22 Aralık 2010 Çarşamba

Pierre Miquel - Çanakkale Çocukları


Çanakkale Çocukları (L'enfer des Dardanelles)

Pierre Miquel

Literatür Yayınları

2006 İstanbul

ISBN:  975-04-0310-X

362 Sayfa

Çeviri: Nuriye Yiğitler




Bende mi birşeyler var bu ara, yoksa üst üste mi geldi anlamadım ama bu kitabı da çok sevdiğim söylemeyeceğim. Literatür'ün Tarihi Roman serisini sevdiğimi her fırsatta belirtiyorum. Birbirinden güzel tarihi dönemlere ait romanlar okudum şimdiye kadar. Elbette içlerinde çok hoşlanmadığım bir kaç tane oldu, "Çanakkale Çocukları" da maalesef bu listedeki yerini aldı. 

Adından anlaşılacağı üzere Çanakkale savaşını anlatılıyor. Ancak karşı cepheden. Yazar oldukça nesnel davranmış. "Ne işimiz var, ne için savaşıyoruz" düşüncesi dile getiriliyor. Türklerin cesareti ise takdir ediliyor. Ben sadece savaşın öyküsünü okuyacağımı düşünürken, sık sık geri planda siyasilerin , generallerin, entrikaları,konuşmaları araya giriyor. Bu durum kitabın akıcılığını kesmiş. Savaşın anlatıldığı sayfaları okurken bir sonraki bölümde bir anda bahsettiğim üzere diyaloglarla bölünüyorsunuz. Bir diğer rahatsızlık uzun bir yolculuk süreci ile başlıyor kitap. Çanakkale'ye varmak pek kolay değilmiş.

En ilgimi çeken detay, sadece Anzaklar'ın değil, Senegalli, Hintli, Maurililer'in de savaşa katılmış olmaları. Nedense hep Anzaklar bilinir. Ama ben Senegallilere çok üzüldüm. Savaş zaten çok çirkinken, bir de ilgisi, alakası olmayan insanların bu uğurda ölmesi çok anlamsız.

Tolga Örnek'in Gelibolu'sunu izledikten sonra bu kitap hafif kaldı. Çanakkale şehitlerimiz rahmetle anıyorum.

5 yorum:

  1. Çanakkale savaşıyla ilgili beni en çok etkileyen satırları Louis de Bernieres o çok sevdiğim "Kanatsız Kuşlar" kitabında yazmıştı. Okumuş muydunuz?

    YanıtlaSil
  2. Kitabı özetlemiş oldun. Çok değişik bir kitapmış. Hİntlilere de yazık tabii ama Maurililer hangi memleketten acaba. Bir araştırayım bakayım :)
    paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Gülçin okumadım ama okumak isterim teşekkür ederim :)

    Sevgili Zeynep sanırım onlar Okyanusya yerlileri. Savaşta ölen herkese yazık. Ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Çanakkale Savaşını karşı tarafın bakış açısıyla hiç okumadım. Gerçi Çanakkale üzerine son okumam yıllar öncesine ait: Mehmet Niyazi'nin Çanakkale Mahşeri oldu. Tolga Örnek'in Gelibolu'sunu da izleyeli çok oldu. Yine de bu kitap aklımda bulunsun.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Türker karşı cepheden okumak ilgi çekici olduğu için almıştım, bu açıdan okunabilir bir kitap. Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...