12 Mart 2011 Cumartesi

Wendy Doniger O'Flaherty - Hindu Mitolojisi



Hindu Mitolojisi (Hindu Myths)

Wendy Doniger O'Flaherty

İmge Kitabevi

1996, Ankara

ISBN: 975-533-097-6

308 Sayfa

Çeviri: Kudret Emiroğlu



Mitolojisi sevgimi bilen bilir. Okumadan duramam. Ama bu kitap keyifli olmadı benim için. Aslında işin en başına 1998 yılına gitmek lazım. Bu kitabı 1998'in sonuna doğru yani lisans eğitimimin ilk senesinde okumaya başlamıştım. Ancak bir anda iki ölü dil ile tanışınca (Eski Yunanca ve Latince) Hindu mitolojisini bir kenara itivermiştim daha sonra öğrenirim diye. Aradan yıllar geçti. Arada bir kitabı elime alır okuyamadığım için mahsun mahsun bakardım güzelim kapağına.

Ama şimdi anlıyorum ki benim sevgili Yunancam ve Latincem bu işte kabahatli değil. Kitabın kendinde var bir problem. Başta isim yanıltıcı. Hindu Mitolojisi diyince insanda en azından bende şöyle bir beklenti oluşuyor. Güzel bir giriş, Hindu mitolojisinde evrenin oluşumu, baş tanrı ve tanrı sistemi, tanrıların özellikleri ve efsaneleri, önemli mitosları, mitolojik kahramanları v.b... Bu alanda klasik sayılan Edith Hamilton'un Mitologya kitabı gibi.

Tamam içindekiler kısmına göz atınca aşağı yukarı buna benzer bir görünüm var ama ben Hindu Mitolojisini yazarın kendi dilinden anlatacağı beklentisindeydim. Halbuki elimdeki kitap mitolojik metinler derlemesi. Bundan bir süre önce İsmet Zeki Eyüpoğlu'nun Anadolu Mitolojisi'ni okumuş ve ne anlatmak istediğini anlayamadığımdan bahsetmiştim. Burada da aynı sorun var. Mitos ve mitoloji ayrı kavramlar. Kitabın orjinal isminde bir behis yok. "Hindu Myths" Hindu Mitleri. Bu kitap bu isimle çıkmış olsa içinde ne olduğunu anlardım. Ama Hindu Mitolojisi ismi ile yayınlanınca yazarın bana bir güzel Hindu Tanrı sistemini anlatacağını varsayıyorum.

Belirttiğim gibi mitos ve mitoloji ayrı kavramlar. Mitos kabaca efsane, mitoloji ise halkların tanrı sistemlerini inceleyen bir bilim dalı. Ben böyle mitleri anlatan kitapları inanç sistemini okuyup öğrendikten sonra okumayı tercih ederim. Kim kimdir bilmeden böylesi metinlerin içine girmek beni bile sıktı.

İmge kitabevi, gerçekten çok sevdiğim yayınları bünyesinde barındıran kaliteli bir yayınevi. Ancak görünürde minik bir değişiklik olan kitap isminin çevirisi bende olumsuz bir etki yarattı. Neticede kitabı okudum ama Hindu mitolojisini öğrenmedim, öğrenemedim. Kütüphanemin en değerli kitaplarından biri olan Donna Rosenberg'in Dünya Mitolojisi'ni aldım ve Hint Mitolojisi bölümünü açtım. Kurabiyem uyurken okuyacağım. Mitolojisini öğrenmeden Hindistan'dan dönmek yok.

Kitabı sadece efsane okumak isteyenlere tavsiye edebilirim. Hindistan'dan sevgiler :) 

3 yorum:

  1. Hindistan ve kitap değil ama yazın çok ilgimi çekti açıkçası, baştan sona merakla okudum, ellerine sağlık canım.

    Uzun zaman sonra sana yorum yazabilmek de ayrıca mutluluk verici Deniz'cim. :) Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  2. O mutluluk bana ait canım özlüyorum seni... bu blogger yasağı çok sinir bozucu oldu :( güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Lütfen kusura bakma geç yayınladım tesadüfen girebildim sevgiler canım Biblio...

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim canım. Artık açıldı sanırım hepsi. İnşallah rahat rahat yazar yorumlarız. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...