26 Temmuz 2010 Pazartesi

Poirot Haftası

Geçtiğimiz hafta Hercule Poirot haftası idi. Ben, Biraz Şöyle Biraz Böyle, Gece Kütüphanesi ve Roman Karakteri ile üç farklı Poirot kitabı okuduk. Benim Roger Ackroyd Cinayeti'ni okuduğum sıralarda Roman Karakteri “Niye bir Poirot haftası yapmıyoruz?” dedi. İçinde Poirot olan bir projeye hayır denir mi? Hemen uygulamaya geçtik. Biraz Şöyle Biraz Böyle de fikri sevdi. Sevgili Gece Kütüphanesi’nin de katılımıyla başladık. Çok güzel bir hafta idi. Arkadaşlarıma tekrar teşekkür eder, devamını dilerim.
Hercule Poirot Agatha Christie’nin en uzun soluklu ve en ünlü karakteridir. 51 kısa öykü ve 33 romanda Hercule Poirot karşımıza çıkar. Belçikalı olan dedektifimizi hemen hemen herkes Fransız zannetse de o ısrar “Belçikalı” diye düzeltir.
Hercule Poirot ile ilk kez Agatha Christie’nin 1920’de yayınlanan kitabı Ölüm Sessiz Geldi (The Mysterious Affair at Styles) yer alır. Son romanı da 1975’de Christie’nin ölümünden bir sene önce yayınlanan Ve Perde İndi’dir(Curtain). Poirot tarihte kendisine ölüm ilanı verilen ilk hayali kahramandır. (İkincisi de Kurtlar Vadisi’ndeki Çakır sanıyorum) New York Times'da "Hercule Poirot is Dead; Famed Belgian Detective" ("Hercule Poirot Öldü; Meşhur Belçikalı Dedektif") denilmiştir.
Poirot ufak tefek, yumurta kafalı, siyah saçlı (daha sonra saçlarını boyadığını öğreniyoruz – Cinayet Alfabesi), bıyıklarına özen gösteren, kedi gibi yeşil gözlü biri olarak tanımlanır. Karakteri ise; son derece titizdir, düzenlidir ve simetri hastasıdır. Oldukça kendini beğenir. Denizden pek hoşlanmaz. Gri hücrelerini kullanarak en içinden çıkılmaz cinayetlerin bile üstesinden gelir. Güven duyulan bir yapısı vardır. Genelde şüphelilerin gizlediği bir takım sırları kendisine anlatmalarını sağlar. Cinayeti çözdüğünde kalabalık olmasını ister ve şüphelilerden oluşan bir toplantı düzenler. Nil’de Ölüm’de “Anlatacağım. Ben daima dinleyicimin olmasında hoşlanırım. Anlayacağınız kendini beğenmiş bir insanım ben. Şimdi de kurumla kabarıyorum. Görüyor musunuz Hercule Poirot ne kadar akıllı demek istiyorum” der.
Temiz havanın zararlı olduğuna inanır ve İngiliz’lerin temiz havaya merakın anlamaz. Takıntılıdır. Agatha Christie onu 1930'da 'çekilmez biri' olarak tanımladı ve 1960'daysa onu 'nefret uyandıran, gösterişli, can sıkıcı ve ben merkezcil' olarak resmetmişti. Ancak başta ben olmak üzere tüm dünyada çok sevilen bir karakter oldu. Romanlar da diğer karakterlerin bir kısmı tarafından şarlatan diğer kısmı tarafından zeki ve başarılı bir dedektif olarak anılır. Fakat romanın sonunda onun ne kadar zeki olduğu herkes tarafından anlaşılır. Tatilde olması ya da emekliye ayrılması cinayetten uzaklaştırmaz aksine mutlaka bir cinayet ile karşılaşır. İyi de olur böylece farklı mekanlarda da katillerin peşinden koşar.
Poirot karakteri tiyatro, televizyon ve sinema da pek çok kez canlandırıldı. Poirot’yu filmlerde Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm,Tony Randall, Alfred Molina gibi çeşitli aktörler tarafından canlandırılmıştır. En ünlüsü, benim de en sevdiğim ve en başarılı bulduğum Poirot; Agatha Christie’s Poirot dizisi ile David Suchet'tır. Peter Ustinov başarılı olmasına rağmen Poirot için fazla iri olduğunu düşünüyorum. Poirot için biçilmiş kaftan kesinlikle David Suchet. Sevgili Roman Karakteri’nin sürprizi ile tekrar izleme fırsatı buldum. Poirot dizisi 2000’li yılların başında TRT’de yayınlanmaktaydı. Tiyatro dünyasındaki en önemli temsilcisi ise Charles Laughton'dur. En sevdiğim film uyarlaması Nil’de Ölüm’dür. Aksesuarlar ve kıyafetleri ile muhteşemdir ve En İyi kostüm Oskarı’nın sahibidir
Poirot ile birlikte pek çok defa karşımıza çıkan yakın arkadaşı Arthur Hastings ve ahmak Başmüfettiş Japp’ı da anmak gerek.
Poirot edebiyat tarihinin en sevilen, en ünlü karakteri Poirot ile çok güzel bir hafta geçirdik. Umarım bu tür projelerimiz çoğalarak devam eder.



4 yorum:

  1. Poirot, herkesi toplayıp çözdüğü cinayetin ayrıntılarını anlatmayı çok sever. Hatta Gece Gelen Ölüm'de bu konuşmasına bismillahirrahmanirrahim diyip başlayarak şaşırtmıştı beni.

    Elbisesine konan bir toz tanesi onu bir kursun gibi yaralayabilecek, sivri uçlu rugan papuçlarıyla dağ bayır gezen, simetri tutkunu, dört köşe beyaz bir apartmanda oturan sevgili Poirot'muz'la çok keyifli bir hafta geçirdik.

    YanıtlaSil
  2. Yazmayı unuttuklarımı tamamlamışsın teşekkür ederim:) Gerçekten çok hoştu rüyamda bile gördüm Poirot'yu. Yine herkesi toplamış içlerinde ben de varım "beni katil sanmasa bari" diyorum içimden :) böyle bir hafta idi

    YanıtlaSil
  3. merhaba bende Poirot u çok seviyorum.neredeyse kitap serisinin hepsini okudum. hercule poirot filmlerini arıyorum ama bulamıyorum biliyorsanız izleyebileceğim linkler verebilirmisiniz. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Poirot sevilmez mi? :) Poirto filmelri konusunda bende maalesef iyi bir link bulamadım. İdefixe'de Agatha Christie Kolleksiyonu var 4 DVD den oluşuyor. Nilde Ölüm, Ölüm Oyunu, Doğu Ekspresinde Cinayet ve Miss Marple'lı Ayna Kırıldı.Bende bu kolleksiyon var.
    Sevgili Roman Karakteri'nin bir arkadaşı Poirot dizilerini bizim için indirdi ama linkini bilmiyorum öğrenince tekrar yazarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...