22 Ekim 2010 Cuma

Ekslibris

Ex libris, kitabın iç kapağında veya ilk sayfalarında bulunan kitap etiketini veya kime ait olduğunu göstermek için  kullanılan Latince deyiştir. ...'nın kitaplarından ya da ...'nın kütüphanesinden anlamına gelir. Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. İngilizce “Bookplate” olarak da bilinen Ekslibris, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bir mülkiyet işaretinin yanında kitabın hırsızlığa karşı korunmasını sağlama işlevinin de olduğu söylenebilir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ex_libris)

Uzun zamandır bir kaşe yaptırmak isteğim vardı. Ekslibris'i grafik olarak yapmak ya da yaptırmak isterdim. Ancak sınırlı imkanlar beni sade bir kaşe yaptırmaya zorladı. Yazın başında bir abimize kaşe fiyatlarını sordum. "Ne yazılacak. Yaz bana ben bir sorarım" dedi. Yazdım verdim. Sağolsun ertesi günü yaptırıp getirmiş. "Ne kadar" dedim. "Benden olsun ama ne yazıyor burada" dedi. "Ekslibris Thalassapolis: Deniz'in kütüphanesinden yazıyor" dedim. (Aslında tam olarak Yunanca "Thalassapolis" Deniz Şehri ya da ülkesi demek.) "Yarısı Latince yarısı Eski Yunanca. Ama olmaz parasını vermek istiyorum" dedim. "Ne güzel okuyorsun. Bu benden" dedi ve ısrarla fiyat söylemedi. Buradan kendisine tekrar teşekkür ederim. Benim ekslibrisim sadece yazı ama kitapların benim olduğunu gösteriyor ve minik kitap hırsızlarına karşı kitaplarımı koruyor. Kafamda fikirler var kendi ekslibris'imi oluşturmak adına ama çizim bilmek lazım. Bakalım ilerde belki kendi ekslibris tasarımı gerçekleştiririm. Kitaplarım koruma altında şimdilik bu bana yeter  :)


13 yorum:

  1. Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Benimde uzun süredir düşündüğüm birşeydi bir kaşe yaptırmak. Fakat artık ağırdan alıp kendi ekslibrisimi oluşturup öyle kaşe yaptıracağım.

    YanıtlaSil
  2. Yaptırınca paylaşırsanız sevinirim zira merak ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem bir fikir...

    Sizden ne güzel şeyler öğreniyorum. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Güzel fikir. Mülkiyet kavramini itici bulsam da kitap olunca isler degisiyor. Belki özgün bir Ex Libris'im lur bir gün... ve paylasirim.

    YanıtlaSil
  5. Kitap konusunda çok bencilim kabul ediyorum hatta geçen gün Gizem'e de tavsiye ettim :) Kitap sözkonusu olunca babamı tanımam ;) sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Blogunu bu yaziyla bulmak cok hosuma gitti yeni ve super bir sey ogrendim.
    Ve ben de gozumun onunde guzel duzenlenmis bir Ex libris hayal ettim
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Serrose ben teşekkür ederim sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Seninki hakikaten hoş bir mana içeriyor ama nedense kitaba kaşe basmak bana soğuk geliyor. İsmim yazan bir tane var ama aklım başıma geldikten sonra hiçbir kitabımda kullanmadım. İsim, tarih ve aldığım yeri el yazısıyla yazıyorum. Ama iş exlibrise gelince çok nefis tasarımlar gördüm, benimki o kadar güzel olmaz diye yaptırmaya korkuyorum :P Bir de nerede yapıldığını bulmam lazım tabii :)

    Gene kalbime hitap eden konulardan yazmışsın Deniz'cim, Tüyap'ın da yaklaştığı ve heyecanla beklediğim bu dönemde iyi geldi.

    YanıtlaSil
  9. Tavsiyelerinize uyuyoruz Thalassapolis Hanım:)..Bu gidişle herkes bir ''exlibris'' sahibi olacak gibi gözüküyor.Ben de eksik kalmam herhalde:)..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Biblio, el yazısı konusunda kesinlikle haklısın. İlk sayfa ve kapağa kaşeyi bastıktan sınra ikinci sayfaya el yazımla bende ne zaman okuduğumun notunu düşüyorum. Onun güzelliği bir başka. Hatta geçen gün yeğenime "Ölüm Sessiz Geldi"yi okuması için verdiğim de ona "Bu kitabı okuduğumda sen 4 aylık bebekmişsin" dedim yeğenim de çok şaşırdı ve mutlu oldu. Böyle tatlı anlar canlandırıyor. Dediğim gibi el yazısının yeri apayrı, o olmadan olmaz. Benim de kafamda bir ekslibris tasarımı var. İçinde tahmin edileceği üzere mitolojik ögeler var özellikle bir medusa başı olacak. Hatta sadece medusa başı olup etrafına ekslibris thalassapolis yazmak bile yeterli olabilir. Bu projelerin gerçekleşmesi dileği ile. Biblio'cuğum sen de beni mutlu eden yorumlar yazıyorsun sevgiler...
    Sevgili Gizem :) bu konunun bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştim itiraf etmek gerekirse. Senin ekslibris'ini de görmek isterim sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. kitaplarımı ödünç vermekten bucak bucak kaçıyorum. maalesef aileden bazıları akrabalık sebebiyle hak görüp bana sormadan toplayıp gidiyorlar kitaplarımı, bana da uykusuz geceler kalıyor:( kitaplarım, kitaplarım:( sevmiyorum işte kitap vermeyi.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Judy kesinlikle benim de canımı yakan bazı geri gelmeyen kitap vakalarından sonra bencilliğin daha karlı olacağını düşündüm. Artık sadece birtanecik yeğenime kitap ödünç veriyorum. sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...