kişinin daha cinayete kurban gideceğini düşünür. Bu iddiaları yerel polis dikkate almaz ve o da durumu anlatmak için Scotland Yard'a gider. Trende giderken doğuda polislik yapmış ve henüz İngiltere'ye yeni dönmüş olan  Luke Fitzwilliam ile sohbet etmeye başlar. Sohbet sırasında şüphelerinden bahseder. Luke Fitzwilliam bu konuşmalara pek de inanmaz  ama içinden Scotland Yard'ın onu kırmadan bu işi atlatacaklarını düşünür. Ancak gazetede trende tanıştığı kadının ölüm haberi ile karşılaşınca olayı hafife aldığını düşünür ve olayları araştırmak için köye gider.

Olayların çözümünde Luke Fitzwilliam epey bir yol kateder. Başmüfettiş Battle'ın adı geçse de, Battle ancak son sayfalarda ortaya çıkar.

Keyifli bir okuma oldu. Gerçekten aklımının ucundan bile geçmeyen biri çıktı katil. Ancak son sayfalara doğru Luke ile birlikte yavaş yavaş anlıyorsunuz katil kim?

Romanın epey değiştirilmiş film uyarlaması burada ancak yine de romanını okumanızı öneririm.


4 yorum:

  1. Yazını okurken farkettim ki katili unutmuşum ama Zehiri Kim Verdi kitabında ayinler yapan, horoz v.s. kesen bir adam hatırlıyorum. :))

    Ne güzel peşpeşe Christie yazılarını görmek..

    Keyifli okumalar Deniz'cim. :)

    YanıtlaSil
  2. Canım Biblio'm evet o adam aslında çok ilginç biri ve keşke Agatha Teyzem bu ortaçağ büyü ve cadılık ritüellerini biraz daha vurgulasaydı. Kitabın başında olayların öyle gelişeceğini zannetmiştim ve çok sevinmiştim ama öyle değilmiş. Seviyorum ortaçağ gizemlerini ve cadıları :)
    Ben de dört gözle yazını bekliyorum canım sana da iyi okumalar :))

    YanıtlaSil
  3. Aslında Christie de spiritüalizme meraklıymış ve John Dickson Carr'ın Dokuz Düğümlü İp isimli büyücülükle, doğaüstüyle ilgili böyle bir kitabını çok severmiş. Kendisi niye derinleştirmemiş acaba? :)

    Teşekkür ederim canım, inşallah en kısa zamanda yazıcam. Önce Mor İzler diye bir Ellery Queen kitabının yazısı var.

    YanıtlaSil
  4. Evet keşke bu konuya daha ağırlık verseymiş. Ancak yine de hoş bir detaydı.
    Bekliyorum o zaman o yazını da :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...