11 Mart 2011 Cuma

Hermann Kulke & Dietmar Rothermund - Hindistan Tarihi


Hindistan Tarihi (History of India)

Hermann Kulke & Dietmar Rothermund

İmge Kitabevi

2001 İstanbul

ISBN: 975-533-310-X

596 Sayfa

Çeviri: Müfit Günay




Günler sonra Blogger'ı açmak ve kumanda panelini görmek ne büyük mutluluk oldu benim için. Eve gelir gelmez hemen DNS ayarları ile oynadım ve bloguma kavuştum. Burada yazmak ne büyük bir keyif. Tanıdığın, kolay, işlevsel bir menü ile yazmak... Hafta içi annemde kalıyoruz ve annemin interneti yok, olsa mı :) Bu kapanma işi uzarsa düşünmüyor değilim. Okuldan blogger'a erişemiyorum. Wordpress'de zar zor yazdığım metni biraz değiştirerek yayınlıyorum. Pazartesi sabahına kadar buradayım :)

Hindistan’da Bir Ay’ın ilk kitabı Hindistan Tarihi idi. Diğer arkadaşlarımın aksine ben tarihini ve mitolojisini de okumayı tercih ettim. Kitabın yazarları alanlarında yeterli donanıma sahipler. Ancak onlar bile mükemmel bir Hindistan tarihinin yazılamayacağına inanıyorlar. Zira dünyanın en önemli medeniyetlerinden birinin doğup yeşerdiği bu toprakların çok renkliliği böyle bir tarih yazımına engel teşkil etmekte.
Günümüzde insanlığın beşte birinin tarihi olması nedeniyle de önemlidir. Kitap tarihçiler için kaynak kitap olmasının yanında, sıradan okuru da sıkmayan bir bilimsellikte yazılmış.
Tarih öncesi İndus medeniyetinden başlayarak, Eski büyük imparatorluklar, Ortaçağ Bölgesel krallıklar, Hint – Türk İmparatorluğu, İngiliz sömürge dönemi ve bağımsızlık gibi ana başlıklar halinde çok da kronolojik bir tarih anlatımı olmadan incelenmekte.

Genel kategori olarak eskiçağ, ortaçağ ve yeni çağ tarih terminolojisi Hindistan tarihi için geçerli değildir. Bir çok tarihçi Hindistan Tarihi için özel bir bölümlemeyi kullanmaktadır. Hindu, İslam ve İngiliz dönemi olarak bölümlemeye gidilmektedir. Bu bölümlemenin de mükemmel doğrulukta olmadığı bir gerçektir. Ancak daha iyi bir öneri de maalesef gelmemiştir. Bu yüzden hali hazırda hala bu bölümleme genel olarak doğru kabul edilmektedir.
Hindistan’ı tanımak, tarihini öğrenmek isteyenler için Türkçe’de en iyi ve yeterli bir kitap.

En kısa zamanda blogger yasağının kalkması dileği ile...

Aman hayallerime de, bloguma da, Türk futboluna da dokunma.

3 yorum:

  1. Tekrar hosgeldin yuvana! Bence de annenlerin evine internet sart bu yasak sürdügü sürece :)

    Bir zamanlar yapardim tarih okumalari ama son zamanlarda, aslinda uzun zamandir, elim gitmiyor. Kurgusal düzleme tasinmis tarih daha ilgi cekici degil mi?

    YanıtlaSil
  2. hoşgeldin bu kısa ayrılık sonrası. özledik valla seni:)
    wordpress çok yabancı, çok soğuk geliyor bana. Hani Allah insanı sevdiklerinden ayırmasın derler ya, işte o misal bizide bloglarımızdan ayırmasın, ki böyle eksik kalmayalım..

    YanıtlaSil
  3. Hoşbulduk Özgür :) Galiba öyle olacak gibi :)
    Reel tarih bazen sıkıcı gelebiliyor. Kimi zaman iyi yazılmamış tarih kitapları benim gibi tarihçiyi bile sıkıyor. Temeli gerçeklere dayanan kurgu romanlar kesinlikle daha keyifli ve öğretici oluyor. Kesinlikle haklısın


    Hoşbulduk Alkım ve gerçekten de hoş buldum. Aman ne kolaymış bloggerda yazmak. Wordpress ne alengirli ne caf caflı. Yok burada naif menüm ile ben mutlu ve huzurluyum. Bu güzel temennine amin diyorum :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...