20 Haziran 2011 Pazartesi

İlber Ortaylı - Türkiye'nin Yakın Tarihi



Türkiye'nin Yakın Tarihi

İlber Ortaylı

Timaş Yayınları

2010, İstanbul

ISBN: 978-605-114-316-3

240 Sayfa






İlber Ortaylı olmasaydı son yıllarda Tarih özellikle Osmanlı Tarihi ilgi görür, sevilir miydi? Ben pek sanmıyorum. Büyük bir tarihçi ve bilim adamı olmasının yanında akedemisyen olmayanların da ilgisini çekmeyi başarmıştır. Yaptığı programlar, yazılarıyla tarihi sevdirmiştir. Bu büyük bir misyondur. Eskiçağ tarihçisi olarak her zaman tarihin önemini vurgularım. Her çağın tarihini hele hele yaşadığımız toprakların üzerinde gelmiş geçmiş medeniyetlerin tarihini okumak bilincinde olmalıyız.

Eski dönemleri okumak gerekli pek ya  yakın tarih? Yakın Tarihi ben 20'li yaşlarıma kadar bilmezdim. Çünkü nedense okulda tarih Lozan Barış anlaşması ile bitiverirdi. Başbakan astığımızı, Demokrasi adına demokrasiyi katlettiğimizi, gayri müslimlerin mallarını yağmaladığımızı bilmezdim. Bize anlatmamışlardı. 12 Eylül benim için çocukken hayal meyal hatırladığım, babamın işe gitmediği bir gündü. Neden gitmediğini bilmezdim. Anlatılmazdı, konuşulmazdı. Yavaş yavaş öğrendim bunları ama pek de sindiremedim. Sindirilecek gibi de değildi yaşananlar. 

İlber Hoca yine o kadar güzel yazmış ki, karşınızda konuşuyor sanki. Akıcı, doyurucu. En sert virajları bile sarsılmadan alıyorsunuz tabiri caiz ise. Sadece yakın tarih yok, Türkiye'nin dış politikası, tarihten miraslar ve eğitim bölümleriyle çok daha geniş bir perspektif sunuyor hoca bize.

İlber Hoca'nın kitabını herkes ama özellikle gençler okumalı. Yakın tarihi öğenmek çok daha önemli adı üstünde bize yakın.

Bu kitabı bana hediye eden birtanecik yeğenim ilk göz ağrım Ecenur'a teşekkür ediyorum. O da İlber Hoca'yı çok sever. Şimdi ona okuması için vereceğim. İyi okumalar...

5 yorum:

  1. İlber Ortaylı hiç okumadım, siyasette çok ilgilendiğim bir şey değil ama yazını <evkle okudum canım. Kitap tanıtımlarını özlemişim. Bu arada anketin de çok hoşuma gitti, hayır oyumu verdim :))) Görüşmek üzere canım. Temmuz da yaklaşıyor bu arada. ;)

    YanıtlaSil
  2. Canım benim ellerine sağlık çok teşekkür ederim. Temmuzu heyecan ve merakla bekliyorum ;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Benim de çok sevdiğim ve bilgisine gıpta ettiğim bir yazardır Ortaylı, Teşekkürler Thallassapolis,

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  4. Okuyacağım okuyacağım diyorum ama taraflı olup olmadığı konusunda bir fikrim yok. O yüzden okumaya çekiniyorum. Kitabı okuyup bitirdiğinize göre sizce objektif bir şekilde mi ele alınmış konular? Taraflıysa eğer elimi hiç sürmeyeyim diyorum. Tarafı ne olursa olsun..:)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Mor Kalemlik :)

    Sevgili Nefertiti biz aynı tarafta olduğumuz için belki de bana tarafsız gibi gelmiş olabilir. Bu konuda çekimserim :) Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...