23 Eylül 2010 Perşembe

Agatha Christie'nin 120. Doğumgünü Haftası Kitapları: Ölüm Sessiz Geldi, Dersimiz Cinayet, Köşkteki Esrar


Ölüm Sessiz Geldi (The Mysterious Affair at Styles)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2008 İstanbul

ISBN: 9789752110281

256 Sayfa

Çeviri: Çiğden Öztekin




Bu senenin başında Agatha Christie'nin Kahverengili Elbiseli Adam kitabının yeni baskısını alıp okuyunca tekrar başlayan Agatha Christie tutkum üzerine yeni bir proje geliştirdim. Projem kronolojik okuma. İlk kitaptan başlayarak bulabildiklerimi yayın tarihine göre okumayı hedefliyorum. Umarım tüm Agatha Christie kitaplarına erişebilirim. Bu sebeble okuma planım belli olmuştu. Yazarın ilk 6 kitabı:


Ölüm Sessiz Geldi "The Mysterious Affair at Styles" (1920)
Gizli Düşman "The Secret Adversary" (1922)
Dersimiz Cinayet "Murder on the Links" (1923)
Köşkteki Esrar "The Secret of Chimneys" 1925


Bu sene içinde Kahverengi Elbiseli Adam ve Roger Ackroyd Cinayeti'ni okumuştum. Gizli Düşman'ın NTV yayınlarından çizgi roman baskısı mevcuttu. Kitabın 1963 yılı baskısını iki gün önce bulabildim (çok mutluyum :)). Bu yüzden Meçhul Düşmanı atlayıp Ölüm Sessiz Geldi, Dersimiz Cinayet ve Köşkteki Esrar kitaplarını okumaya karar verdim. Bundan sonra elimden geldiğince kronolojik sırayı takip etmeye gayret göstereceğim.

Orjinal adı "Mysterious Affair at Styles" olan kitap Agatha Christie'nin ve Poirot'nun ilk kitabı olması ile önemli ve özeldir. Bende 1989 yılı baskısı vardı onu okudum. Üzerinde not ettiğim tarih 16 Haziran 1993. İlk defa o tarihte okumuşum. Kitabın o zamanki baskısının çevirmeni Gönül Suveren. Hayal meyal hatırladığım kitabı okudukca anımsadım ancak -neyseki- katili hatırlamadığım için maksimum keyif aldım.

Poirot'nun ilk ortaya çıktığı kitap olduğu için Poirot hayranlarının, Agatha Christie'nin biraz acemi olmasına rağmen sevdikleri ve önem verdikleri bir polisiye. Her ne kadar biraz acemi olarak değerlendirilse de benim sevdiğim bir kitap Ölüm Sessiz Geldi. Hastings ve Müfettiş Japp'ın da ilk göründükleri roman.

Roman, Hastings'in hastalanması ile başlıyor. Bir aylığına dinlenmesi için İngiltere gönderilen Hastings eski arkadaşı John Cavendish ile karşılaşır. John Cavendish, Hastings'i Styles köşküne davet eder. Daveti kabul eden Hastings köşke gittikten bir süre sonra Poirot ile karşılaşır. Poirot'nun bir kaç arkadaşı ile bir ev kiraladılarını öğrenen Hastings onu şöyle tarif eder: "Poirot ufak tefek, dikkati çeken bir adamdı. Bir altmış boyundaydı ama ağırbaşlı ve gururlu bir hali vardı. Başı yumurta biçimi, gözleri yemyeşildi. Pos bıyığıyla pek övünürdü ve kendisi dünyanın en ünlü dedektiflerinden biriydi." Kitapda Poirot ile Hastings'in birbirlerini tanıdıklarını ancak bu olaydan sonra daha samimi dost oldukları anlaşılıyor. Styles Köşkünde bir süre sonra Emily Inglethorp ölür. Cinayet olup olmadığı bile tam anlaşılamayan bu ölüm üzerine Hastings arkadaşı John'u, Poirot'nun olaya dahil edilmesi için ikna eder ve gri hücreler devreye girer.


Styles köşkü Poirot'nun son romanı olan Ve Perde İndi'nin de mekanıdır. Dersimiz Cinayet'te de Hastings trende karşılaştığı bayana "Styles olayını hatırlıyor musunuz? " diye sorar. Bir süre önce blog arkadaşlarımla Poirot Haftası yapmıştık. Sevgili Roman Karakteri'nin Poirot Haftası için seçtiği bir kitap olan Ölüm Sessiz Geldi'nin Roman Karakteri tarafından yapılan yorumu için tık tık



1989 baskısı kitabım






Dersimiz Cinayet (Murder On The Links)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2009 İstanbul

ISBN:975-405-962-4

158 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren




Dersimiz Cinayet daha önce okumadığım bir kitapdı. Çok sevdim. Kitabın en hoş yanı Hastings'in aşık olması ve Poirot ile Fransız dedektif Giraud'un çekişmeleri. Giraud ile Poirot arasında geçen çok hoş bir dialog var:


Giraud: "Adınız duydum Mösyö Poirot. Eski günlerde çok ünlüymüşsünüz. Artık çalışma yöntemleri çok değişti."


Poirot: "Ama cinayetler yine eskisi gibi"


Tabii sonunda Giraud yanılır ve Poirot cinayeti çözer. Roman Poirot'nun zengin Fransız Paul Renauld'dan bir mektup alması ile başlıyor. Mektupda Renauld hayatının tehlikede olduğundan bahsederek dedektifin acilen gelmesini ister. Poirot ile Hasting yola çıkarlar ancak Fransa'ya vardıklarında Renauld'nun öldüğünü öğrenirler. Poirot olayı araştırmaya başlar ve işler epey karmaşık hale gelir.


Gerçekten çok başarılı bir kitap. Agatha Christie'nin 3. kitabı olmasına rağmen ustaca kurgulanmış bir polisiye. Ve yine Sevgili Roman Karakteri'nin Poirot haftası için seçtiği bir kitap. Roman Karakteri'nin yorumu için tık tık





Köşkteki Esrar (The Secret of Chimneys)

Agatha Christie

Altın Kitaplar

2009 İstanbul

ISBN: 975-21-0505-X

288 Sayfa

Çeviri: Gönül Suveren




Açıkcası Poirot'nun yokluğu ve biraz politik meselelerin varlığı başta beni sıkmış olsa da sonlara doğru epey hoşuma gitti. Bana Kahverengi Elbiseli Adam'ı hatırlattı. Oldukca karışık olaylarla örülmüş olan kitabın en hoş yanı büyük bir köşkte geçmesi. En tatlı karakter ise Lord Caterdam. Biraz kendime benzettim, kalabalıktan ve politikadan hoşlanmayan Lord'un çok hoş tespitleri var. En hoşuma giden: "Bu kamu çalışanları çok benciller. Önemsiz yazılarını yazdırmak için zavallı sekreterlerini sabahın köründe uyandırıyorlar. Onları saat onbire kadar uyumaya zorlayacak bir iş çıksa ne hayırlı olur millete."
Çevirmen Köşkün adı olan Chimneys'i Bacalar ve bazı takma isimleri Türkçeleştirmese daha iyi olurdu metin içinde tuhaf olmuş.


James McGrath arkadaşı Anthony Cade'den yardım ister. Başlangıçta basit bir teslimat gibi görünen rica, Anthony Cade'in İngiltere'ye gelmesiyle uluslararası politik ilişkileri etkileyen bir olay haline gelir. Davet edildiği köşkte işlenen cinayet ile şüpheli duruma düşen Anthony Cade, Başmüfettiş Battle ile birlikte hem olayı çözmeye hemde kendini aklamaya çalışır. Entrikalar, ünlü hırsızlar, kılık değiştiren insanlar, çalınan mücevherler ve aşk ile dolu güzel bir Agatha Christie romanı.

5 yorum:

  1. Geçenlerde okuduğum Gilbert Adair'in Şenlikli Bir Cinayet kitabından sonra Agatha Christie ve kapalı mekan polisiyelerini ne kadar özlediğimi farkettim.

    YanıtlaSil
  2. hoşgeldiniz :) O kitap benimde okuma listemde. Agatha Christie'yi yeniden keşfetmek belki biraz tuhaf ama bana öyle oldu. Ben de çok özlemişim özellikle Poirot'yu Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Kronoloji ve doğru isimleri bulma açısından cinairoman sitesinde müthiş bir liste var Agatha Christie için. İşine yarayabilir diye düşünüyorum. Harikasın. :)

    YanıtlaSil
  4. Evet canım oraya bakıyorum zaten listemi tamamlamaya çalışıyorum eski baskılar gerçekten çok şeker sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende bir çok eski kopya var ve seriyi okumayı tamamladım çok şükür. ülkenin hangi şehrine gittiysem, eski sahaflardan temin etmek epey bir zamanımı aldı... ama güzel bir birikim oldu benim için..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...