4 Temmuz 2010 Pazar

Kafka Haftası

Geçtiğimiz hafta Roman Karakteri'nin Dönüşüm'ü okuması ve blogunda paylaşması üzerine bir Kafka Haftası fikri ortaya çıktı. Çok büyük şevk ile ben, Roman Karakteri ve Biraz Şöyle Biraz Böyle'nin katılımıyla üç kişi, üç kitap, bir yazar projesini planladık. Bu hafta Dünya Edebiyat tarihinin nev-i şahsına münhasır bir yazarını okuyoruz. Öyle kendine özgü bir yazar ki Kaskesk yada Kafkavari terimlerinin doğmasına neden olmuş bir yazar.
Kafka 3 Temmuz 1883'de (gerçekten de doğumgününden iki gün sonra bir Kafka haftası tamamen çok hoş bir tesadüf olmuş) Prag'da doğdu. Babası oldukça zengin bir tüccar, annesi Alman bir yahudiydi. Babası güçlü bir karaktere sahipti. Kafka 6 kardeşin en büyüğüydü. İki erkek kardeşini küçük yaşlarda kaybetmişti. Diğer kardeşlerinin üçü de kızdı ve Kafka'nın kardeşleri Yahudi soykırımı sırasında hayatlarını kaybettiler.
1901 yılında gymnasium'u bitiren Kafka Prag'da Karl Ferdinand Üniversitesi'nde Kimya eğitimi almaya başladı. Daha sonra bölüm değiştirip Hukuk bölümüne geçti. Alman Edebiyatı ve Sanat Tarihi derslerini de takip eden Kafka bu sıralarda yakın arkadaşı Max Brod ile tanıştı. 18 Haziran 1906 yılında mezun olduktan sonra staj yaptı. Stajı bitince bir İtalyan sigorta sirketinde çalışmaya başladı.
1912-19 yılları arasında Felice Bauer ile üç kez nişanlandı ancak evlenmedi. Bu ilişkiden 500'ün üzerinde mektup kaldı.
I. Dünya Savaşına bünyesinin zayıf olması nedeniyle alınmadı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Başlangıçta arkadaş olarak başlayan ilişkileri tutkulu bir aşka dönüştü. Milena'nın evli olması nedeniyle bir kördüğüm olan aşkları sadece mektuplarla devam etti ve üç sene içinde iki üç kez görüşebildiler. Milena daha sonra bir Nazi toplama kampında öldü.
Kafka'nın sağlığı kötüleşince emekli oldu ve Berlin'e taşındı. Dora Diamant adlı genç bir kızla iki sene bir mutluluk yaşadı.
3 Haziran 1924'te Kierling Senatoryumunda öldü.
Kafka tüm yazılarını ölümden sonra yakılması üzerine arkadaşı Max Brod'a verdi. Ancak Max Brod, Kafka'nın çok önemli bir yazar olduğuna inanıyordu ve vasiyetini yerine getirmedi. O olmasa Kafka'yı dünya tanımıyor olacaktı ona bir teşekkür borçluyuz.
Kafka'nın babası ile ilişki kuramaması eserlerine de yansımıştır. Dönüşüm, Hüküm adlı eserlerinden anlaşılabilmektedir.
Biz bu hafta Dava, Şato ve Amerika romanlarını okuyacağız. İyi okumalar...

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    4 kişi, 4 kitap, 1 yazar projesi olursa, büyük bir zevkle dördüncü olabilirim (:

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Çok hoş olur sevgiler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...