Çanakkale Çocukları (L'enfer des Dardanelles)
Pierre Miquel
Literatür Yayınları
2006 İstanbul
ISBN: 975-04-0310-X
362 Sayfa
Çeviri: Nuriye Yiğitler
Bende mi birşeyler var bu ara, yoksa üst üste mi geldi anlamadım ama bu kitabı da çok sevdiğim söylemeyeceğim. Literatür'ün Tarihi Roman serisini sevdiğimi her fırsatta belirtiyorum. Birbirinden güzel tarihi dönemlere ait romanlar okudum şimdiye kadar. Elbette içlerinde çok hoşlanmadığım bir kaç tane oldu, "Çanakkale Çocukları" da maalesef bu listedeki yerini aldı.
Adından anlaşılacağı üzere Çanakkale savaşını anlatılıyor. Ancak karşı cepheden. Yazar oldukça nesnel davranmış. "Ne işimiz var, ne için savaşıyoruz" düşüncesi dile getiriliyor. Türklerin cesareti ise takdir ediliyor. Ben sadece savaşın öyküsünü okuyacağımı düşünürken, sık sık geri planda siyasilerin , generallerin, entrikaları,konuşmaları araya giriyor. Bu durum kitabın akıcılığını kesmiş. Savaşın anlatıldığı sayfaları okurken bir sonraki bölümde bir anda bahsettiğim üzere diyaloglarla bölünüyorsunuz. Bir diğer rahatsızlık uzun bir yolculuk süreci ile başlıyor kitap. Çanakkale'ye varmak pek kolay değilmiş.
En ilgimi çeken detay, sadece Anzaklar'ın değil, Senegalli, Hintli, Maurililer'in de savaşa katılmış olmaları. Nedense hep Anzaklar bilinir. Ama ben Senegallilere çok üzüldüm. Savaş zaten çok çirkinken, bir de ilgisi, alakası olmayan insanların bu uğurda ölmesi çok anlamsız.
Tolga Örnek'in Gelibolu'sunu izledikten sonra bu kitap hafif kaldı. Çanakkale şehitlerimiz rahmetle anıyorum.
Çanakkale savaşıyla ilgili beni en çok etkileyen satırları Louis de Bernieres o çok sevdiğim "Kanatsız Kuşlar" kitabında yazmıştı. Okumuş muydunuz?
YanıtlaSilKitabı özetlemiş oldun. Çok değişik bir kitapmış. Hİntlilere de yazık tabii ama Maurililer hangi memleketten acaba. Bir araştırayım bakayım :)
YanıtlaSilpaylaşım için teşekkürler.
Sevgili Gülçin okumadım ama okumak isterim teşekkür ederim :)
YanıtlaSilSevgili Zeynep sanırım onlar Okyanusya yerlileri. Savaşta ölen herkese yazık. Ben teşekkür ederim :)
Çanakkale Savaşını karşı tarafın bakış açısıyla hiç okumadım. Gerçi Çanakkale üzerine son okumam yıllar öncesine ait: Mehmet Niyazi'nin Çanakkale Mahşeri oldu. Tolga Örnek'in Gelibolu'sunu da izleyeli çok oldu. Yine de bu kitap aklımda bulunsun.
YanıtlaSilSevgili Türker karşı cepheden okumak ilgi çekici olduğu için almıştım, bu açıdan okunabilir bir kitap. Sevgiler
YanıtlaSil