13 Şubat 2013 Çarşamba

Agatha Christie - Şahidin Gözleri




Şahidin Gözleri  (Ordeal by Innocence)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1977, İstanbul

191 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren 





Ey güzel kumru
Beyaz bembeyaz kanatlı kumru
Sevgili, güzel kız
Her zaman yapayalnız
Ne yerim var, ne evim
Ne karada, ne denizde
Belki de senin kalbinde

Şahidin Gözleri'ni Canım arkadaşım Biblio "Seveceksin" dediği andan itibaren çok merak etmiştim. İlk sayfalardan itibaren kurgusu ile beni çekti. Agatha Christie geçmişte yaşanmış cinayetleri konu edindiği olumuştur ancak bu olay çok daha farklı ele alınıyor. Agatha Christie'nin 50. kitabı olmasına rağmen son derece özgün ve nitelikli bir roman yazmayı başarmış. Böyle bir deha karşısında ne söylemek gerekir bilemiyorum. 

Şahidin Gözleri'nin en hoş ve dramatik yanı evlat edinilen çocukların iç dünyasına dosdoğru bir ışık tutması. Evlat edinmenin ne büyük erdem ve fedakarlık olduğu kabul edilse de evlat edinilen çocukların aslında ne hissettiklerine pek dikkat edilmiyor sanki. İşte bu noktada Agatha Christie onlara tercüman oluyor. Anne - evlat yada aile kavramları üzerine çok hoş ve yerinde tespitleri var. Bu bakımdan da roman benim için özel oldu. Anne gözüyle okuduğum için belki de çok etkiledi beni. Bir yerde karakterlerden biri öyle şeyler söylüyor ki; "kötü bile olsa o annemdi" diyor. Çok ama çok etkilendim. Karakterler (ki kim bilir Agatha Christie'nin kaç yüzüncü karakterleri) yine çok özel, incelikle işlenmiş ve etkileyici. Katil ise yine bizi şaşırtmayı başarıyor.


Arthur Calgary ünlü bir jeofizikçidir. Bir kaç sene önce yaşadığı küçük hafıza kaybını önemsemez. Ancak araştırma yaptığı Güney Kutbu'ndan döndüğünde örnekleri paketlemek için kullandığı eski gazetedeki bir fotoğraf dikkatini çeker. Biranda o unuttuğu bir kaç saati anımsar. Ve aslında cinayet ile suçlanan biri için ne kadar önemli olduğunu fark eder.

Benim aldığım zaman yeni baskısı yoktu ancak tam okumaya hazırladığım sırada yeni baskısı çıktı (hep böyle oluyor :) ) Güzel bir Agatha Christie okumak istiyorsanız mutlaka okumalısınız. Ben Canım arkadaşım Biblio gibi çok sevdim. Agatha Christie'nin zirve romanlarından biri bence.

4 yorum:

  1. sevgili thalassapolis ne güzel yazmışsın yine. Ben de blogda listemi yaptım en başından sırasıyla okumaya niyetlendim Agatha Christie'yi. Bu sene başlıyorum ama bu sene bitirmeyi planlamıyorum, bakalım uzun zaman sürsün daha iyi;)

    YanıtlaSil
  2. Ortak paydamız olmasa da derin izleri var bu kitabın bende. Mickey ve Hester fena halde içime dokunur ne zaman düşünsem. Ve senin de en başta yazdığın Tina'nın şarkısı. Ailenin annesinin yapmayı isteyip başaramadığı şeyin hüznü...

    Çok sevdiğim Christie'leri sen de sevdiğinde çok mutlu oluyorum. Bu paylaşım hissi çok güzel bir şey. Agatha Christie, Beş Küçük Domuz, Geceyarısı Cinayeti ve Şahidin Gözleri gibi harika kitaplar yazmış ama ne enteresandır ki, çok fazla bilinmiyorlar bir Fare Kapanı veya Doğu Ekspresinde Cinayet gibi.

    Sanırım, yorumlamanı beklediğim bu olağanüstü kitaplardan çok fazla kalmadı: Uyuyan Ölüm, Ve Perde İndi ve Bitmemiş Portre.

    İçtenlikle yazılmış güzel cümlelerin ve Christie paylaşımımız için kalben teşekkür ediyorum tekrar. İyi ki varsın canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Canım sen de iyi ki varsın

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...