19 Ağustos 2012 Pazar

Agatha Christie - Çarpık Evdeki Cesetler

Çarpık Evdeki Cesetler (Crooked House)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1990, İstanbul

ISBN: 975-405-221-2

189 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren





Vaktiyle çarpık bir adam vardı...
Çarpık bir yoldan yürürdü.
Çarpık bir çitin yanında,
Çarpık bir bahçeyi süpürdü...
Çarpık bir kedisi vardı.
Çarpık fareler tutardı.
Ve hepsi küçük,
Çarpık bir evde otururlardı...

Agatha Christie'nin yine bir çocuk tekerlemesi kullandığı bu kitabının finali yine muhteşem. Sarsıcı... Katilin böyle nasıl cani olduğu ve bunu nasıl soğuk kanlılıkla gizlediğini öğrenince şok olmamak elde değil. Agatha Christie'nin de "En sevdiğim beş romanımdan biri" dediği bu kitap mutlaka Christie severlerin okuması gereken bir kitap.

Bu kitabı ilk 1991 yılında okumuş ve gerçekten çok beğenmiştim. Bu okumam da ilk başlarda katili anımsamamıştım ama bir süre sonra yavaş yavaş hatırlamaya başladım. Ancak bu ikinci okumam da bile beni yine şaşırtabildi.


Kitabın bir diğer başarılı yönü karakter. Karakterler o kadar gerçekçiler ki onlara dokunabilirsiniz sanki. Charles ve Sophia'nın naif aşkları da kitabın hoş yanı.

Mısır'da tanışan Sophia ve Charles birlikte keyifli zaman geçirirler. Charles, Sophia'ya aşık olur ancak o sırada görevi nedeniyle Doğu'ya gitmek zorunda kalır. Bunun üzerine duygularını açar ve İngiltere'ye dönünce evlenmek istediğini söyler. Sophia da Charles'a karşı ilgisiz değildir. Ancak Charles Sophia'nın bu süre zarfında nişanlanıp ona bağlanmasını istemez. Çift böylece ayrılır ve Charles İngiltere'ye dönene kadar mektuplaşırlar. İngiltere'ye döner dönmez Sophia ile buluşan Charles, Sophia'nın büyükbabasının aniden öldüğünü öğrenir ve belli ki normal bir ölüm değildir bu. Sophia bu olay çözümlenmeden evlenmelerinin mümkün olmadığını söyler. Bir şekilde ailesinin aklanmasını istemektedir. Charles'ın da içinde olduğu minik bir grup olayı araştırmaya başlar.  


Bayramınız kutlu olsun biz tatilde çıkıyoruz dönüşte okuduğum A.C.'leri yazmak dileği ile...

Edit (26.08.2014): Kitap yeni baskısını yaptı. Yeni baskısındaki kapağını çok beğendim.  Çok gotik bir havası var. İsminin değişmemesi hoş olmuş. Yeni baskısı 248 sayfa. Sevgili Biblio ile Gönül Suveren çeviri yaparken romanı kırpmasından şikayet ediyorduk ki yine de Gönül Suveren'nin çevirilerinin daha canlı ve samimi olduklarını düşünüyoruz. Ancak bu yeni baskıyı da almalı dediğim gibi kapağı çok hoşuma gitti. 


5 yorum:

  1. Çarpık Evdeki Cesetler aklımda dehşetle yer eden Christie'lerden. Yazını okuyunca yeniden başlayasım geldi. Ama önce bu ay için seçtiklerimi bitirip yazıcam inşallah. :) Sürpriz bir sekilde Bitmemiş Portre yayınlanınca onu da plana sıkıştırdım. Çok güzel gidiyor şimdilik.

    Keyifli tatiller diliyorum canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Canım şu an otelin balkonundan yazıyorum çok keyifli herşey Cinayet İlanı bitti Miss Marple döktürüyor yine ama tatilden dönünce yazacağım şimdi blogum da tatilde :)) Bir ay da A.C. nin romantik kitaplarına ayırmak istiyorum bunun için sanırım şubat iyi olur malum 14 Şubat :))

      Kocaman öpücükler

      Sil
  2. Sizin gibi Agatha Christie hayranının ilk 5'ine giren bir kitapsa mutlaka okumalıyım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...