7 Ekim 2013 Pazartesi

Agatha Christie - Cinayetler Oteli


Cinayetler Oteli (At Bertram's Hotel

Agatha Christie

Altın Kitaplar

1993, İstanbul

ISBN:975-405-406-1

176 Sayfa 

Çeviri: Gönül Suveren




Çeviriden mi kaynaklanıyor bilmem ama çok da iyi değil Cinayetler Oteli. Cinayetler Oteli bitince hemen arkasında Greenshow 'un Deliliği adında bir de uzun öykü var. Açıkçası öykü kitabın sonunda öyle tuhaf duruyordu ki Agatha Christie'ye ait mi? gerçekten böyle bir öykü var mı? diye oturdum araştırdım. Aslında "The Adventure of the Christmas Pudding and a Selection of Entrées" kitabında yer almasına rağmen bizde ki Noel Kekinin Gizemi kitabında bu öykü yok. Zaten bu baskılar iyice karışmış durumda. Neyse ki artık yeni baskılar yapılıyor da sahaflardan aynı kitabı iki farklı isimle almak durumu olmuyor. 

Cinayetler Oteline gelirsek öykü sıradan, cinayet basit, neden gereksiz. Biraz tatsız ve zorlama. Külliyatın tümünü okuyacaklar için ideal. Yoksa Agatha Christie maratonuna bu kitap ile başlamak, başlamadan bitirmeye neden olabilir. En vasatları bile bayıla bayıla okuyan ben bile sevemedim. 

Miss Marple'a Karayip tatili yetmemiş olacak bir de Bertham Oteline dinlenmeye gelir. Tabii yeğeni sayesinde. Çocukken geldiği oteli hafızasında hep canlı tutmuştur. Miss Marple otelin bu kadar yıl sonra bile değişmediğini memnuniyet ile fark eder. Ama bir süre sonra bu değişmemiş hali tuhaf hatta gizemli gelmeye başlar. Bu sırada işlenen bir cinayet ile Miss Marple yine kendini bu olayı çözmeye adar.

Greenshow'un Deliliği ise kısa ama hoş bir öykü. Yine Miss Marple ustalıkla çözüyor cinayeti. Cinayetler Oteli'nden çok daha güzel bir öykü. 



En kısa zamanda izlemediği düşündüğüm uyarlaması burada

4 yorum:

  1. merhaba,ne güzel bizi fazla bekletmediniz yeni bir kitap daha.agatha teyzeyi bende çok severim 30 tane kitabını okudum daha da devam edeceğim inşallah.bu kitabı okumamış sadece uyarlamasını izlemiştim .türk edebiyatındada güzel polisiye örnekleri var.mesele cingöz recai serisi gibi.bilmem okudunuzmu ebusüreyya sami nin amanvermez avni kitabıda çok güzel naçizane tavsiye ederim.neyse fazla uzatmayayım .hoşçakalın .sevgiler derya burak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Derya önerileriniz not ettim en kısa zamanda onları da okumayı çok isterim güzel yorumun için çok teşekkürler
      Sevgiler

      Sil
  2. Deniz'cim,10 sene aradan sonra tam baskısından okuduğumda sevdiğim bir kitap bu. Hatta şimdi hatırlamak için kendi yazıma gidip baktım. Otelin atmosferi baya baya hoşuma gitmişti, seninle de konuşmuşuz bu fikir değişikliğini. :)

    Biz hep Christie okusak, sen böyle peşpeşe yazılar yazdıkça bayılarak okusam.. Şimdi de Üçüncü Kız'ı merakla bekliyorum. Onu da çok severim, bilhassa resim atölyesinde geçen kısımları ve çilek reçelini ;) (çilekti galiba :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Canım doğrudur hep bu konudan dertleniyoruz 2. okumaya başlayınca yeni baskıları okumak lazım.
      Araya ödevlerim seminerlerim girince Üçüncü Kız'a biraz ara vermiştim ama bu akşam sakin kafa ile yazısını yazmak niyetindeyim
      Sevgiler :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...